Elon Musk'ın master planı ve Tesla'nın geleceği

Elon Musk'ın master planı ve Tesla'nın geleceği

"Bugün bir otomobil şirketi kurmak aptallık; bir elektrikli otomobil şirketi kurmaksa aptallığın karesidir".  Sözler fosil yakıtların geleceğinden endişeli bir yatırımcıya ya da büyük bir otomotiv şirketine ait değil. Elon Musk, Tesla'nın geleceğine dair ilkini bundan on yıl önce paylaştığı Master Plan'ın ikinci bölümünde, önce çuvaldızı kendisine batırıyor. Bugüne kadar Tesla'nın attığı adımların büyük resime nasıl oturduğunu açıklayan Musk, Tesla'nın gelecek planlarını adım adım bu notta paylaşıyor.

Musk'ın master planı ve Tesla'nın geleceği konusunda ana odak, otomobiller değil, sürdürülebilirlik. Zira büyük resme odaklanmaya devam ettiğinizde Tesla'nın bugünkü ölçeklenme ya da fiyat gibi sorunları küçük ve tolere edilebilir hatalar olarak görünüyor. Üstelik çok büyük denklemi çözdüğünüzde, bunu Tesla'nın bugünkü sorunlarına uyarlayıp, bazı yapısal engelleri aşmanız kolaylaşıyor.

Musk'ın Master Plan Bölüm 2'de açıkladığı büyük denklemi ise şu şekilde:

Tesla ve SolarCity'yi birleştir 

tesla gigafactory

Halihazırda geçtiğimiz ay SolarCity'ye 2,8 milyar dolarlık teklif veren Tesla bu adımın neticelenmesiyle birlikte yenilenebilir enerji üretim ve depolama alanında deyim yerindeyse çağ atlayacak. İki şirketin birleşmesi gerektiğini söyleyen Musk, Tesla’nın devasa pil fabrikası (Gigafactory) ve özellikle Powerwall'un ölçeklenme sorununu bu şekilde aşabilir.

Ağır vasıtalar üret: Tesla kamyonet ve otobüs geliyor

tesla pickup2

Tesla otomobilleriyle müşteri segmentinin ancak küçük bir bölümünü hedefleyebiliyor. Daha iyi ölçeklenme için Tesla'nın hedef kitlesini genişletmeye karar veren Musk'ın planında, Tesla'nın halihazırda ağır iş kamyonları ve elektrikli otobüsleri geliştirdiğini söylüyor. Tesla Semi adı verilen tır ve Tesla pikapıyla birlikte Tesla otobüsünün önümüzdeki yıl piyasaya sunulması planlanıyor.

Otopilot modunu ortalamadan 10 kat daha güvenli hale getir

Tesla, otopilot modunun betada olduğunu hala söylüyor ancak bu, yola çıkmaya hala hazır olmadığından değil iddialı bir hedefle çalıştığından. Musk, otopilot modunun ABD'deki ortalama bir sürüşten 10 kat daha güvenli hale geldiğinde betadan çıkacağını paylaşıyor.

Paylaşım ekonomisiyle maliyeti düşür

Tesla'nın yakın gelecekte sizi olduğunuz yerden alıp, istediğiniz adrese bırakacak sürücüsüz elektrikli araçları, mobil uygulama üzerinden  tek tuşla Tesla'nın paylaşımlı araç filosuna eklenebilecek. Araç sahiplerinin günün çoğunlukla yüzde 5-10'unda otomobillerini kullandıkları gerçeğinde yola çıkan Musk, Tesla'nın bu şekilde araç sahipleri için maliyetinin düşeceğini söylüyor. Herkes için oturduğu yerden para kazanmak demek oluyor bu.

Fabrika verimliliğini arttır

Musk, Tesla'nın otomotiv fabrikasının verimliliğini 2022 sonuna kadar 5 ila 10 kat arttırabileceğini düşünüyor. Bu sayede araçların maliyetlerinde ciddi düşüş sağlanabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.