Belgian Post Group'tan e-ticarette lojistik rekabetini kızıştıracak satın alma

Belgian Post Group'tan e-ticarette lojistik rekabetini kızıştıracak satın alma

Belgian Post Group (bpost), Kuzey Amerika'daki operasyonlarını genişletmek için eBay'in eski iştiraki Radial'i satın aldığını duyurdu.

Yüzde 50,1'i Belçika devletine ait olan bpost, Avrupa'nın da önemli bir lojistik şirketlerinden biri ve lojistik alanında farklı hizmetleri birleştiriyor. Merkezi Brüksel'de olan şirket, Radial satın almasıyla özellikle ABD'de işlerini büyütmek istiyor. Satın alma için ödenen tutar ise 820 milyon dolar olarak açıklanıyor.

Amazon'un en büyük rakibi

Radial'in hikayesinde iki önemli detay var. İlki Amazon'un küçük e-ticaret satıcılarına sunduğu 'fulfillment by Amazon' hizmetinin muadilini sunuyor olması. Amazon'un bu alandaki en büyük rakibi olarak görülen Radial, kendi dağıtım merkezleriyle kıtalarası gönderim yapıyor. Şu anda ABD ile Avrupa arasındaki tüm e-ticaret siparişlerinin de yüzde 20'sini taşıdığı belirtiliyor.

bpost CEO'su Koen Van Gerven, bu satın almayla e-ticaret taşımacılığı alanında hem Benelux hem Avrupa hem de dünya pazarına dönük önemli bir adım attıklarını söylüyor. Bu alanda lider olmak istediklerini de ekliyor. Radial CEO'su Matthew Espe ise çok yönlü taşımacılığın önemine değinerek bpost ile işleri büyüteceklerine işaret ediyor.

ebay, Radial'ı 2,4 milyar dolara satın almıştı

Radial hakkındaki diğer önemli detaysa satın alma tutarıyla ilgili. Zira Radial ilk kez satın alınmıyor. ebay, Radial'i 2015 yılında Permira öncülüğündeki bir konsorsiyuma 925 milyon dolara satmıştı. 2011'de Radial'i satın alan ebay ise tam 2,4 milyar dolar ödemişti. Diğer yandan yeni satın alma Zeta Interactive adlı müşteri ilişkileri yönetimi hizmetini kapsamıyor ki bu bölümün değeri 80 milyon dolar civarında tahmin ediliyor.

Paylaşılan rakamlara göre bpost'un yıllık geliri 2,9 milyar dolar. Son dönemde küçük girişimleri satın alma hamleleri yapan Belçikalı şirket bu satın almayla küresel pazara ne kadar ciddi baktığını da gösteriyor. DHL ile yapılan anlaşma ise bpost'un stratejik işbirliklerine açık olduğunun kanıtı. Pensilvanya merkezli Radial ise kendi pazarında oldukça hareketli bir şirket. Perakende müşterileri için 306 milyon parça taşımış. 2017 gelirlerinin 1 milyar dolar civarında olması beklenen girişimin normalleştirilmiş EBITDA'sının 65-70 milyon dolar aralığında olduğu söyleniyor.

UPS, FedEx...

Küresel e-ticaret pazarının lojistik pazarını da derinden etkilediği ve rekabetin hız kesmeyeceği sanırım oldukça net. Hem bu satın alma hem de Amazon'un geçen hafta gündeme gelen yeni son kilometre teslimat hizmeti son dönemin sıcak gelişmeleri. Bakalım Amazon'un hem iş ortağı hem de rakibi olan UPS ve FedEx tüm bu atılımlara karşı neler yapacak...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.