Facebook'un Snapchat'le imtihanı

Facebook’un Snapchat’in yükselişinden endişe duyduğu ortada. Ancak tabi ki dünyanın en büyük sosyal ağının CEO’su Mark Zuckerberg’ten bunu yüksek sesle dile getirmesini beklemek çok da doğru olmaz. Her ne kadar bu durum dillendirilmese de, ortaya konulan eylemler sözcüklerden daha fazlasını ifade ediyor.

Facebook, 2016 yılının çoğunu Snapchat’e rakip olacak nitelikte özellikler ekleyerek geçirdi. Facebook’un Snapchat’e karşı izlediği bu agresif rekabet aslında yeni bir durum değil. Snapchat, mobil kullanıcıların özellikle de gençlerin dikkatini çekme konusunda Facebook'un en büyük tehdidi gibi görünüyor. Kuşkusuz bu, Zuckerberg'ün Snapchat'ı 2012'de 3 milyar dolar karşılığında satın almaya çalışmasının nedenini de açıklıyor. Diğer yandan Facebook'un geçen zaman boyunca Poke ve Slingshot gibi servislerle birden fazla Snapchat klonu yaratmaya çalıştığı ama bu girişimlerin sonunın hüsranla bittiği de ortada.

2016: Facebook, artık mevcut ürünleriyle Snapchat'i tehdit etmeyi deniyor

Fakat Facebook'un 2016'daki stratejisi bundan biraz daha farklı oldu. Kullanıcıların bir başka uygulamayı daha indirmesini ve arkadaşlarının da olmasını isteyen Snapchat'in ürününü tamamen kopyalamaya çalışmak yerine Facebook Snapchat’i, Instagram ve Messenger gibi mevcut ürünleriyle yenmenin hesaplarını yaptı. Aslında bu durumun avantajları olduğu açık. Halihazırda bir milyardan fazla kullanıcısı olan bir uygulamada sunulabilecek en iyi şeylerden bazılarını çoğaltmak varken neden Snapchat’in bir benzeri tamamen baştan yaratılsın ki?

Facebook'un bu yıl başlattığı, Snapchat'a yönelik doğrudan tehdit gibi görünen özellikler ise şu şekilde sıralandı:

  • Facebook, yüz filtreleri üreten bir uygulama olan Mart ayında Masquerade’yi satın aldı ve o günden itibaren ana Facebook uygulaması ve Messenger'a yüz filtresi teknolojisi ekledi.
  • Facebook, ana uygulamasının içinde yeni bir Snapchat tipi kamera özelliğini test etmeye başladı ve yeni kamerası aracılığıyla gönderilen bu mesajları kaybolacak şekilde tasarladı.
  • Facebook, özellikle Brezilya gibi yükselen pazarlar için Flash adında bir Snapchat klon uygulaması yaptı ve piyasaya sürdü.
  • Son ve belki de en çarpıcı olanı ise Facebook, Instagram’a Snapchat'ın meşhur “Stories” özelliğini ve kaybolan fotoğraflar özelliğini ekledi.

Facebook'un yeni planı Brezilya gibi yükselen pazarlarda Snapchat'in bir adım önünde kalmak

Facebook’un şimdiki planıysa Snapchat kullanıcılarını çalmak değil, bunun yerine Snapchat'ın büyümesine bir engel koymak olarak görülüyor. Bunu yapmak için izlediği yol ise bir yanda kaybolan mesajlar ve “Stories” gibi özellikleri eklemeye devam etmek bir yandan da Brezilya ve Hindistan’daki genç mobil kullanıcılar için geliştirdiği Flash uygulaması sayesinde bu pazarlarda Snapchat’in bir adım önünde kalmak.

Henüz tam olarak kestiremediğimiz sonuç ise Facebook'un bu çabalarının Snapchat'ın hızını kesmeye gerçekten yarayıp yaramadığı. Snapchat'ın an itibariyle günlük 150 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Ancak şu anda özel bir şirket olduğu için üç ayda bir kullanıcı sayısını veya katılım metriğini halka açık olarak paylaşmıyor.

Öte yandan Snapchat, yeni adıyla Snap, Inc yakında halka açık şirket bir olacak ve bu rakamlar halka açıklandıktan sonra Facebook'un planının işe yarayıp çalışmadığına dair bir fikrimiz olacak. Facebook’un da bu süreci merakla beklediği aşikar. Bakalım önümüzdeki dönem bu iki sosyal ağ devi arasındaki rekabeti ve özellik savaşlarını hangi seviyeye taşıyacak hep beraber göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.