Elektrikle çalışan sürücüsüz minibüs Olli yola çıkıyor

Elektrikle çalışan sürücüsüz minibüs Olli yola çıkıyor

Günümüzün popüler teknoloji konularından biri olan elektrikli ve sürücüsüz otomobiller, geleceğin yaşam tarzını şekillendirecek gibi görünüyor. Uygulamadaki pürüzlerin giderilmesiyle, farklı ihtiyaçlara dönük hizmetlerin sunulacağını şimdiden görebiliyoruz. Bize bu konuda cesaret veren uygulamalardan biri ABD'nin başkenti Washington DC'de yaşandı. "Olli" adlı elektrikli ve sürücüsüz minibüs, toplu taşımada sürücüsüz ve çevreci hizmet dönemini başlatıyor. Ulaşım için çoğunlukla taksi kullanan ve çoğu taksiciden yana şikayetçi biri olarak, sürücüsüz taksileri dört gözle beklediğimi de eklemeliyim.

Yolcular sesle komut verecek

Arizona merkezli otomobil şirketi Local Motors ve IBM'in ortak girişimleriyle ortaya çıkan Olli, kısa mesafeler için 12 kişi kapasiteli yolcu taşıma hizmetini sürücüsüz ve sesle komut alarak yerine getirebiliyor. İlk olarak Washington DC'de hizmete başlaması planalanan akıllı minibüsün yakın zamanda Las Vegas ve Miami'de de yollara çıkacak. Sürücüsüz ve elektrikli olmasından sonra en çok dikkat çeken özelliği, ses tanıma özelliği.

Olli-1

Elbette önceden programlanmış cümleleri daha iyi anlıyor. "Çek Boğaz'a biraz içimiz açılsın" derseniz anlamayacaktır muhtemelen. İnsan şoförlerin bile söylediğimiz yerleri aşırı yanlış anladığını düşünecek olursak, ilk etapta bu duruma anlayış gösterebiliriz. Yapılan testlerde "Beni en yakın İtalyan restoranına götür" gibi komutları doğru anlayıp gerçekten de haritadan en yakın İtalyan restoranını bularak götürmesi alkışa değer. Bu konseptin sürücüsüz taksi için daha uygun olduğunu da bir kenara not edebiliriz.

Rich Riggins/Feature Photo Service for IBM

Önce havaalanlarında, gelecekte uzun yolda

Yerleştirilen 30'dan fazla sensör yardımıyla Olli, hem yolcularla hem de çevreyle sesli iletişimin yanı sıra metin ve görsel okuma yapıyor. İlk etapta tanımlanmış güzergâhlarda çalışacak olsa da, Local Motors yetkililerine göre uzak olmayan bir tarihte Olli daha da geliştirilerek bilmediği yollara da girebilecek.

Şu an için çok uzak görünse de, sürücüsüz otomobillerin gelişimini sürdürmesiyle birlikte mevcut olan tüm ulaşım araçlarında insana bağımlılığı ortadan kaldırabileceğini düşünebiliriz. Olli şimdilik havaalanlarının içinde birbirine uzak terminaller arasında ulaşım sağlayarak işe başlayacak fakat pek yakında sokaklarda da sürücüsüz minibüsleri göreceğiz. Sonraki dönemde ise uzun yol nakliye konusunda da sürücüsüz TIR'ları görmek işten bile değil. Geleceğin ulaşım araçları uçacak mı bilmiyorum ama sürücüsüz olacakları kesin görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.