Teknoloji Transferini Hızlandırma Projesi (TTH-Türkiye) öncülüğünde hazırlanan 'Entrepreneurship & Technology Commercialization Report 2016: Global Trends and Specific Look at Turkey' isimli rapor yayınlandı.
İngilizce olarak hazırlanan rapor, Türkiye ve dünyadaki girişimcilik trendlerinin incelemesi ile başlıyor. Ardından ülkemizde bulunan girişimcilik ekosistemi oyuncularına ve çeşitli istatistiklere değinen raporun sonunda da yatırım dünyası mercek altına alınıyor.
Deniz Bayhan, Duygu Öktem (editörlüğünde) ve Doğan Taşkent tarafından hazırlanan raporda yer alan bazı öne çıkan noktaları hemen aşağıda sizinle paylaşmaya çalışacağız.
Özellikle Türkiye'ye açılmak isteyen girişim ve şirketler ile yatırımcılar için yararlı olabilecek bir içerik olduğunu düşündüğümüz rapor aynı zamanda İngilizce de olsa ülkemizdeki girişimciler için de temel ve detaylı bilgiler içeriyor. Dilerseniz raporu indirebilir, dilediğiniz gibi inceleyebilirsiniz.
Yatırımların yüzde 40'ında farklı bir ekosistemden de yatırımcı var
Dünya genelinde internet girişimciliği hakkındaki rakam ve trendlerle başlayan rapor; dünyanın en büyük 20 girişimcilik ekosisteminde yapılan yatırımların yüzde 40'ına yakınında farklı bir ekosistemden gelen bir yatırımcının da bulunduğunu söylüyor. İnternet girişimciliğinin dünya çağında yükselen bir değer olduğunun altını çizen rapora göre Türkiye'deki melek yatırımcılar ortalama olarak yılda 20 bin Euro yatırım yapıyor.
Ülkemizde en fazla ilgi gören internet girişimi sektörleri: Fintech, online emlak ve pazar yeri
2016 yılı içinde Türkiye'deki yatırımcıların ilgisine bakacak olursak birinci sırada Fintech girişimleri geliyor. Fintech girişimleri sonrasında en çok yatırımı online emlak girişimleri ve pazar yerleri çekmiş. Girişim sektörlerine hemen aşağıdaki görselden ulaşabilirsiniz.
Kasım 2016 itibarıyla Türkiye'deki internet yatırımlarının sektörlere göre dağılımı
Türkiye'nin 'Teknopark Haritası'
Diğer yandan 2016 Girişimcilik ve Teknoloji Ticarileştirme Raporu'na göre bugüne kadar Türkiye'de gerçekleşen en büyük satın alma-yatırım Yemeksepeti. Yemeksepeti'ni sırasıyla GittiGidiyor, Markafoni, Hepsiburada, Pozitron ve SadeceHosting izliyor.
En büyük satın alma-yatırım listesi bu şekilde uzayıp giderken ilk 6 girişimin 3'ünün geçmişte bir VC yatırımı almamış olması da dikkat çekiyor. Listedeki ilk 15 şirkete bakacak olursak bu oran daha da yükseliyor.
Son olarak Türkiye'deki yatırım şirketleri, melek yatırım ağları, girişim hızlandırıcılar ve teknoparklara da ayrı ayrı değinen rapora göre ülkemizdeki teknoparkların haritası hemen aşağıdaki gibi.
Türkiye'de yer alan teknoparklar
Bu arada Avrupa Yatırım Fonu (EIF) tarafından yönetilen TTH-Türkiye'yi merak edenler için; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği işbirliğinde yönetilen proje, teknoloji projelerine, startup’lara, üniversitelerin bilgi ve becerilerini ticarileştirmek amacıyla kurulan şirketlere öz sermaye ortaklığı karşılığında yatırım yapılması amacıyla tasarlanmış.
Hemen aşağıda rapora göz atabilirsiniz, ayrıca 2016 Girişimcilik ve TeknolojiTicarileştirme Raporu'nu indirebilmeniz de mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap