Teknoloji dünyasında günün önemli konularından biri Yahoo’nun kullanıcı e-postalarını gizlice tarayıp milyonlarca kullanıcı bilgisini ABD istihbarat servisleriyle paylaşmasıydı. Bu iddia elbette yankı buldu ve Twitter, Microsoft ve Google gibi devler 'Yahoo gibi davranmadıklarını' açıkladı.
Verizon tarafından 4,8 milyar dolara satın alınan Yahoo, Eylül ayında 500 milyondan fazla kullanıcısının şifresini 2014’te korsanlara kaptırdığını kabul etmişti ama yeni iddia bilinçli görünen bir tercih olduğu için tartışmaları beraberinde getiriyor. Zira ABD yasaları istihbarat örgütlerinin bazı gerekçeler doğrultusunda şirketlerden bilgi talebinde bulanabilmesini sağlıyor ama şirketlerin bu taleplere mahkeme yolu ile itiraz edebileceği ifade ediliyor.
İddialara göre e-postaları gerçek zamanlı olarak taramayı kabul eden ilk şirket Yahoo olmuş ve geçen yıl bahar aylarında bu doğrultuda özel bir yazılım geliştirmiş.
"Bize olsak mahkemeye verirdik"
Twitter sözcüleri devletten bu tür bir talep almadıklarını ve böyle bir durumda mahkemenin yolunu tutacaklarını söylüyor. Şeffaflık raporunun detaylı açıklanması konusunda Adalet Bakanlığı'nı dava ettiğini de ekliyor. Microsoft da e-posta trafiğini gizlice taramak gibi bir konuyla ilişkilerinin olmadığını ve yine Adalet Bakanlığı ile davalık olduklarını hatırlatıyor.
Google, Apple ve Facebook da benzer bir talep almadıklarını söylüyor. Böyle bir talep gelmesi durumunda Google 'Asla' yanıtını vereceklerini, Apple mahkemenin yolunu tutacağını, Facebook ise 'savaşacağını' ifade ediyor.
Yahoo, konuyla ilgili olarak “Yahoo kanunlara uyan bir şirkettir ve ABD yasalarına da uyacaktır” açıklamasını yaptı ama bu ifadenin ne kadar yuvarlak olduğunu sanırım söylemeye bile gerek yok. Daha önce Edward Snowden'in ortaya çıkardığı büyük izleme skandalı PRISM ise teknoloji şirketlerinin ABD'de nasıl bir baskı/izleme altında olduklarını göstermişti.
Bilgilerimizin ne şekilde ve kimler tarafından izlendiğini bilmek ise sanırım biz kullanıcılar için her zaman bir bilinmeyen olarak kalacak...