Bankacılıkta yeni dönem: Sohbet Bankacılığı

Bankacılıkta yeni dönem: Sohbet Bankacılığı

Son yıllarda giderek artan bir şekilde bankacılık işlemleri için "konuşma bankacılığı" kullanılıyordu. Telefondan bankanızı aradığınız zaman sesli yönlendirmeler ile sizi yapmak istediğiniz şeye yönlendiriyordu sistem. Karşınızda otomatik bir sistem olsa da yine de çözüme ulaştırabiliyordu fakat bazen işin içinden çıkılamayabiliyor çünkü iletişim tek taraflı oluyordu.

Konuşma bankacılığı sonrası yeni bir kanal olarak mobil bankacılık hayatımıza girdi ve akıllı telefonlarımızdan bankacılık işlemlerimizi yapmak artık çok daha kolay hale geldi. Burada ise şöyle bir problem var ki sürekli yapılan "zorunlu güncellemeler" ve giderek artan mobil uygulama sayıları artık telefonlarımızda yer kalmamasına neden oldu. Artık kimse yeni bir mobil uygulama daha telefonuna indirmek istemiyor. Dönemler, beklenenden de hızlı değişiyor.

Artık kimse aktif olarak kullandığı bir kaç platform dışına çıkmak istemiyor. Bu platformlardan en çok kullanılanı tahmin edebileceğiniz gibi Facebook Messenger.

Sohbet Bankacılığı!

Facebook, sağladığı Messenger API sayesinde herkesin sohbet botu geliştirmesine imkan veriyor. Dilerseniz basit bir işlemi düzenli yapan bir bot geliştirin dilerseniz de yapay zekaya sahip, öğrenen bir bot geliştirin. Bankalar için de Messenger Bot geliştirmek yeni trendlerden biri ve buna "sohbet bankacılığı" diyoruz.

Bankaların bot yazılımları sayesinde çok yakında hesabınızda ne kadar para kaldığını öğrenebilecek, son harcamalarınızı sorgulayabilecek, finansal analizler alabilecek, fatura ödemelerinizi gerçekleştirebilecek ve daha bir çok farklı özellikten faydalanabileceksiniz.

İtiraf edelim, telefonumuzda yeni bir uygulamaya yer yok. Zaten sınırlı olan alanımızı eskiden olduğu gibi her yeni uygulamayı indirerek harcamıyoruz. Arazi artık çok daha değerli. Bu nedenle bankalar (sadece bankalar değil tabi) müşterileriyle artık onların zaman geçirdiği alanlardan iletişime geçmek zorunda.

Yapı Kredi BankacıBot

Türkiye'de de kullanılmaya başlanan bankacı Messenger botlarının ilk örneklerinden biri Yapı Kredi tarafından geliştirilen BankacıBot. BankacıBot ile mesajlaşarak birçok konuda bilgi alabilir, krediye başvurabilir, fatura ödeme gibi işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

BKM Express ile bot üzerinden bağış 

Dijital cüzdan BKM Express, yeni geliştirdiği Messenger Bot hizmeti sayesinde kullanıcılarına Messenger üzerinden bağış yapma imkanı sağlamaya başladı. BKM Express Genel Müdür Yardımcısı Serkan Yazıcıoğlu, geliştirdikleri bu chat bot sayesinde yapay zeka ve "machine learning" teknolojileri alanına da ilk adımı attıklarını belirtmişti.

Sohbet bankacılığı ilerleyen yıllarda hayatımızda daha fazla yer alacak olan akıllı asistanları sayesinde çok daha farklı bir boyuta taşınacak gibi görünüyor. Siz asistanınızla konuşursunuz, öğrenmek istediğinizi veya yapmak istediğinizi kendisiyle paylaşırsınız ve asistanınız sizin için bu işlemi gerçekleştirir.

Sohbet Bankacılığı gerçek bir kişiyle görüşmekten daha kolay olabilir mi? 

Bankaların yapay zeka sistemleri kullanarak geliştirebileceği sohbet botları, gerçek bir kişiyle konuşmaktan daha kolay olabilir. Özellikle basit işlemleriniz için gerçek bir kişiyle görüşmek gerçekten çok büyük zaman kaybına neden olabiliyor hem müşteri için hem de banka için. Bu nedenle sohbet bankacılığı ciddi bir ihtiyacı kapatacak diyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.