Kupon sitelerinde rekabet artıyor

Fırsat siteleriyle beraber kullanıcılar, internette indirimli ürünlerin peşine düşer oldu. Bunu bir fırsat olarak gören girişimcilerse yeni bir kategori yaratarak, indirim kuponlarının yayınlandığı yeni e-ticaret kategorisini hayata geçirdi. Küresel çapta hızla artan bu eğilimin etkileri, Türkiye'de de hissedilmeye başladı.

İndirim kuponlarını kullanmayan veya bilmeyen okuyucularımız için kısaca bahsedelim. İşin aslına bakılırsa mantık çok basit. Hemen hemen her gün tüketicilerin karşına broşür, dergi gibi basılı mecralarda çıkan indirim kuponları artık web sitelerinden veriliyor.

İndirim kuponu siteleri, modele ve anlaşmaya bağlı olarak komisyon ve affiliate yani gelir ortaklığı modeliyle işliyor. Ancak komisyonla çalışan indirim kuponu sitelerinin örneğine rastlamak zor. Bu yüzden ağırlıklı olarak tercihin gelir ortaklığından yana olduğunu söyleyelim.

Türkiye için yeni bir model olsa da, şu anda birçok indirim kuponu sitesi pazarda yerini almış durumda. E-ticaret sektörü yelpazesine katılan bu sitelerden birkaçını paylaşarak, kısaca tanıtalım. Türkiye'deki e-ticaret sektöründe yer alan indirim kuponu sitelerinin hakkında ayrıntılı bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.

KuponKodlari.com

Webrazzi'de daha önce incelemesini yaptığımız girişimler arasında olan KuponKodlari.com, geçen Temmuz ayında açılan bir site. KuponKodlari.com, sadece e-ticaret mağazalarından aldığı indirim kodlarını kullanıcılarla ücretsiz olarak paylaşıyor. KuponKodlari.com kurucusu Onur Özcan'dan aldığımız bilgilere göre sitenin ilk dönemde aylık 10 bin tekil ziyaretçi trafiğine ve aylık 30 bine yaklaşan sayfa gösterimi rakamlarını yakalamıştı.

Henüz daha yolun başında olarak adlandırabileceğimiz KuponKodlari.com'un, aradan geçen yaklaşık 4 aylık sürede site üzerinde herhangi bir değişlik yapmadığını görüyoruz. İşin aslına bakacak olursak, sadece e-ticaret sitelerinin indirim kuponlarını yayınlayan site, indirim kuponun kategorisi içinde de kendi kategorisini yaratıyor. KuponKodlari.com'un iş modeliyse gelir ortaklığına dayanıyor.

Kuponly.com

Kuponly.com, 2012 yılı Ocak ayında Emre Ulam tarafından kurularak kullanıcılarla buluştu. Bu süreç içinde altyapısını ve tasarımını yenileyen site, indirim kuponları kategorisine doğru orantılı olarak henüz yolun başında. Site kurucusundan aldığımız bilgilere göre Kuponly.com'da şu anda 28 indirim kuponu var ve bu kuponların günlük kullanım ortalaması 10-15 civarında.

Kuponly.com geçtiğimiz haftalarda Wordpress altyapısını terkederek yeni bir tasarıma geçmiş. Kayıtlı kullanıcı sayısının şu anda 100 olduğunu belirtelim. Evet bu rakam düşük olabilir, ancak sitenin hala emekleme aşamasında olduğunu belirtelim. Diğer indirim kuponu sitelerinde olduğunu gibi Kuponly.com'un iş modeli gelir ortaklığına dayanıyor. Site kurucusunun gelecekteki hedefleri arasındaysa mobil indirim kuponu yayınlamak olduğunu da sözlerimize ekleyelim.

KuponNow.com

İndirim kuponları kategorisinde en hızlı sitelerden biri olan KuponNow.com'u, daha önce Webrazzi'de paylaşmıştık. Şaylan Muştu ve Ahmet İplikçi tarafından 2011 yılı Ekim ayında kurulan site, İndirim kuponlarını mobil, basılabilir, SMS ve e-kupon olmak üzere farklı kullanım seçenekleriyle sunuyor. KuponNow.com'da sadece e-ticaret sitelerinin indirim kuponları bulunmuyor. Fiziksel satıştaki ürünlerin indirimleri de sitede bulunanlar arasında. Öte yandan üye iş yerlerinin istedikleri kadar kampanya veya kupon oluşturabilmesi seçeneği de sitede bulunan özellikler arasında.

Sitenin iş modeline baktığımızda, sisteme dahil olan üye iş yerlerinden aidat toplanarak gelir elde edildiğini görüyoruz. iOS ve Android uygulamalarıyla konum bazlı olarak çalışan KuponNow.com, yerel fırsatları da kullanıcılara sunuyor. KuponNow.com'un gerek iş modeli gerekse mobil desteğiyle beraber rakiplerinden bir adım önde olduğunu ifade etmek mümkün.

indirimkuponu.com

Temmuz ayında açılan indirimkuponu.com, merkezi Almanya'da olan Panna Cotta şirketinin bünyesinde operasyonlarını sürdürüyor. Site şu anda yaklaşık 100 kadar markanın indirim kuponları bulunuyor. Bu markaların içinde ağırlıklı olarak e-ticaret markaları bulunurken, fiziksel mağazaların da dahil olduğunu görüyoruz. Öte yandan indirimkuponu.com'un, elinde markaların sayısını arttırmak için arayışlarını sürdürdüğünü de sözlerimize ekleyelim.

Site kurucularından aldığımız bilgilere göre indirimkuponu.com'a her gün yeni markalar ve indirim kampanyaları ekleniyor ve böylece kullanıcılara daha dinamik ve ilgi çekici bir arayüz sunulduğu paylaşılıyor. Sitenin ziyaret rakamlarıyla ilgili elimizde bilgi şu anda mevcut değil. Ancak indirimkuponu.com'un ziyaret rakamlarının hızla arttığını girişim kurucularından öğreniyoruz.

İndirim kuponu kategorisi emekleme aşamasında

E-ticaret sektöründe indirim kuponu kategorisi henüz daha yolun başında olan bir model. Bunu hem iş modellerinin çeşitliliğinden hem de sitelerde yer alan indirim kuponlarının birbirine benzer olmasından görebiliriz. Gelecek dönemlerde indirim kuponu kategorisinde yer alan site sayısının ve ziyaretçi sayısının artmasının, yeni iş modellerini hayata geçirebileceğini söyleyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.