IAB Türkiye: Reklam engelleme yazılımları 2015'te 21,8 milyar dolar kaybettirdi

IAB Türkiye: Reklam engelleme yazılımları 2015'te 21,8 milyar dolar kaybettirdi

Dijital reklamların Adblock Plus gibi eklentilerle ve yeni nesil tarayıcılarla engellenmesi dijital reklamcılık sektöründen tepki çekmeye devam ediyor. Dünyada 42 ülkede faaliyet gösteren IAB'nin Türkiye temsilcisi olan IAB Türkiye de bu konudaki tespitlerini bir raporla açıkladı.

Tüm dünyada interaktif reklamcılığın gelişmesi için çalışan IAB, dijital reklamcılık endüstrinin doğru ve nitelikli biçimde büyümesine katkı sağlamayı hedefleyen bir oluşum. Dolayısıyla reklam engelleme yazılımlarının bu amacı zedelediğini hatta ciddi biçimde saldırdığını düşünüyor. IAB Türkiye'nin hazırladığı rapor da bu etkiyi gözler önüne seriyor ve bazı çözüm önerileri sunuyor.

Reklam engelleme yazılımlarının bedeli 2015'te 21,8 milyar dolar

IAB Avrupa ile IHS’nin 2015 yılında ortaklaşa yaptığı 'Avrupa Ekonomisinde Dijital Reklamcılığın Yeri' araştırması, dijital reklamcılığın ekonomide 100 milyar euro gayrisafi katma değer sağladığını gösteriyor. PageFair ve Adobe Ad Blocking 2015 Raporu ise 2015’te yayıncıların reklam engelleme yazılımaları nedeniyle dünya ölçeğindeki kaybını 21.8 milyar dolar olarak hesaplıyor. 2016’da ise bu kaybın(?) 41.4 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Reklam engelleme yazılımlarının yükselişi

Reklam engellemeleri ülkelere, yaş gruplarına, site ve tarayıcı türlerine göre değişir. PageFair ve Adobe’nin 2015 yılında yaptığı araştırma, dünyada yaklaşık 198 milyon kişinin reklam engelleyen yazılım kullandığını ortaya koyuyor. 2014 yılının ikinci çeyreği ile 2015 yılının 2. çeyreği arasında reklam engelleme yazılımı kullanımının yüzde 41 oranında arttığı da ekleniyor.Adblocker

Pazarların gelişmişlik düzeyi Ad blocker kullanımını etkileyen faktörler arasında. Yani gelişmiş pazarlarda ortalamalar yüzde 25-38 bandında değişirken, IAB Türkiye’nin Yayıncı Ad Block araştırması Nisan 2016 verilerine göre, IAB Türkiye üyesi yayıncılara gelen trafiklerin yaklaşık yüzde 8’i reklamları engelleyen kullanıcılardan geliyor. Tabi bu rakamın artma ihtimali de göz önününde tutuluyor.

En çok oyun siteleri etkileniyor

Ad BlockRaporda site türlerine göre reklam engelleme yazılımı kullanım oranlarında ilk sırada oyun siteleri (yüzde 30) geliyor. Oyun sitelerini yüzde 25'er payla teknoloji ve çizgi roman siteleri takip ederken son sırada yüzde 5 ile seyahat siteleri geliyor.

Kullanıcıların gerekçesi: Virüslerden korunmak istiyoruz

IAB Research Using Vision Critical’s Springboard America Online Panel araştırmasına da raporda yer veriliyor ve araştırmaya katılan kullanıcılar 'Neden reklam engelleme yazılımı kullanmaya devam ediyorsunuz?' sorusuna en çok 'Virüslerden korunmak istiyorum' yanıtını veriyor.

IAB Türkiye Endüstri Standartları Yürütme Kurulu – Ad Blocking Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporda IAB Tech Lab’in hazırladığı LEAN ve DEAL standartları ile ilgili bilgi veriliyor.

Hatırlatsanız TechCrunch Disrupt NY 2016 etkinliğinde AdBlock CEO'Su Till Faida ile IAB CEO’su Randall Rothenberg arasında bir elektriklenme olmuş ve IAB'nin konuya bakışını pekala görmüştük.

Artık yasal süreçlere de yansıyan reklam engelleme yazılımı kullanımının nereye varacağını merakla izlemeye devam ediyoruz. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.