Uygulama ekonomisinin 2017'deki durumuyla ilgili 10 tahmin

Uygulama ekonomisinin 2017'deki durumuyla ilgili 10 tahmin

İnternetin mobil öncelikli hale geldiği, 2016'da resmileşti. Bir şeyi Google'lamaktan, satın alacak bir şeyler bakmaya ve bir şeyler oynayarak vakit geçirmeye hemen her şeyi önce mobilden halleder olduk. Uygulama ekonomisinin yeni bir rekoru geride bırakmasını  sağlayan yeni alışkanlığımız sayesinde 2016 sonunda mobil uygulama mağazalarında yapılan harcamaların brüt 52 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Uygulama içi reklam harcamalarınınsa brüt 77 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağı tahmin ediliyor.

Uygulama ekonomisi yakından takip eden App Annie'nin 2017 uygulama ekonomisiyle ilgili tahminleri arasında ilk sırada bu büyümenin devam edeceği beklentisi var. Şirket, önümüzdeki yıl uygulama mağazaları harcamaları (65 milyar dolar) ve uygulama içi reklamların (101 milyar dolar)  toplam 166 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağını tahmin ediyor. 2017'ye ilişkin 10 tahminin paylaşan App Annie beklentileri şu şekilde sıralanıyor:

Ticaret uygulamaları konsolide olacak

Araç paylaşımından online sipariş ve dağıtım uygulamalarına iyi yatırım alan ve bugüne kadar yeni müşteri edinimiyle büyümeye odaklanan girişimlerin oluşturduğu yeni pazarlar 2017'de biraz daha olgunlaşacak. Pazar liderleri rakiplerini satın alarak büyümeye devam ederken, rekabet koşulları da normalize olacak. Bu sayede lider girişimlerin halka açılması da hızlanacak.

Kısa vidolarda patlama yaşanacak

YouTube, Facebook ve Snapchat'in sürüklediği kısa video tüketimi önümüzdeki yıllarda büyümeye devam edecek. Medya şirketlerinin bu alandaki yatırımı arttıkça izleyicilerin TV alternatifi platformlarda geçirdiği süre uzayacak. Netflix doğrudan TV'yi yok edemeyecek ama TV içeriklerine ayrılan zaman azaldıkça, küçülecek.

Chatbot'ların etkisi sınırlı olacak ama B2C mesajlaşma büyüyecek

Chatbot'lar denenmeye devam etse de Yapay Zeka'nın müşteri temsilcileriyle tek başına rekabet etmek için yeterince zeki olmadığı bir gerçek. Ancak söz konusu mobil ticaret olduğunda Facebook'un Messenger ve WhatsApp üzerindeki çalışmaları bu alanda önemli ilerlemeler sağlayabilir, rapora göre.

Sesle arama yükselişte ama ana akım olmaktan uzak

Sesin yeni arayüz haline gelmesi hala sınırlı bir kullanıcı için doğru bir önerme. Google'ın Google Assistant'ı tanıtarak bu alanda bir büyümeye yol açması bekleniyor. App Annie, Ağustos 2016'da Android akıllı telefonları kullanımlarının yüzde 1.2'sinin sesli etkileşimler aracılığıyla sağlandığını ölçümlediğini not ediyor. Büyüme sağlansa da önümüzdeki yıl bu oranın yüzde 2'nin altında olacağı tahmin ediliyor.

Anlık uygulamalar ve dağıtık keşif, uygulama navigasyonunu yeniden şekillendiriyor

Google'ın geliştirici konferansı Google I/O'da tanıttığı anlık uygulamalar, bir uygulamayı indirmeden geçici bir süreliğine kullanmanızı sağlıyor. 2017'de geliştiricilerin daha fazla adapte edeceği bu özellik, başta yemek dağıtım, seyahat ve perakende dikeyleri olmak üzere sürekli kullanım gerektirmeyen uygulamaların yoğun olduğu alanlarda etkisini gösterecek. Kullanıcıların uygulama keşifleri için uygulama mağazalarına olan bağımlılıklarının ortadan kalkması trendi dağıtık keşif trendi diye adlandırılıyor. Google aramalardan haritalara farklı servisleriyle bu trendi besliyor.

Pokémon Go'nun klonlar savaşı devam edecek, Niantic oyun portföyünü genişletecek

Pokémon Go'nun geliştiricisi Niantic, daha önceki oyunu Ingress'in de sayesinde oldukça değerli bir konum teknolojisine sahip. Bu sayede 2017'de başarılı bir iş modeli oturtması beklenen oyunun yapımcısı Niantic, benzer oyunları da piyasaya sunan şirket olacak.

Akıllı telefon tabanlı AR özellikleri uygulamalara gelecek

Müşteriyle fiziksel bir kurguda karşılaşan şirketler, artırılmış gerçeklik uygulamalarını 2017'de daha fazla kullanacak.

Sanal Gerçeklik (VR) mobilize oluyor

Gear VR ve Google’ın Daydream Viewer başlıkları gibi mobil Sanal Gerçeklik (VR) aksesuarları hızla PC'deki haleflerini geride bırakıyor. Düşük maliyet ve zengin içerik sayesinde mobil VR adaptasyonu hızla artacak.

Yeni Platformlar: Sesli asistanlar niş olarak kalacak ve giyilebilirler hype'ı gözlüklere kayacak

Amazon Echo'nun akıllı ev asistanları hype'ını 2016'da sürüklediğini söyleyen rapor, Echo uygulamasının yıl boyunca yaklaşık 4 milyon indirilme sayısına ulaştığını paylaşıyor. Yeni beceriler ve Google Home lansmanıyla bu cihazların adaptasyonu hızlansa da niş olarak kalmaya devam edecekler, en azından 2017'de.

Giyilebilirler konusunda Snapchat'in Spectacles'ı ve Microsoft'un HoloLens'i ilgi çekmeyi sürdürüyor ancak teknolojinin istenildiği kadar gelişmediğini biliyoruz. 2017'de giyilebilir gözlükler konusunda ticari bir başarı beklemek gerçekçi değil, App Annie'ye göre.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.