3D printer ile üretilmiş yapay zeka kontrollü sürücüsüz minibüs Olli yola çıktı

3D printer ile üretilmiş yapay zeka kontrollü sürücüsüz minibüs Olli yola çıktı

Türünün ilk örneği olan ve teknolojinin bütün imkanlarını sonuna kadar kullanan Olli otobüs yollara çıktı.

Olli, Arizona merkezli Local Motors'un elindeki imkanları ve tabi ki son teknolojiyi kullanarak geliştirdiği bir mini otobüs. Normal otobüslerden farklı tasarımıyla öne çıkıyor gibi görünse de Olli aslında asıl farkı bir teknoloji harikası ve geleceğin habercisi olması. Geçen ay lanse edilen Olli'nin en belirgin özellikleri şunlar;

  • Araba odaklı 'machine learning' sistemi Watson Internet of Things'i kullanan ilk araç.
  • Neredeyse yarısı geri dönüştürülebilir malzemelerden oluşuyor.
  • 3D Printer kullanılarak üretildi.
  • Sürücüsüz olarak kendi kendine hareket ediyor.

Local Motors'un Olli ile yaptığı deneme sürüşleri kısmen tamamlandı ve Washington'da bulunan şirket kampüslerinde hizmet vermeye başladı. Olli şimdilik kampüs ziyaretçilerini gezdirmekle yetinecek ama önümüzdeki dönemlerde belirli aralıklarla düzenli hizmet veren bir çok servisin yerini alabilecek.

Şirketin strateji yöneticisi Local Motors ile ilgili oldukça iddialı. Local Motors bir çok şirket için ürünlerini ortaya çıkarmanın en hızlı yolunun kendilerinden geçtiğini söylüyor. "Bu aracı yapmaya sadece iki hafta önce başladık. Şu anda ise dünyanın ilk otonom servis aracını yaptık ve tek yapmanız gereken mobil uygulamanızdan çağırıp, gelip sizi almasını beklemek. Tıpkı Uber gibi."

strati

Kitle fonlama sitelerini oldukça yoğun bir şekilde kullanan Local Motors daha önce yine 3D Printer'lar kullanarak çok güzel bir otomobil projesini hayata geçirmişler sonrasında yine kitle fonlama siteleri aracılığıyla askeri bir araç projesini hayata geçirmişler. Kimse tam olarak ne şirketi olduğunu bilmiyor olsa da şu anda üretim yaparken kullandıkları teknolojiler ve mini fabrikaları sayesinde aslında onlar bir çok sektöre meydan okuyorlar. Otomobillerin motoru için Tesla ile anlaşabilecekleri veya çipler için başka bir şirket ile anlaşabileceklerini ama her şeyi kendilerinin üretmeyi tercih ettiklerini söylüyorlar. Bu yönleriyle de diğer şirketlerden ayrılıyorlar.

Şirketin kurucu ortaklarından John Rogers, ilk araçları Strati'nin 5.000 dolar bütçe ile nasıl bir araç yapılabileceğini kendilerine gösterdiğini ve Olli ile artık bu işin doruk noktasında olduklarını söylüyor. Rogers "gelecek Strati ve Olli ile dolu" diyerek çalışmalarına ne kadar güvendiklerini gösteriyor.

Birbiri ile bağlantılı cihazlar için otomobiller oldukça büyük bir yer kapsıyor. Bu kadar önemli bir sektörde geleceğin ne kadar "bağlantılı" olabileceğini hep beraber göreceğiz. Eğer bu konuda tahminleriniz varsa yorum olarak paylaşmayı unutmayın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.