Elon Musk, sürücüsüz Tesla Network ağıyla Uber'e rakip oluyor

Elon Musk, sürücüsüz Tesla Network ağıyla Uber'e rakip oluyor

Yurt dışında Uber kullandıysanız, Tesla kullanan bir sürücünün sizi alması keyfini yaşamış olabilirsiniz. Ancak bu, Tesla'nın sürücüsüz araçlara geçişiyle birlikte sona erecek süreli bir mutluluk. Yeni üreteceği tüm araçların sürücüsüz özellikte olacağını açıklayan Tesla, araç paylaşımını Uber'le paylaşmak istemiyor. Elon Musk, bunun için, insanları bugünden örgütlemeye bile başladı.

Tesla Network: Tesla'nın kendi sürücüsüz Uber girişimi

Kaçıranlar için, Tesla, geçtiğimiz hafta üreteceği yeni araçların tümünün sürücüsüz özellikte olacağını açıkladı. Bunun ardından tamamen sürücüsüz araçlarını online siparişe açan Tesla, siparişten önce müşterilerine bir feragatı onaylama zorunluluğu getirdi. Tek satırlık feragat, Tesla'nın sürücüsüz araçlarının paylaşımı konusunda Uber'i açıkça dışlıyor. Zira notta," Lütfen sürücüsüz Tesla'ları aileniz ve arkadaşlarınızla birlikte araç paylaşımı ve araç çağırma gibi amaçlarla kullanmanızda sakınca olmadığını ancak gelir elde etmek için yalnızca önümüzdeki yıl piyasaya sunulacak olan Tesla Network üzerinde kullanabileceğinizi dikkate alınız" deniyor. Bağlayıcı bu anlaşmayla, müşterilerin sürücüsüz Tesla'larıyla Uber, Lyft ve diğer servisler üzerinden sürüşe çıkarak para kazanmaları engelleniyor.

"Uber'e karşı Tesla değil, Uber'e karşı tüm insanlar"

26 Ekim'de 2016 üçüncü mali çeyrek sonuçlarını açıklayan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, yatırımcılarla ve analistlerle yaptığı konferans görüşmesinde, Tesla Network ile ilgili sorulara da cevap verdi. Tesla Network'ün hem Tesla kullanıcıları hem de Tesla için fayda sağlayacağını söyleyen Musk, kendi sürücüsüz araç paylaşım ağıyla araç mülkiyetinin maliyetini aşağı çekip, Tesla'ya yeni bir gelir kanalı oluşturacaklarını belirtti. Musk, gelirlerin büyük çoğunluğunun araç sahiplerine gideceğini de not etti. Her ne kadar diğer tüm araç çağırma servislerine karşı bir hamle olsa da, Tesla Network'un en büyük rakibinin Uber olacağı aşikar. Ancak Musk, rekabetin Uber vs. Tesla şeklinde anılmasından rahatsız. Dünkü konuşmasında "Uber'e karşı Tesla değil, Uber'e karşı tüm insanlar" diyordu Musk.

Tesla'nın erişilebilirlik sorunu

Musk'ın geçtiğimiz Temmuz'da paylaştığı Master Plan'ının ikinci bölümünde yer verdiği paylaşım ekonomisi vizyonuna oturan Tesla Network, Tesla'nın kendi sürücüsüz araç paylaşım ağını oluşturmasını ön görüyor. Tesla sürücüsüz araç sahipleri, araçlarının gün içinde park yerinde durmak yerine, mobil uygulama aracılığıyla Tesla Network'e katılıp, bağımsız bir şekilde sürüşe çıkmasını ve ek gelir yaratmasını sağlayabiliyor. Tesla, sürüş talebinin araç arzını geçtiği şehirlerde kendi filosunu işleterek, her yerde erişilebilir hale gelmek istiyor. Tesla'nın bugünkü erişilebilirliği düşünüldüğünde Musk'ın sürücüsüz otomobiller konusunda neden Uber'i karşısına alacak kadar agresif olduğu da anlaşılabiliyor. Tesla Network, gerek Tesla'nın yakın geleceği gerek müşterileri için, en önemli değer tekliflerinden biri.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.