3 boyutlu yazıcılarda yeni dünya rekoru Boeing'in

3 boyutlu yazıcılarda yeni dünya rekoru Boeing'in

Boeing ve Oak Ridge National Laboratuvar'ı ortaklaşa 3 boyutlu yazıcılarda yeni bir dünya rekoruna imza attılar. Geliştirilen yeni 3 boyutlu yazıcı ile tek parça halinde 3 boyutlu olarak basılmış en büyük katı nesne üretildi ve bu yeni bir dünya rekoru.

Basılan şey aslında yeni nesil Boeing 777x jetlerinin kanatlarını üretmek için kullanılan ve trim-and-drill olarak bilinen bir araç. Basılan bu aracın uzunluğu 5.3 m, genişliği 1.7 m ve yüksekliği ise 45 cm'dir. 748 kg ağırlığındaki bu araç tamamen ABS termoplastik materyalden üretilmiş ve şu anda kullanılan metal versiyonuna göre çok daha hafif ve daha ucuz.

Boeing'in Yapı ve Malzeme Müdürü Leo Cristothulu, normalde çok daha pahalıya mal olan bu cihazın 3 boyutlu yazıcılarla basılması sadece kanatlara değil cihazın üretimine de oldukça büyük fayda sağladığını belirtiyor. Trim-and-drill aracının üretimi normalde 3 ay sürerken 3 boyutlu yazıcılar sayesinde üretimi sadece 30 saat sürmüş. Cristothulu ayrıca 3 boyutlu yazıcıları kullanmalarının Boeing'in genel stratejisinin bir parçası olduğunu söylüyor. 3 boyutlu yazıcılar sayesinde enerji, emek, zaman ve maliyetten çok ciddi kazanç sağladıklarını belirtiyor.

Boeing'in 777x jetleri için kullanılacak olan bu araç ile ilk üretim çalışmaları 2017 yılında başlayacak ve 2020 yılında 3 boyutlu yazıcılardan üretilen bir araç aracılığıyla geliştirilen kanatlara sahip ilk jetin teslim edilmesi planlanıyor.

Oak Ridge'ın geliştirdiği bu 3 boyutlu yazıcı ilk işleri de değil. Daha önce yaptıkları yazıcılar ile yaptıkları herkesi hayrete düşürecek türden. Geliştirilen 3 boyutlu yazıcılar ile Oak Ridge laboratuvarı daha önce spor araba, jeep ve karavan gibi ev bile üretmişler.

21012638043_c0c2d27a35_k-970x647-c

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.