Facebook, reklam engelleyicileri öldürecek mi yoksa güçlendirecek mi?

Facebook, reklam engelleyicileri öldürecek mi yoksa güçlendirecek mi?

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, masaüstü tarayıcılarda reklam engelleme eklentilerini 'atlatacağını' duyurdu ama Facebook'un bu konuda ne kadar başarılı olacağı tartışma konusu. Üstelik bu adım reklam engelleme eklentilerini daha da güçlendirebilir.

Gelirlerinin yüzde 84'ünü mobil uygulamasından elde eden Facebook için masaüstü reklamlarının tıklanma oranı çok büyük bir savaş alanı değil. Fakat 'tarafını belli etme' şeklinde yorumlandığında Facebook'un dijital yayıncılarla birlikte reklam engelleme eklentilerine savaş açtığı düşünülebilir. Zira yayıncılar reklam engelleme yazılımlarından çektiği kadar Facebook'tan da şikayetçi ve Mark Zuckerberg bu adımla yayıncıların tarafında olduğunu göstermek istemiş olabilir. Tabi masaüstünde reklam engelleme başarısını sağlamak konusundaki başarısını tamamen kendi lehine kullanıp kullanmayacağı da bilinmiyor.

Facebook reklamları nasıl engelleyecek?

Bildiğiniz gibi dijital yayınlar reklam engellemelerine karşı 'içeriği gizleme' silahını çekiyor. Bu yöntemin ilk bakışta işe yarar bir çözüm olduğu malum ama ne kadar verimli olduğu tartışmalı. Facebook ise farklı bir yol deneyerek reklamlarını engelleyiciler tarafından farkedilmeyecek şekilde kodlama yolunu tercih ediyor. Yani 'eklentiyi kapat' gibi bir mesaj göstermiyor. Dolayısıyla başarılı olması halinde ziyaretçilerinin/üyelerininin tamamına reklam gösterme şansını elde ediyor.

Reklam engelleyiciler bu duruma ne diyor?

Facebook'un daha doğal bir yol tercih ettiği malum ama onun da ne kadar başarılı olacağı da tartışmaya açık. Zira reklam engelleyiciler sürekli sistemleri güncelleyerek yeni reklam tiplerini kara listeye alıyor. Örneğin Ad Block Plus eklentisini geliştiren Eyeo'dan Ben Williams, Facebook'un taktiğini pek de ciddiye almıyor. Bu tür aldatma taktiklerinin 10 yıldır varolduğunu, Facebook'un öncekilerden bir daha iyi ama geçici bir çözüm geliştirebileceğini iddia ediyor. Açık kaynak topluluklarından destek aldıklarını da hatırlatıyor.

Bir başka reklam engelleyici uBlock Origin de farklı reklam türlerini engellemek konusunda gayet başarılı. uBlock Origin'in geliştiricisi Raymond Hill de zaten Facebook'un uygulayabileceği taktikler üzerinde çalıştığını söylüyor.

Famous.co'nun kurucusu Steve Newcomb ise Zuckerberg'in işleri zorlaştırabileceğini ifade ediyor ve bu çatışmanın ilk aşamada bazı içeriklerin istenmeyen şekilde engellenebileceğine dikkat çekiyor. Bunun da kullanıcı deneyimini etkileyeceğini ifade ediyor.

Kullanıcıların yüzde kaçı etkileniyor?

Reklam engelleyicileri kullanıcıların yüzde kaçının kullandığı ise ayrı bir tartışma konusu. IAB'nin reklam engelleyiciler konusundaki araştırmasına baktığımızda katılımcıların yüzde 26'sının masaüstünde reklam engelleyici kullandığını, mobil cihazlarda ise bu oranın yüzde 15'e düştüğünü görüyoruz. Bu oranlar kimi yayınlarda yüzde 20 civarında, kimilerinde ise daha fazla olabiliyor.

adblocker

21,8 milyar dolarlık gelir engeli

Daha önce de paylaştığımız üzere PageFair ve Adobe Ad Blocking 2015 Raporu 2015’te yayıncıların reklam engelleme yazılımaları nedeniyle dünya çapında 21.8 milyar dolar gelirden mahrum kaldığını gösteriyor. 2016’da ise bu kaybın(?) 41.4 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Yani bu rakamlar yayıncılar için oldukça dikkate değer rakamlar olarak kayda geçiyor.

Son tahlilde Facebook'un denediği farklı yolun neler getireceğini zaman içinde göreceğiz. Facebook'un sürekli değişken bir kod kullanarak reklam engelleyicilerden kurtulması mümkün olabilir. Ancak reklam engelleyicilerin bunun da bir çözümünü bulması mümkün olabilir. Hatta bu çarpışmadan sonra daha yetenekli reklam engelleyicilerle karşılaşabiliriz. Ama kesin olan bir şey var ki o da bu tartışmanın kolay kolay bitmeyeceği...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.