İngiltere, otonom kamyonların yola çıkması için 8,1 milyon sterlin ayırdı

İngiltere, otonom kamyonların yola çıkması için 8,1 milyon sterlin ayırdı

İngiltere, otoyollarda konvoy halinde otonom kamyonların kullanılabilmesi konusunda yeşil ışık yaktı. Bazı uzmanların çekincelerine rağmen ilk denemeler yakında başlayacak gibi görünüyor.

Hükümet, bu denemelerin yapılması yani, konvoy halinde yarı otonom kamyonların otoyollarda denenebilmesi için 8.1 milyon sterlin finansal kaynak ayırdı. Plana göre, en öndeki ağır yük kamyonu, bilgisayar aracılığıyla kontrol edecek ve küçük bir konvoy bu kamyon aracılığıyla yönetilecek.

Konvoy halinde ilerleyecek olan bu kamyonlar birbiri ardına dizilmiş olacak ve kendi aralarındaki iletişimi GPS, WiFi ve radar ile sağlacak. Yani tamamen elektrik temelli bir iletişim olacak. Kamyonların konvoy halinde ve birbirine oldukça yakın ilerlemesinin temel nedenlerinden biri aralarındaki mesafeyi azaltarak hava sürtünmesini azaltmak ve dolayısıyla yakıt tasarrufu sağlamak. Bu yöntem sayesinde yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

"İngiltere'nin otoyolları sürücüsüz kamyonlar için uygun olmayabilir"

Ulaşım Bakanı Paul Maynard projenin duyurusunu yaptığı sırada "Bu proje sadece yakıt tasarrufu ve dolayısıyla emisyondan oranının düşmesini değil, aynı zamanda yollardaki tıkanıklığının da azalmasını sağlayacak. Temel olarak bir kazan-kazan durumu söz konusu ve bu yatırımla beraber bu teknolojide ön saflarda olduğumuzdan emin olmak istiyoruz" açıklamasında bulundu

ABD, İsveç ve Almanya'da şimdiye kadar yapılan testler olumlu sonuçlanmış olsa da bazı uzmanlar İngiltere'nin yollarının sürücüsüz kamyonlar için ideal olmayacağından endişe ediyorlar.

İngiltere Otomotiv Derneği Başkanı Edmund King endişesini şöyle açıklıyor: "Bence İngiltere'deki en büyük sorun, dünyanın en sıkışık otoyollarıdan birine sahip olmamız. Otoyollarımız diğer otoyol sistemlerine göre çok daha fazla giriş ve çıkışa sahip. Yani, konvoyun otoyol giriş ve çıkışlarında ya durması gerekecek ya da bölünmesi gerekecek. Aksi halde otoyol giriş çıkışlarında diğer araçlar için bu durum büyük bir sorun olabilir."

DAF tarafından geliştirilen ve bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan incelemelerden ödülle dönen bu yarı-otonom kamyon konvoyu denemeleri önümüzdeki yıl başlarında başlayacak gibi görünüyor. Yapılan deneyler sırasında sadece yazılım deneyleri yapılmayacak aynı zamanda diğer sürücülerin davranışlarına yönelik veriler de toplanacak ve bu sayede en birincil amaç olan güvenlik konusunda daha fazla geliştirme yapılabilecek.

Sanırım bir çok yeni teknolojinin hayatımıza girmesi sırasında olduğu gibi bu teknolojinin de bazı sonuçları olacaktır. Bu sonuçların en aza indirgenebilmesi için de kollektif bir yapay zeka veri tabanının kurulması faydalı bir çözüm olabilir. Teknoloji şirketleri temel datalarını paylaşmayı veya en azından kiralama gibi bir model kurmayı deneyebilir. Böylece olası zararlar en aza indirgenmiş olur.

Sizce sürücüsüz otomobillerin hayatımıza girişinin kolaylaştırılması için neler yapılabilir? Görüşlerinizi yorum olarak paylaşmayı ihmal etmeyin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.