1,74 milyar dolarlık SkyScanner'ın bir Excel dosyasıyla başlayan hikayesi

1,74 milyar dolarlık SkyScanner'ın bir Excel dosyasıyla başlayan hikayesi

SkyScanner.com'un Çinli Ctrip.com tarafından satın alınması günün önemli gelişmesi olarak kayıtlara geçti. 2003 yılında kurulan Skyscanner'ın büyüme süreci elbette anlatılmaya değer olsa ancak kurucuların ilk çıkış noktası gerçekten ilham veren cinsten.

Skyscanner ilk anda akla gelen Silikon Vadisi, Kuzey Avrupa veya İsrail'de kurulan bir girişim değil. Nüfusu halen yarım milyonun altında olan ve girişimcilik dünyasında adından çok fazla bahsedilmeyen Edinburgh'da (İskoçya) kurulan bir girişim. Gareth Williams, Barry Smith, Bonamy Grimes tarafından kurulan girişimin başlangıç hikayesi elbette bir çok hikayede olduğu gibi bir ihtiyaç üzerine çıkıyor ama kurucuların ilk adımı programlamayla değil de Excel ile atmış olmaları bu hikayeyi farklılaştırıyor.

Gareth Williams - SkyScanner CEO
Gareth Williams - SkyScanner CEO

Biraz açacak olursam, en ucuz uçak biletini bulmak konusunda istediğini bulamayan kurucular, ilk olarak Excel üzerinde çalışmaya başlamış. Dinamik veri çalışmasıyla kendileri ve arkadaşları için en ucuz uçak biletini bulmaya başlayan 3 kurucu, bugün 1,74 milyar dolar değerlemeyle satılan Skyscanner'ın temelini işte bu Excel çalışmasıyla atmış.

İlk yurtdışı pazarı Çin oldu

Excel'deki ilk adımdan sonra bu işe yatırım yapmaya başlayan SkyScanner, ilk yatırımını Scottish Capital Partners'dan alırken, ABD açılımı sonrasında Silikon Vadisi'nin en önemli yatırımcılarından Sequoia Capital'i de arkasına almış. SkyScanner'ın neden Ctrip.com tarafından satın alındığını anlamak için SkyScanner'ın ABD'den önce Çin pazarına açıldığını söylemekte fayda var. Bununla da yetinmeyen SkyScanner, Çin'de turizm sektörüne odaklanan teknoloji girişimi Youbibi adlı girişimi satın almaktan da çekinmemiş ve elini güçlendirmiş.

Halka arz olabileceği de konuşulan SkyScanner bugün aylık 60 milyon kullanıcıya tam 30 farklı dilde hizmet veriyor. Dünyanın farklı ülkelerinde 10 farklı ofisi var ve 700'den fazla kişiye iş veriyor. Başlangıç noktası ucuz uçak bileti filtreleme olsa da artık araç kiralama ve otel rezervasyonuna da aracılık ediyor.

Bu hikayeyi Skyscanner'ın Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök'ten dinlediğimde şaşırmış ve farklı bir çıkış noktası daha öğrenmekten memnun olmuştum. 2011'den bu yana ülkemizde varlığını sürdüren SkyScanner'ın satın alma sonrasında Türkiye'deki operasyonlarına hız verip vermeyeceğini ise izlemeye devam ediyoruz. SkyScanner'ın şu an için Türkiye'de bir ofisi bulunmuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.