Geliştiriciler için API yayınlayan yerli girişim ve şirket listesi

Geliştiriciler için API yayınlayan yerli girişim ve şirket listesi

Bir internet girişiminin ölçeklenebilir bir büyüme yakalaması elbette kolay değil. Ancak bu başarıyı yakalayan ve kendini platform olarak konumlandırmaya başlayan girişimlerin ortak bir özelliği var; Uygulama Programlama Arayüzü (API, Application Programming Interface) yayınlamak.

Uygulama Programlama Arayüzü'nü kısaca "bir yazılımın başka bir yazılımda tanımlanmış işlevleri kullanabilmesini ve/veyaya bu sayede yeni uygulamalar geliştirilebilmesini sağlayan dışa dönük kod dizini" olarak tanımlayabiliriz. Dolayısıyla bu alanda adım atan şirketler/girişimler diğer şirketlerle mutualist bir ilişki kuruyor. Hatta Google'ın Pagerank algoritmasına benzer şekilde farklı uygulamalarda API'si kullanılan girişimlerin gücünün arttığını da söyleyebiliriz.

Biz de bu yazımızda uygulama programlama arayüzü (API) yayınlayan yerli şirketleri/girişimleri listeliyor ve hem bağımsız yazılım geliştiricileri hem de girişimcileri bu alanda daha aktif olmaya davet ediyoruz.

1) Akbank

Bankacılık alanında API açan nadir şirketlerden biri olan Akbank, API açılımını geçtiğimiz Nisan ayında yaptı. Söz konusu API ile Akbank’ın ATM ve şubelerini belirli bir konuma göre listeleyebilmek, kredi için ödeme planı bilgisini alabilmek, güncel ve geriye dönük kur bilgilerine ulaşmak, anlık borsa verilerini çekmek mümkün.

Nisan ayında bu haberi paylaştığımızda saniyede 5 istek sınırlaması vardı ancak güncel durumu apiportal.akbank.com’da inceleyebilirsiniz.

2) Alotech

Bulut tabanlı çağrı merkezi platformu Alotech.com.tr, altyapısını geliştiricilere ve iş ortaklarına API yoluyla açıyor ve gerekli tüm bilgileri alotech.com.tr/dokumanlar sayfasından erişilebiliyor.

3) Bankalararası Kart Merkezi (BKM)

BKM, geliştirdiği ilk API ile BKM Express üyesi iş yerlerinin Türkiye’de kart çıkartan tüm bankaların kartının BIN listesini otomatik olarak güncelleyebilmesini, müşterilerine taksit ve puan gibi avantajları daha verimli bir şekilde sunabilmesini sağlıyor. BKM API dokümanları için genele açık bir adres sunmuyor ama detaylar iletişime geçebilirsiniz; bkm.com.tr/bkm-api

Bu noktada bir parantez açmak gerekirse; e-ticarette sıkça kullanılan BIN numaraları, ödeme yapılacak kartın ilk 6 hanesi vasıtasıyla e-ticaret sitesinin müşterinin çalıştığı kart sağlayıcı, banka ve kart tipini anlayabilmesini sağlıyor. Bu numara sayesinde e-ticaret siteleri müşterilerine sunacakları taksit oranlarını düzenlerken banka veya kart tipine göre özel kampanya veya mesajlar da yayınlayabiliyor. BIN ile kartların ön ödemeli, banka veya kredi kartı olup olmadığı da anlaşılabiliyor.

4) Bulutfon

Sanal santral hizmetleri sunan Bulutfon, API yayınlayan genç girişimlerden biri.  Çeşitli entegrasyon dokümanlarını github.com/bulutfon adresinde yayınlayan Bulutfon, kendi sitesinde geliştiriciler için forum, makaleler ve video eğitim seti de sunuyor.

5) BulutSantralim

Sanal santral girişimi Bulutsantralim.com uygulamalarınız üzerinden çağrı başlatabileceğiniz, santralinizdeki telefonla ilgili olayları uygulamalarınıza bildirebileceğiniz bir API sunuyor. bulutsantralim.com/dokumanlar/api-dokumani

6) Countly

Mobil analitik servisi Countly kendi dikeyinde dünyaca ünlü bir girişim ve sunduğu detaylı API ile mobil uygulama geliştiricileriyle arasındaki bağı kuvvetli tutuyor. Tüm dokümanlar bkz: resources.count.ly/v1.0/reference.

7) Dahi.ai

Türkçe sohbet botu geliştirme platformu Dahi.ai, sohbet botu geliştirmek isteyenler için yapaytech.com/dahiapi.html adresinde kapsamlı bir API sunuyor. Dahi API ile siz de Türkçe anlamlandırma yapabilecek uygulamalar geliştirmeye başlayabilirsiniz.

8) Etiya - Cognitus.ai

Beş yüzü aşkın mühendis kadrosuyla Türkiye'de ve dünyada büyük müşteri kitlelerine dokunan Etiya, Cognitus.ai API'si ile geliştiricilerin anlam ve duygu odaklı çözümlemeler yapmasını sağlıyor. Cognitus API, güçlü doğal dil işleme modelleriyle bu verileri yazılımcılar için ulaşılabilir hale getiriyor. Detaylar cognitus.ai ve etiyadigital.com adreslerinde.

9)Etkinlik.io

Türkiye'de düzenlenen etkinlikleri bir araya toplayan Etkinlik.io, bir çok kaynaktan ve organizatörden beslenerek bir araya getirdiği etkinlikleri bir API ile dışarıya açıyor. Etkinlik odaklı bir uygulama veya servis geliştirmek isterseniz docs.etkinlik.apiary.io ve github.com/etkinlik adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

10) FIT Solutions

E-fatura ve yeni nesil finansal servisler üzerine odaklanan FIT Solutions, e-Fatura ve e-Arşiv uygulamalarına dair tüm ihtiyaçlarınız için gerekli altyapıları api.fitbulut.com adresinde erişime açıyor.

11) Garanti Bankası

Garanti Bankası, 2015'te düzenlediği kod maratonunda bankacılık API'lerini kapsamlı olarak kullanıma açmıştı ama şu anda daha sınırlı bir API sunuyor. Diğer yandan açık bankacılık API'leri ilerleyen dönemde artıracağını da eklemeden geçmeyelim. İlgili adres: developers.garanti.com.tr 

12) Hesap Kurdu

Finansal servis karşılaştırma platformu Hesap Kurdu, API servislerini şu anda sınırlı sayıda iş ortağıyla test ediyor. Söz konusu API ile ihtiyaç/taşıt dikeyleri için bankaların ürünlerini karşılaştırması yapmak, en güncel kredi ve faiz oranları bilgilerini almak, bankaların kredi ürünlerine başvurmak veya mevcut başvuru için durum sorgulamalar yapmak mümkün oluyor. Eğer bu API'den faydalanmak isterseniz hesapkurdu.com/ihtiyac-kredisi/rehber/finansal-web-servisler adresine uğrayabilirsiniz.

13) Hürriyet

İnternet üzerinde de her gün milyonlarca kişiye erişen Hürriyet'in 2016 sonunda yayınladığı API ile haberler, köşe yazıları, haber içi fotoğraf galerileri, haber kategorileri ve yazarlar gibi gazetenin tüm içeriği belli ölçüler içinde kullanılabiliyor. Detaylar için ilk haberimizi ve developers.hurriyet.com.tr'yi ziyaret edebilirsiniz.

14) İBB - Şehir Rehberi

Şehir Haritası için API yayınlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), haritalara işaretçi ekleme, kişisel araç veya toplu ulaşım için yol tarifi alma, geçmiş yılların hava fotoğraflarını görüntüleme, panoramik sokak görüntülerini kullanma gibi pek çok işlemin gerçekleştirilebilmesini sağlıyor. Detaylar sehirrehberi.ibb.gov.tr/developer adresinde.

15) İçerik Bulutu

Türkiye'de içerik odaklı en gelişmiş platformlardan biri olan İçerik Bulutu'nun API’sini kullanarak İçerik Bulutu veritabanına ulaşabilir, kendi uygulamalarınız, siteleriniz veya mobil uygulamalarınız ile entegre edebilirsiniz. Dilerseniz kendi CRM veya CMS'iniz üzerinde de bu API'den faydalanabilirsiniz. Detaylar için: icerikbulutu.com/nasil-calisiyor/teknoloji/icerikbulutu-api

16) İleti Merkezi - eMarka

Toplu SMS ve e-posta pazarlaması gibi hizmetler sunan eMarka İletişim A.Ş., sunduğu toplu SMS hizmetini iletimerkezi.com/sms-api ile destekliyor ve kendi yazılımlarınıza SMS gönderme özelliğini eklemenizi sağlıyor. İleti Merkezi'nin çeşitli açık kaynak paylaşımları da Github sayfasında bulunabilir. github.com/iletimerkezi

17) İninial

Ön ödemeli banka kartı ve ödeme altyapısı sunan İninal, sunduğu API'ler üzerinden bu hizmetini farklı girişimlerin/şirketlerin de kullanımına açıyor (Bkz: Bitaksi, Manibux, Sinemia) Detaylar ve iletişim için developer.ininal.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

18) iyzico

Türkiye’nin önde gelen ödeme sistemi platformlarından iyzico da kısa bir süre önce banka tanımlama numaralarının (BIN) kolayca kontrol edilmesini sağlayan bir API yayınladı. Detaylar dev.iyzipay.com/tr/api adresinde.

19) Kolay İK

Şirketler için personel yönetimini kolaylaştıran Kolay İK, yeni yayınladığı API'si ile tüm özelliklerini erişime açmasa da temel ihtiyaçların çoğunu karşılıyor. API'sini geliştirmeyi sürdürecek olan Kolay İK'nin yıl sonuna doğru bir SDK (Software Development Kit) yayınlamayı planladığını da öğrendik. API sayfası: kolayik.com/apidoc

20) Logo Yazılım

Türkiye'nin muhasebe ve kurumsal yazılım dikeyindeki en önemli şirketlerinden LOGO Yazılım, firmalar arası veri alışverişi, bankacılık uygulamaları, perakende, mobil hizmetler, analiz ve raporlama gibi fonksiyonlar için farklı başlıklar altında entegrasyon çözümleri sunuyor.

Detayları logo.com.tr/cozumler/entegrasyon-cozumleri adresinde görebilirsiniz.

21) Normshield

Siber istihbarat servisleri geliştiren Normshield, kullanıcıların ücretsiz olarak oltalama saldırıları için hazırlanmış alan adlarını önceden tespit edebileceği, çalınmış hesapları ve blacklist bilgilerini sürekli olarak görebileceği bir siber istihbarat uygulaması.ABD'den yatırım aldıktan sonra şirketi ABD'ye taşıyan ama Türkiyede de hizmet veren Normshield'in API'si services.normshield.com/api/docs adresinde.

22) Paraşüt

İnternet tabanlı fatura ve tahsilat yönetimi sunan Paraşüt'ün API'si henüz beta/test aşamasında ancak [email protected] adresi üzerinden bağlantıya geçerek faydalanmaya başlamak mümkün. Paraşüt API'yi kullanarak Paraşüt veritabanına ulaşabilir ve kendi geliştirdiğiniz uygulamaları entegre edebilirsiniz. API vasıtasıyla Paraşüt Web arayüzü ile yapılan hemen her işlemi gerçekleştirebileceğiniz de api.parasut.com/docs adresinde paylaşılan bilgiler arasında.

23) Payfull

Çevrimiçi tahsilat sistemi ve sanal POS entegrasyonu hizmeti sunan Payfull.com, çeşitli içerik yönetim sistemleriyle entegrasyon için github.com/T4U adresinde API dokümanlarını paylaşıyor.

24) Put.io

Dosya indirme ve depolama servisi Put.io da sunduğu API ile geliştiricilere ulaşıyor ve dosya transfer teknolojisini paylaşıyor. api.put.io/v2/docs adresinde ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

25) Sendloop

Türkiye'den tüm dünyaya e-posta pazarlama hizmetleri sunan Sendloop, sendloop.com/developers adresinde 40 farklı Sendloop özelliğine dokunabileceğiniz bir API sunuyor.

26) Setrow

E-posta pazarlaması alanında önemli şirketlere hizmet veren Setrow da CRM sistemlerine entegrasyon için API sunuyor ve "Grup Oluşturma, Abone Kalitesi Verileri, Abone Ekleme ve Bülten Raporları" özelliklerinden esnek şekilde faydalanabilmeyi sağlıyor. Detaylar setrow.com/w/setrowapi.php adresinde.

27) Şikayet Var

Türkiye'de farklı sektörlerden şirketler hakkındaki şikayetlerin toplandığı Sikayetvar.com, sunduğu API ile Microsoft Dynamics ve SAP gibi müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) uygulamalarına entegre olabiliyor. Bkz: sikayetvar.com/kurumsal/urunler

28) T-Soft

E-ticaret platform sağlayıcılarından T-soft, tedarikçi entagrasyonlarının yanında ürün, stok/üye/sipariş vb. bilgi aktarımlarının yapılabilmesini sağlayan bir API sunuyor; tsoft.com.tr/e-ticaret_web_servis.php

29) Turkcell & Bip

Türkiye'nin en büyük mobil operatörü Turkcell, sunduğu API dokümanlarıyla SMS-MMS gönderme, çağrı başlatma, cihaz sorgulama, metinden seslendirme gibi entegrasyonlara izin veriyor. Detaylar için: gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/turkcell-api-0

Turkcell, popüler mesajlaşma uygulaması Bip için de bir API sunuyor ve çeşitli entegrasyonlara imkan tanıyor. Detaylar bip.ai adresinde.

30) Türk Hava Yolları

Türk Hava Yolları yazılım geliştiriciler için API'sini Mayıs 2017'de developer.turkishairlines.com adresinde yayınladı ve uçuş saatleri, ödül mil puanları gibi detaylara geliştiriciler tarafından erişilebilmesini sağladı.

31) Uptime Robot

Sunucu çökme uyarıcısı Uptime Robot da sunduğu API ile web sitelerine ve mobil uygulamalara entegre olan bir girişim. Umut Muhaddisoğlu tarafından kurulan Uptime Robot'un sunduğu kullanımı kolay API'ye uptimerobot.com/api sayfasından erişebilirsiniz.

32) Vademecum Online

Vademecum Online, 30 yıldır yayınlanan Türkiye'nin en büyük ilaç veritabanlarından biri. İlaçların detaylı bilgileri, birbirleriyle etkileşimleri, fiyatları, geri ödeme bilgileri gibi bilgiler sunan platformun API'si şu anda kamu ve özel olmak üzere toplamda yüzlerce hastanede ve binlerce eczanede yazılımlara entegre edilmiş olarak kullanılıyor. API dokümantasyonu api-test.vademecumonline.com.tr/doc/tr sayfasında.

33) Verimor

Verimor'ın SMS API'si, SMS gönderimlerinizi kendi yazılımız üzerinden yapabilmenizi sağlıyor. Detaylar için; verimor.com.tr/verimor-sms-api

34) İş Bankası

İş Bankası API Portalı, geliştiricilerin, girişimlerin ve diğer finansal kuruluşların yenilikçi ürünler ve uygulamalar tasarlayabilmelerine olanak sağlıyor.

Not: Eğer API yayınlayan diğer şirketleri yorum bölümünde veya direkt benimle (bultenwebrazzi.com) paylaşabilirsiniz. Sıralamayı alfabetiktir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.