Yahoo, milyonlarca kullanıcı bilgisini Amerikan istihbarat örgütleriyle paylaşmış 

Yahoo, milyonlarca kullanıcı bilgisini Amerikan istihbarat örgütleriyle paylaşmış 

Yahoo’nun kullanıcılarının e-postalarını gizlice taradığını ve ve milyonlarca kullanıcı bilgisini ABD istihbarat servisleri ile paylaştığı ortaya çıktı. Kullanıcılarına gelen e-postaları gerçek zamanlı olarak taramayı kabul eden ilk şirket olan Yahoo'nun, geçen yıl bahar aylarında bu işbirliği için çalışmalara başladığı ve bu doğrultuda özel bir yazılım geliştirdiği söyleniyor.

Şirket yaptığı yazılı açıklamada "Yahoo kanunlara uyan bir şirkettir ve ABD yasalarına da uyacaktır” ifadesine yer verdi. Söz konusu yasalar istihbarat örgütlerinin bazı gerekçeler doğrultusunda şirketlerden kullanıcı bilgisi talebinde bulanabilmesini sağlıyor. Ancak, şirketlerin bu taleplere mahkeme yolu ile itiraz edebilme hakkı da var.

Olay üzerine, bakışlar diğer büyük teknoloji şirketleri Facebook, Microsoft, Google ve Twitter’a çevrildi. Açıklama yapmakta gecikmeyen teknoloji devleri teker teker hükümetten bu tarz bir işbirliği teklifi almadıklarını ve kullanıcı bilgisi paylaşımında bulunmadıklarını dile getirdi.

Eski NSA çalışanı Edward Snowden da Twitter üzerinden takipçilerine Yahoo kullanmayı bırakmalarını tavsiye etti:

Yahoo, daha öncesinde yayınladığı şeffaflık raporunda “Kullanıcılarımızın güvenini kazanabilmek için uzun yıllar çalıştık ve bu güveni koruyabilmek için savaşıyoruz” demişti. Görünen o ki geçtiğimiz sene gerçekleşen bu işbirliğini rapora dahil etmeyi unutmuş.

Yahoo, bundan iki hafta önce de 500 milyon kullanıcı bilgisinin bilgisayar korsanları tarafından çalındığını duyurmuştu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.