Hürriyet, yazılım geliştiriciler için API ('Application Programming Interface') yayınladı. Böylece haberler, köşe yazıları, haber içi fotoğraf galerileri, haber kategorileri ve yazarlar gibi gazetenin tüm içeriği API ile yazılım geliştiricilere sunulmaya başlandı. 'Hürriyet Geliştirici Platformu', developers.hurriyet.com.tr adresinde yer alıyor.
API kavramını bilmeyenler için; Hürriyet içeriğinin yazılım geliştiricilerin yazacağı kodlar ile konuşabilir hale geldiğini, artık dileyen herkesin Hürriyet içeriklerini kullanarak yeni uygulamalar geliştirebileceğini ya da halihazırdaki uygulamalarına Hürriyet içerikleri ekleyebileceğini söyleyebiliriz. Tahmin edilebileceği gibi RESTful tabanlı bir mimariyle hayata geçen Hürriyet API, şu an sadece GET metodu ile hizmet veriyor. Çeşitli istek sınırlarıları da bulunan API hakkında detaylı bilgiyi şirketin hazırladığı dokümantasyon sayfasında bulabilirsiniz. Dokümantasyon sayfasına ek olarak Hürriyet API ile ilgili demo sayfası da bulunuyor. Diğer yandan şirketten aldığımız bilgiye göre Hürriyet'in mobil kullanım oranı yüzde 70'lere kadar çıkmış. Hürriyet mobil uygulamalarının kullanım oranı ise yaklaşık 1 sene önce yüzde 2 seviyelerindeyken bugün yüzde 20'lere dayanmış.
1948'den günümüze kadar olan Hürriyet arşivi, API ile açığa çıkacak
Hürriyet'in kısa bir süre önce yayınladığı API ile ilgili olarak ilgi çekici taraflardan biri de 1948'den bu yana muazzam bir arşive sahip olan gazetenin, tüm bu arşivi API ile açığa çıkartmak istemesi. Tüm arşivini OCR'dan geçirerek metin olarak işlemek için çalışmalarına devam eden Hürriyet, üniversiteler, araştırmacılar ve yazılım geliştiriciler için bu arşivin adeta bir 'hazine' değerinde olduğuna inanıyor.
"Geliştiriler bizim içeriğimizi kullanarak tamamen farklı bir deneyim ile haber uygulamaları yapsınlar istiyoruz"
Konuyla ilgili olarak Hürriyet CTO'su Umut Gökbayrak ile konuştuğumuzda kendisi Hürriyet'in en değerli varlığının içeriği olduğunun altını çizerek şunları söyledi: "Türkiye'de çok sayıda iyi yazılım geliştirici var. Eğer onları motive edebilirsek, bizim içeriğimizi kullanarak tamamen farklı bir arayüz ve deneyim ile haber uygulamaları yapsınlar istiyoruz. Bugün nasıl App Store ve Google Play'de Twitter'ın onlarca istemcisi varsa ve bundan rahatsızlık duymuyorsa, Hürriyet'in de çok sayıda istemcisi ve uygulaması olsun istiyoruz. Hürriyet'in en değerli varlığı onun içeriği ve bu içeriği kullanarak bizim yaptığımızdan daha yaratıcı ve iyi uygulamalar yapan kişiler olduğunda biz de er ya da geç bu yeteneklerden istifade edeceğiz. Bunun bilincindeyiz."
Hürriyet'in API yayınlamasını oldukça değerli ve yenilikçi (en azından ülkemiz için) olarak değerlendirebiliriz. Umut Gökbayrak ile olan konuşmamızdan Hürriyet'in ilerleyen günlerde bu API ile geliştirilen uygulamaları ya da uygulama geliştiricileri bünyesine katmaya hazır olduğunu da söylemiş olalım. Son olarak; Hürriyet Geliştirici Platformu'nun Hürriyet Emlak ya da Hepsiburada gibi Hürriyet'e 'yakın' olan diğer şirketleri kapsamadığını ancak belki ilerleyen dönemde bu şirketlerden de benzer hamleler gelebileceğini ekleyelim. Hürriyet'in, Hürriyet'ten bile önce ilk olarak Webrazzi'de duyduğunuz bu yenilikçi hamlesi hakkındaki gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.