Elektrik üreten 'akıllı' pencereler hayatımıza giriyor

Elektrik üreten 'akıllı' pencereler hayatımıza giriyor

Maryland Üniversitesi Elektronik ve Uygulamalı Fizik Araştırma Bölümü akıllı pencerelerin güneş enerjisinden elektrik üretmesi üzerine çalışıyor. Güneş enerjisinden elde edilecek bu enerji pencerenin kapatıp açılması için harcanacak. Fazla kalan elektrik enerjisi de depolanıp başka bir alanda kullanılabilecek.

Bu teknoloji sıvı kristallerinin mikro damlacıklarını içeren çoğuz bir ana yapıyı kullanacak. Ayrıca güneş pillerinde olduğu gibi camsı bir silikon tabaka kullanacak.

Sistem kapalı olduğunda sıvı kristaller ışığı dağıtacağı için süreli bir depolama zorunluluğu olmayacak ve istenildiği zaman evin içine güneşin girmesi sağlanabilecek. Silikon tabaka güneşi emerken pencere mat bir hal alacak. Pencere mat olunca enerji depolayacak. Pencere açık olduğunda da sıvı kristaller ışığın direk geçmesini sağlayacak.

Enerji üretimini maximum seviyede tutmak için pencere açık bile olsa kristaller enerjinin bir kısmını depolayabilecek. Pencere kapalı yani mat halde iken en etkili şekilde güneş enerjisi depolanacak. Sistemin nasıl çalıştığını daha detaylı incelemek için aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Bu yeni güneş enerjisinden elektrik üreten akıllı pencereler, çalışabilmek için 13 nanometre kadar az bir camsı silikon yapıya ihtiyaç duyuyor. Bu çalışmanın NASA tarafından destekleniyor olması da önümüzdeki yıllarda çok daha fazla önümüze geleceği anlamına geliyor diyebiliriz.

Fosil yakıtlardan dünya olarak temelli kurtulabilmek için bu tür farklı yöntemler olduka önemli. Rüzgar, dalga ve güneş enerjileri dünyamızı kurtarıcı, yenilenebilir enerji kaynaklarımız. Değerini bilmeliyiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.