Facebook'un gizli Amazon Echo projesi "Aloha" hakkında sızan detaylar

Facebook'un gizli Amazon Echo projesi

Sosyal medya devi Facebook'un bir Echo cihazı üzerinde çalıştığını bir süredir biliyoruz. Cihaz ile ilgili ve pazarına yönelik yeni bilgiler ortaya çıktı. Facebook'un 2018 Mayıs ayında piyasaya sürmeyi planladığı ve ‘Aloha’ ismini verdiği cihazın Amazon’un Echo’suna rakip olması ihtimali daha da güçlendi.

Ürün ile ilgili sızan bilgiler şöyle:

  • Aloha, Amazon'un Echo Show'una benziyor. Facebook yöneticilerinin Amazon'a ait Echo'nun satıştaki başarısına tanık olmalarının ardından, şirket kendi Echo'sunu yapmak için kolları sıvadı.
  • Facebook ürünü 499 dolardan satmaya hazırlanıyor ancak ürünün son fiyatı henüz net değil.
  • Aloha'nın hem fiziksel hem de dijital mağazalarda satılması planlanıyor. Ürün ilk olarak Avrupa ve Kuzey Amerika'da piyasaya sunulacak.
  • Aloha Facebook ya da Messenger hesabı ile çalışacak. Öte yandan kullanıcıların Facebook'ta yer alan arkadaş listelerindeki kişilere bağlanabilecek.
  • Ses asistanı olarak işlev görecek olan Aloha, Messenger tabanlı olacak. Yapay zeka chat bot asistanı ise Messenger için Facebook'un geliştirdiği yazılım olacak.
  • Aloha'nın en güçlü özelliği 'AI cameraman' adı verilen kamerası. Facebook'taki en iyi bilgisayar mühendisleri ve AI uzmanlarının üzerinde çalıştığı kamera özelliği ilk bakışta objeleri tanıyabiliyor ve otomatik olarak belli bir alanın çekimini yapabiliyor. Ürün, yatak odası, mutfak, oturma odası gibi bir çok alanda teste tabi tutuldu.
  • Üründe videonun yanı sıra ses asistanı da olacak. Ses asistanı ile kullanıcılar kendi seslerini kullanarak alışveriş yapabilecekler.

Güçlü yanı kamera özelliği

Video aramaları için geniş dokunmatik ekranı, hoparlörü ve kamerası ile Aloha, ilk bakışta geçtiğimiz Haziran ayında satışa sunulan Amazon'un Echo’su ile yarışacağına benziyor. Öte yandan sosyal medya şirketinin kurulduğu bundan bu yana ilk kez müşterilerine ilk kez donanım sattığının da altını çizmekte fayda var.

Aloha hakkında bilgiler şimdilik böyle. Ancak ürün gün ışığına çıkmadan önce ismi de dahil olmak üzere bir çok özelliğinin değişmesi muhtemel.

Kullanıcının güvenini kazanmalı

Ürün ve stratejisi hakkında bilinenler şimdilik böyle. Ancak Facebook'un ürünün başarısını sağlaması için ilk olarak kullanıcı gizliliğini net bir şekilde sağlayarak tüketici gözünde güven oluşturması gerekiyor.  Zira, şirketin yaptığı pazar araştırmamalarının sonuçları Facebook'un bu konuda ciddi anlamda kafa yorması gerektiğini gösteriyor. Özellikle Facebook'un kullanıcıları gizlice gözetlemeleri kullanıcıların en büyük kaygıları arasında yer alıyor.

Ancak şirket bunun için yaratıcı bir yol bulmuş gibi gözüküyor. Özellikle ürün tanıtımında yaşlı aile üyelerini de içine alıp Aloha ile onlarla nasıl kolay iletişim kurulabileceğini pazarlama çalışmalarında kullanacağı ortaya çıkan bilgiler arasında.

Aloha’nın piyasaya sürülmesi ile birlikte, Facebook ilk donanım ürününü de piyasaya sürerek bir ilki gerçekleştirmiş olacak. Her ne kadar kendi çatısı altında kurulan bir şirket olan Oculus, 2016 yılında sanal gerçeklik gözlüğünü piyasaya sürse de, Aloha geniş bir pazarı hedef alan ilk somut ürün olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.