WhatsApp, Messenger, Telegram... Hangi mesajlaşma uygulaması daha güvenli?

WhatsApp, Messenger, Telegram... Hangi mesajlaşma uygulaması daha güvenli?

Apple'ın FBI ile mücadelesinden Amazon Alexa'nın cinayet soruşturmasına, 2016 yılının en başından sonuna güvenlik ve gizlilik konuları gündemden düşmedi. Hükümetlerin teknoloji şirketlerinden bilgi talepleri gün geçtikçe artarken, şirketler, sayıları milyarları bulan kullanıcılarını ileri güvenlik özellikleriyle ikna etmeye çalıştı. WhatsApp ve Facebook Messenger gibi popüler mesajlaşma uygulamalarına eklenmesi ve HTTPS protokolüyle sık sık gündeme gelmesiyle şifreleme, 2016'nın ana başlıklarından biriydi.

Popüler mesajlaşma uygulamalarının şifreleme özelliğini yaygınlaştırması, rakip uygulamalara verilen bir cevap aynı zamanda. Bugün Telegram ya da Whisper gibi uygulamaları tercih eden kullanıcıların birçoğunun gerekçesi güvenlik ve gizlilik. Peki bu uygulamalar birbirleriyle kıyaslandığında hangi mesajlaşma uygulaması daha güvenli? 2017'de daha da önemli hale geleceğinizi düşündüğümüz bu soruyu sorduğumuzda bugün şu cevapları alıyoruz.

WhatsApp

Gizlilik skorumuz: 2.5/5 

WhatsApp, bu yıl baştan uca şifrelemeyi mesajlarda varsayılan özellik haline getirdi. Yani WhatsApp uygulaması üzerinden gönderilen mesajların içeriği gerek Facebook sunucuları, gerek hükümetler gibi diğer taraflarca okunamaz hale geldi. Buna karşın WhatsApp mesajların kimler arasında ve ne zaman gönderildiği bilgilerini şifrelemiyor. Halihazırda rehber bilgilerinize erişme yetkisi verdiğiniz WhatsApp, depoladığı metadata'yı üçüncü taraflarla paylaşabiliyor. Diğer taraftan bir diğer gizlilik açığı da, WhatsApp uygulamasındaki mesajları yedekleme özelliği. Mesajlarınız  iCloud ya da Google hesabınızda yedeklendiğinde artık WhatsApp'ın uçtan uca şifreleme özelliğinden faydalanamıyor. Mesaj içeriğinin kaderini Google ya da Apple belirliyor. Bunlara ek olarak şirketin bu yıl bilgilerinizi Facebook ile paylaşacak şekilde kullanım koşullarını güncellemesi, gizlilik ve güvenlik yönünden büyük bir tavizdi. WhatsApp, şifrelemeyi sesli ve görüntülü görüşmelere eklese de,gizlilik duyarlı kullanıcılar için tam olarak yeterli bir uygulama değil.

facebook-messenger

Facebook Messenger

Gizlilik skorumuz: 1.5/5

Facebook Messenger'da şifreleme özelliği opsiyonel olarak sunuluyor. Facebook hesabınızla bağlantılı olması, bu nedenle gerçek isminizi kullanmaya zorlaması, halihazırda tüm kontak listenizi elinde tutması, konum paylaşımı yapabilmesi gibi sebeplerle gizlilik duyarlı kullanıcıların "geyik yapmaktan" öteye gidemeyeceği bir uygulama Facebook Messenger.

Telegram

Gizlilik skorumuz 3.5/5

Güvenlik ve gizlilik özellikleriyle Facebook mesajlaşma uygulamalarının akla ilk gelen alternatifi Telegram, gizli sohbet özelliği  ve kendi kendini yok eden ve sunucularda depolanmadığı iddia edilen mesajlar gibi özellikleriyle kullanıcılarını hassas konularda konuşmaya cesaretlendiriyor. Telegram, client'larını, API'ını ve protolünü açık kaynak kodlu hale getirmesine karşın backend'i hala kapalı tutuluyor. Bunun anlamı şirketin deşifre edebilen birine 300 bin dolar ödül vereceğini söylediği şifreleme sisteminin tam anlamıyla şeffaf olmaması. Telegram'ın bir diğer sorunu da şifrelemeyi varsayılan özellik olarak sunmaması. Zamanında Edward Snowden'in de dikkat çektiği sorun, uygulamada ayarlarınızı değiştirmediyseniz, mesajlarınızın Telegram sunucularında tutulduğu anlamına geliyor.

Telegram, bir sivil toplum prensibiyle çalışıyor ve Parel Durov tarafından fonlanıyor.

signal-app

Signal 

Gizlilik skorumuz 4.0/5

Mesajlaşma uygulamaları arasında en şeffafı Signal, tamamen açık kaynak kodlu. Bu sayede gizlilik ve güvenlik açıklıkları tüm uzmanlar tarafından sürekli iyileştirilebiliyor. Hatta, WhatsApp, uygulamasına eklediği şifreleme özelliği için Signal protokolünü kullanıyor. Open Whisper Systems tarafından, tamamen kar amacı gütmeden geliştirilen Signal, tüm mesajlarınızı baştan uca şifreliyor ve bu, uygulamada varsayılan özellik olarak sunuluyor. Sunucularından metadata kaydı tutmayan Signal'ın, en fazla, kullanıcıların sunucusuna en son ne zaman bağlandığı bilgisini kaydettiği belirtiliyor. Bu da saat/dakika/saniye formatında değil, yalnızca gün bilgisi olarak giriliyor. Signal uygulamasıyla rehber bilgilerinizi paylaşmanız opsiyonel ancak bağlantılarınızı bulmanız için gerekli. Buna karşın uygulama, tüm kontaklarınızın telefon numaralarını sunucularında saklamıyor. Sunuculara telefon numaralarını gizleyerek/şifreleyerek gönderen Signal, halihazırda sistemindeki kayıtlı kullanıcıları tespit ettiğinde size iletiyor. Signal mesaj içeriklerini yedeklemenize de izin vermiyor bunun yerine Android cihazlarınız arasında mesaj geçmişlerinizi taşıyabiliyorsunuz. iOS için bu özellik, mevcut değil. Signal, Snowden'in favori mesajlaşma uygulaması olarak tanınıyor.

iMessage

Gizlilik skorumuz: 2/5

Apple'ın gizlilik öncelikli politikası iMessage'ı piyasaki güvenilir uygulamalardan biri yapıyor. iMessage'da şifreleme varsayılan özellik olarak sunuluyor ancak WhatsApp gibi mesaj içerikleri iCloud'da yedekleniyor. Bununla birlikte iMessage'ın şifreleme özelliği yalnızca Apple cihazları arasındaki mesajlaşmalarda açık hale geliyor. Diğer mesajları metin mesajı olarak ileten mesajlaşma uygulamasının, tek başına, kullanıcıları tatmin etmesi zor.

Popülerlik vs. gizlilik 

Mesajlaşma uygulamaları için popülerlik ve gizlilik önceliği, bir arada bulunması imkansız iki özellik gibi görünüyor. Popüler mesajlaşma uygulamaları, kullanımı kolaylaştıracak özellikleri eklemek konusunda gizlilik öncelikli mesajlaşma uygulamalarından daha iyiler. Ve herkes bu mesajlaşma uygulamalarını kullanıyor. Yani bir arkadaşınızı Facebook Messenger'da bulma şansınız Signal'de bulma şansınızdan çok daha yüksek. Kullanıcılar olarak bir süre daha popüler mesajlaşma uygulamalarını zorunlu olarak kullanırken, elimizin altında güvendiğimiz bir diğer mesajlaşma uygulamasını tutacağız büyük olasılıkla. Ancak artan sayıda kullanıcı bu konuda daha bilinçli hale geliyor. 2017, gizlilik öncelikli mesajlaşma uygulamalarının biraz daha popüler hale geldiği bir yıl olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.