Uber'e Türkiye genelinde korsan taksi cezası!

Uber'e Türkiye genelinde korsan taksi cezası!

Uber'in yasalarla sınavı Türkiye'de de başlıyor...Faaliyet gösterdiği İstanbul'da sıkı denetimle karşılaşan Uber'le Türkiye genelinde mücadeleye başlayan Emniyet Genel Müdürlüğü, tüm illere talimat gönderdi. Emniyet, Uber'e korsan taşımacılık suçundan ceza kesilmesini istiyor.

Emniyet, Uber'le halihazırda son 4-5 aydır daha ciddi bir şekilde mücadele ediyor. İlk etapta, trafikteki Uber araçlarını bağlayan yetkililerin bu uygulamayı gerçekleştirdiği araç sayısının bine yaklaştığı belirtiliyor. Denetimi bir adım ileri götüren Emniyet, geçtiğimiz haftalarda bir Uber aracına ve yolcusuna ilk kez ceza kesmişti. İstanbul'da gerçekleşen olayda, bir Uber XL aracını trafikte durduran yetkililer, servisi kullanan yolcuya 281 TL ceza kesmişti. Ceza, saha sonra Uber Türkiye tarafından karşılanmıştı.

Uber'e korsan taksi cezası

Para cezası uygulamasının Türkiye geneline yayılması ise Uber'in Tükiye genelinde yasaklanması anlamına geliyor. Habertürk'ün haberine göre, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 12 Aralık'ta gönderdiği ve Anayasa Mahkemesi’nin 11 Eylül 2014 tarih ve 2014/52 sayılı kararını esas alan talimata göre, ceza, kullandığı aracın sahibi olmayan Uber sürücülerini kapsıyor. Bu sürücülere trafikte yakalanmaları durumunda, tıpkı korsan taksilerde olduğu gibi, ilk seferde 2 bin 532 TL; ikinci seferde 4 bin 22 TL ceza kesilecek.  Trafikte yakalanan Uber sürücüsü eğer aracın sahibiyse, ceza kesilmeyecek ve fakat aracı 60 gün boyunca trafikten men edilecek. Yolculara ise 281 TL ceza kesilecek.

Aşina olmayanlar için, Uber araçları Türkiye'de iki farklı yolla trafiğe çıkıyor. Bunlardan ilki, Uber'in turizm firmalarıyla anlaşarak bu firmalara ait filoları kiralaması; ikincisi ise kendi aracıyla Uber sürücüsü olarak çalışmak isteyen kişilerin, Uber tarafından onaylanması durumunda servis aracılığıyla yolcu almaya başlaması. Uber, iki tip durum için de taksicilik lisansı olmamasına rağmen taksi gibi davranmakla suçlanıyor. Tarifeli yolcu taşıma lisansı olmayan Uber'in sürücüleri elde ettikleri gelirleri vergilendirilemiyor. Uber'in, böyle bir durumda, Türkiye'de şirket olarak vergilerini ödemesi ise yeterli bulunmuyor.

Uber, şimdilik öyle davransa da, bir taksi şirketi değil

Türkiye'de ilk kez karşılaşılsa da Uber'in bugüne kadar onlarca şehirde mücadeleye koyulduğu sorun, Uber'in bir taksi şirketi olmamasından kaynaklanıyor. Uber'e karşı en ciddi tepki şimdiye kadar taksilerden gelse de Uber aslında bir taksi uygulaması değil. Uber, alıcı ve satıcıları bir araya getiren, tıpkı eBay  gibi bir ağ. Hatta gün geçtikçe daha aşikar hale geldiği gibi, Uber taşıma ve lojistik alanında kapsamlı bir yazılım sağlayıcısı. Uber, aracı olan herkesin, belirli koşullarla bir taksi sürücüsü gibi çalışmasına imkan veriyor. Belki hiç taksi veya limuzine binmemiş insanları bile cezbedebiliyor, bu sayede pazarı büyütüyor. Uber, taksiler gibi büyük ölçüde düzenlenmemiş bir piyasada kendi fiyatlamasını geliştirmek için yeni yöntemler test ediyor.Uber aynı zamanda uzun vadede sürücüsüz araçlarla belki daha anlamsız hale gelecek otomobil mülkiyetinin şimdiden gereksiz olabileceğini söylüyor.

Cezalar yerli rakiplerine rekabet avantajı yaratıyor

Uber'in Türkiye genelindeki uygulamaya nasıl tepki vereceğini merakla bekliyoruz. Ancak yasal zeminin OLEV ve YOLO gibi yerli rakiplerinin lehine bir durum yarattığı ortada. Yeni faaliyet göstermeye başlayan araç çağırma servisleri, Türkiye merkezli olmaları sayesinde, lisans ve vergiler konusunda Uber ile aynı sorunları yaşamıyor. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz...

Görsel Kaynak: Reuters

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.