Kupon sitesi AleRabat, Türkiye'de bu işi tutturmak isteyen ikinci Polonyalı

Kupon sitesi AleRabat, Türkiye'de bu işi tutturmak isteyen ikinci Polonyalı

Türkiye'de dalgalı bir rekabete sahne olan indirim kuponları dikeyine yabancı bir oyuncu daha giriş yaptı. 2013 yılında Polonya'nın Katowice şehrinde kurulan AleRabat.com, ilk yurt dışı açılımını Türkiye'ye yaptı.

Rafał Kopyto tarafından kurulan AleRabat, internet odaklı indirim kuponlarına, hediye çeklerine odaklanan bir girişim. Yani basılabilir kupon yayınlamıyor ve tüm dikkatini dijital tarafa veriyor. Polonya'da 2015'te 27 milyon euro tutarında satışa aracılık eden AleRabat, kendi ülkesinde 2100 mağaza için 10 binden fazla kupon sunuyor

143 mağazadan 1000'e yakın kupon

AleRabat'ın Türkiye tarafında ise şimdilik 143 mağaza ve 960 kupon var. Aldığımız bilgilere göre Polonya'da 30 kişilik bir ekibe sahip olan girişim, 5 çalışanını Türkiye pazarına odaklanmak üzere görevlendirmiş ve Türkiye pazarında hızla büyümek istiyor. Hatta yıl sonuna kadar İstanbul'da bir ofis açılması planlanıyor ki AleRabat'ın İstanbul ofisini açması pazar potansiyeli açısından önemli bir ışık olabilir.

Alerabat kupon

Polonya'daki kupon pazarı

Aldığımız bilgilere göre Polonya'da kupon dikeyi Türkiye'den 'çok çok' değerli. AleRabat ekibi bu durumu kupon dünyasının Türkiye'de doğru şekilde anlatılmamasına bağlıyor ve bu misyonla büyümeye çalışacaklarını söylüyor. Yani hem bir pazarlama aracı olarak indirim kuponlarının kullanımını yaygınlaştırılmak hem de kullanıcıların kuponlara erişimini kolaylaştırmak istiyor.

AleRabat ekibinden Ecem Konaklı, Polonya'daki kupon pazarı hakkında da şu çarpıcı bilgiyi de paylaşıyor;

Polonya'da yılda bir gün "ücretsiz kargo günü"etkinliği düzenleniyor. Bugün, 'black friday' veya 'cyber monday' gibi Amerika kökenli pazarlama stratejilerine alternatif şekilde geliştirilmiş. Fakat bütünüyle Polonya'ya özgü bir pazarlama yöntemi. Sadece bir gün boyunca bütün internet mağazalarında kargo gönderimi hiçbir kısıtlama olmaksızın tamamen ücretsiz oluyor. Yani binlerce mağaza ücretsiz kargo kuponları ile bu etkinliğe iştirak etmekte. İlk olarak 2009 yılında başlayan etkinliğe şu anda 2600'ü aşkın mağaza iştirak ediyor. Ücretsiz Kargo Günü tamamıyla Polonyalı mağazaların birlik olup tasarlayıp geliştirdikleri ve e-ticaret sektörüne yerleştirdikeri bir kavram. Bu etkinlik sayesinde mağazalar sıradan bir günde yaptıkları satışı 4-5 kat artırıyorlar.

ucretsiz-kargo

Kullanıcılar da kupon ve mağaza ekleyebiliyor

AleRabat, kullanıcıların da kupon ve mağaza ekleyebildiği bir platform olduğu için büyüme konusunda daha hızlı yol alması mümkün olabilir bir yandan da mağaza ürün kataloglarını sitede görmek mümkün. Yani kullanıcı siteye çekmek ve sitede tutmak için önemli gerekçeleri olduğunu söyleyebiliriz.

Gidenler ve gelenler...

2016 sonunda 7 ülke yayına başlamayı hedefleyen AleRabat için Türkiye hiç şüphesiz büyük bir pazar. E-ticaret pazarımız halen tüm perakende satışlarının çok küçük bir yüzdesini yakalasa da bu aynı zamanda büyüyen bir pazar için büyük bir potansiyel anlamına geliyor.

Diğer bahse değer bir nokta ise 2012'de tanıttığımız 3'ü yerli 4 girişimin de kepenk kapatmış olması. Son dönemde bu alanda bahsetteğimiz bir girişim ise Polonya merkezli International Coupons şirketinin Türkiye’deki markası Picodi (eski adı indirimkodlarim.com) olmuştu. Özetle Polonya merkezli girişimlerin Türkiye'de de rekabet halinde olacağını söylemek mümkün. Pazarın büyümesine paralel olarak yeni yerli girişimlerin çıkıp çıkmayacağını ise zaman gösterecek.

*Polonya'dan Türkiye'ye giriş yapan bir başka girişim ise Positionly olmuştu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.