Doğu Avrupa ve Türkiye'de uçuş rötarları için tazminat isteyen ClaimCompass 1,500 vakaya ulaştı

Doğu Avrupa ve Türkiye'de uçuş rötarları için tazminat isteyen ClaimCompass 1,500 vakaya ulaştı

İstanbul'da yaşıyor ve yılda birkaç kez bile olsa, hava yollarını kullanıyorsanız, rötarlı uçuşlarla tanışmanız işten bile değil. Havaalanındaki bekleyiş uzadıkça gerilim yükselirken, size gidecek en azından bir yeriniz olduğunu hatırlatan bir girişim ClaimCompass. Yolcuların hava yollarıyla mücadelesine, yaklaşık bir yıl önce, katılan girişim, bugüne kadar bin 500 vakaya müdahil oldu.

Bulgaristan merkezli ClaimCompass, uçak yolcularının haklarını koruyor ve yolcuların hava yollarından rötarlı uçuşlar durumunda tazminat almalarına yardımcı oluyor. Öncelikli hedefi Doğu Avrupa ve Balkanlar olan girişim, AB'nin 3 saatten fazla rötar yapan, iptal edilen uçuşlar veya yolcunun uçağa alınmaması durumlarında hava yolundan tazminat talep etme hakkını koruyan düzenlemesini esas alıyor. Teoride haklar korunsa da, pratikte birçok yolcu bu hakkı kullanılmıyor. ClaimCompass Avrupa'nın doğusunda bu pratiği yaygınlaştırmak istiyor.

Tatyana Mitkova ve Velizar Shulev tarafından 2015'te kurulan ClaimCompass'e göre, Avrupa'da her yıl 4 milyon yolcu 3 saatten fazla rötar, iptal veya uçağa alınmama yüzünden havaalanlarında mağduriyet yaşıyor. Bundan da kötüsü, yolcuların büyük bir çoğunluğu hava yolu şirketlerinden tazminat alabileceklerinden bihaber.

AB düzenlemelerine göre, taşıyıcı şirketlerin 3 saatten fazla gecikmesi halinde bin 500 km'den az mesafeli uçuşlar için 250 euro, bin 500-3 bin 500 km arası uçuşlar için 400 euro ve 3 bin 500 km ve üzeri uçuşlar için 600 euro para tazminatı ödemesi gerekiyor. İptal durumunda ise yolcunun en az 14 gün önce haberdar edilmiş olması gerekiyor, aksi takdirde, yolcunun yukarıdaki mesafelere göre aynı miktarlarda maddi tazminat alma hakkı doğuyor. Türkiye AB ülkesi olmadığı için bu düzenlemelere tabi değil ancak ClaimCompass Türkiye'de, yerel düzenlemeler sayesinde, iç hat uçuşları için aynı hizmeti verebiliyor.

ClaimCompass

Yolcuların bu tazminatlarını almak için yapmaları gereken ClaimCompass'e online başvuruda bulunmak. Ardından sizin vekiliniz olan ClaimCompass, yolcular adına hava yollarından iade talebinde bulunuyor. Bugüne kadar bin 500 vakaya ulaştığını söyleyen ClaimCompass, bunlardan 200 vakanın hala sonuçlanmadığını ve 800'ünün müşteri lehine tazminatla sonuçlandığını söylüyor. ClaimCompass, başvuruda bulunan kullanıcılarına ortalama 400 euro kazandırıyor. Girişim, kazandığı tazminatlardan aldığı yüde 25 komisyonla gelir sağlıyor. Girişim, başvurduğu ancak alamadığı tazminatlar için, kötü hava koşulları ya da hava yolu şirketleri çalışanlarının grevde olması gibi istisnai durumların da etkili olduğunu söylüyor.

Hava yolu tazminatlarından park cezalarına, vatandaşların haklarını koruyan bürokratik süreçler bir bir otomatize oluyor. Geçtiğimiz Haziran'da Londra ve New York’ta park cezalarına itiraz etmek üzere geliştirilen, dünyanın ilk avukat chatbot’u, geçen sürede toplam 160 bin vakayı başarıyla sonuçlandırdığını duyurmuştu. ClaimCompass pratiği gelişmiş pazarlardan gelişmekte olan ülkelere getirmek konusunda iyi iş çıkarıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.