Sürücüsüz 'mobilite aracı' geliştiren Zoox 1.55 milyar dolar değerlemeyle yatırım aldı

Sürücüsüz 'mobilite aracı' geliştiren Zoox 1.55 milyar dolar değerlemeyle yatırım aldı

Silikon Vadisi'nde sürücüsüz araç girişimleri denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olsa da Zoox'un gizem perdesi hala tam olarak aralanmadı. Ancak bu durum girişimin popülerliğini azaltmıyor, tersine yatırımcı tarafında Zoox'a artan bir ilgi var. Geçtiğimiz Temmuz'da aldığı 200 milyon dolar yatırım haberiyle gündeme gelen Zoox, yeni turunda 1.55 milyar dolar değerlemeyle 50 milyon dolar yatırım aldı.

Farklı kaynaklar tarafından doğrulanan yatırımın Hong Kong merkezli Composite Capital tarafından yapıldığı belirtiliyor. Bloomberg geçtiğimiz Mayıs'ta Zoox'un 250 milyon dolar civarında yeni yatırım aradığını ve değerlemesinin 1 milyar doları geçebileceğini yazmıştı. Turla birlikte bu beklentiler de gerçekleşmiş oldu.

2014'te Avustralyalı bir tasarımcı olan Tim Kentley-Klay ve daha önce Alphabet'in sürücüsüz araçlarının geliştirilmesinde çalışan Stanfordlı Jesse Levinson’ın ortak girişimi. Ağzı sıkı iki yönetici Zoox ile ilgili detayları bugüne kadar kamuoyuyla paylaşmaya yanaşmasa da, bir otomobil geliştirmediklerinin altını sık sık çiziyorlar. Bunun yerine 'mobilite aracı' üzerinde çalışan bir yapay zeka sistemi demeyi tercih eden ikili, bu sistemin kentin dinamik sürüş ortamında çalışabilir özellikte olacağını belirtiyorlar. Zoox'un yapay zeka destekli mobilite araçlarının, tamamen sürücüsüz özellikle olacağı ve araçlardaki ön ve arka ayrımını ortadan kaldıracağı daha önce sızan haberler arasındaydı. Zoox'un araçlarını Uber ve Tesla Network'e benzer bir araç paylaşım ağı içinde piyasaya sunması bekleniyor. Bu beklentilerin hala resmen doğrulanmadığını belirtmekte fayda var.

Zoox'un sürücüsüz araçlarını önümüzdeki yıl trafikte denemeye başlaması bekleniyor. Yatırımcıların artan ilgisinde girişimin otomotiv devleri ya da teknoloji şirketleri tarafından çok geçmeden satın alınabileceği beklentisi de etkili. Zoox'un yatırımcılar dışında ilgisini çekmeyi başardığı bir diğer taraf,  halihazırda teknoloji devleri arasında kapma yarışının olduğu yetenekler. Girişimin, aralarında Apple, Tesla ve Alphabet'in eski çalışanlarının olduğu 140 çalışana sahip olduğu belirtiliyor. Çalışanlarının 40'ının doktora derecesi var, sızan haberlere göre.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.