Yapay zeka şirketleri özellikle son 3 yıldır yatırımcılar ve internet teknolojisi şirketlerinin gözdesi konumunda. Sundukları çözümler sayesinde ancak bilim kurgu filmlerine konu olan gelecek senaryolarının ilk adımlarını atan bu şirketler, projeleri ile dev şirketlerin de dikkatini çekmeyi başarıyorlar.
Aralarında Twitter, Facebook, Google, Apple, Yahoo ve Intel gibi devler, özellikle son yıllarda büyük rakamları gözden çıkartarak çok sayıda yapay zeka şirketini bünyelerine kattı. Bu sayede daha geniş kaynaklara kavuşan yapak zeka üzerinde odaklanmış ekiplerin ortaya çıkartacağı işlerin çapı da doğal olarak büyüyor.
İşte devlerin radarına girmeyi başarmış son yılların en dikkat çeken yapay zeka girişimleri ve onları satın alan firmalar…
DNNResearch
2013 yılında Google satın aldı.
DNNResearch, Toronto Üniversitesi profesörlerinden Geoffrey Hinton ile onun Alex Krizhevsky ve Ilya Sutskever isimlerindeki iki öğrencisi tarafından kurulmuş bir şirket. Bir dönem satışa sunulan Google Glass gibi giyilebilir teknolojilerin geliştirmesine de destek veren DNNResarch, şu sıralarda ileri teknoloji görsel arama motorları üzerine çalışmalar sürdürüyor.
MetaMind
2016 yılında Salesforce satın aldı.
MetaMind, Aralık 2014’te Kaliforniya’da kurulmuş. Khosla Ventures’ın desteği ile fikir, proje ve fon aşamalarını atlatarak kurulan şirket Salesforce tarafından satın alındı. Derin öğrenme yöntemleri konusunda iddialı olan şirket, otomatik görüntü tanıma uygulamalarına eğilerek, yapay zeka için olumlu ve etkili uygulamaları üzerinde çalışıyor.
Indisys
2013 yılında Intel satın aldı.
Indisys Eylül 2013’te Seville’de kurulmuş olan bir dil öğrenme ve çeviri projesi. Yapay zeka, doğal yollardan dil öğrenme ve bilişsel teknolojileri birleştirerek oluşturdukları teknoloji ile müşterilerin dil öğrenme ve ihtiyaçları doğrultusunda dil bilmeme gibi engelleri kaldırmayı amaçlıyor. Intel’in Indisys için gözden çıkardığı rakam ise 26 milyon dolar.
IQ Engines
2013 yılında Yahoo satın aldı.
2008 yılının Ağustos ayında Gerry Pesavento tarafından kurulan şirket, artık Yahoo bünyesinde. Fotoğraf ve resim düzenleme olgusunu yapay zekâ ile harmanlayarak bir proje oluşturan IQ Engines, fotoğraflarda otomatik yüz tanıma, nesneleri isimlendirme, sahneleri ve mekânları tanıma gibi fonksiyonları olan bir uygulamaya yoğunlaşmış durumda. Aynı zamanda, telefonlarımızda kullandığımız akıllı albüm uygulamasını da geliştiren şirket, Yahoo ile birlikte daha iyi işler yapacak gibi.
StorySense
2015 yılında DianHaubang satın aldı.
2009 yılında Tayvan’da kurulmuş olan StorySense, 2011 yılında yazdıkları WhatsTheNumber isimli uygulama sayesinde piyasada adını duyurdu ve 10 milyon dolara satıldı.
LookFlow
2013 yılında Yahoo satın aldı.
2009 yılında kurulan LookFlow, IQ Engines benzeri bir proje ile yoluna başlamış. Fotoğraf paylaşımı üzerinden derin öğrenme metotları tabanlı projeleri olan şirket, artık Flickr’ın da sahibi olan Yahoo’ya ait.
SkyPhrase
2013 yılında Yahoo satın aldı.
SkyPhrase 2011’de New York merkezli olarak kuruldu. Şirket insanları zorlayan derin öğrenme olgusunun, uzun zaman alması ve karışık olmasının aşılabileceğini iddia ediyor. 2013’ten beri Yahoo’nun bünyesinde çalışmalarına devam eden SKyPhrase artık yeni uygulamalarını bu şirket için hazırlıyor.
DeepMind
2014 yılında Google satın aldı.
2010 yılının Eylül ayında kurulan DeepMind, belki de liste yer alan şirketler arasında en iddialısı. Bir makinenin insan gibi düşünebileceğini iddia eden şirket, Google tarafından satın alındıktan sonra ismi Google DeepMind olarak değiştirilmiş.
DeepMind’ın geliştirdiği AlphaGo isimli yazılım, geçtiğimiz dönem içerisinde pek çok usta Go oyuncusunu yenmeyi başarmış. AlphaGo’nun diğer yapay zekâ programlarından en önemli farkı anlık tecrübelerle öğrenebiliyor olması. Go dışındaki oyunlarla da denenmelere başlanan program, ilerleyen yıllarda büyük ses getirecek gibi.
PredictionIO
2016 yılında Salesforce satın aldı.
2013 yılında Kaliforniya’da kurulan ve 2,5 milyon dolar tohum yatırım alan PredictionIO, geçtiğimiz dönemde Salesforce bünyesine geçti. İstatistik, açık kaynak ve yapay zekâ öğrenme metotları üzerine projeler yürüten şirket, pek çok yazılımcı için altın değerinde bir kaynak olan kodları internet sitesinde ücretsiz bir şekilde paylaşıyor.
AlchemyAPI
2015 yılında IBM satın aldı.
AlchemyAPI, 2005 yılında Elliot Turner tarafından yazılan bir API arayüzünün, Access Venture girişim hızlandırıcısı tarafından desteklenmesi ile kurulmuş. Daha önce takip edilmesi gereken yapay zeka girişimleri arasında sizlere tanıttığımız Şirket hesaplarının ve sosyal medya takibinin kolayca ve tek uygulama üzerinden yapılmasını sağlayan bir program yaratan şirket, IBM tarafından 2 milyon dolara satın alınmış ve şimdilerde Pocket, Shutterstock ve Hearst gibi pek çok büyük şirkete hizmet veriyor.
Automated Insights
2015 yılında Vista Equity Partners satın aldı.
2007 yılında Robbie Allen tarafından kurulan ve çok çeşitli alanlarda hizmet veren Automated Insights, son yıllarda yapay zekâ metotlarını kullanmaya başlamış ve bu güne dek Samsung Ventures, IDEA Fund Partners ve Yahoo tarafından toplamda 10 milyon doları aşan yatırım almış.2015’te de Automated Insights’ı değerli bir yatırım olarak gören Vista Equity Partners tarafından satın alınmış.
Cognea
Cognea, 2014 yılında IBM tarafından satın alınan, veri tabanı ve yapay zekâ alanında çalışmalar yürütmüş. İlk kurulduğunda Base Ventures’den fon desteği alan şirket, o dönemde New York’ta yıldızı en hızlı parlayan girişimlerden biri olarak dikkat çekmeyi başarmış. Özellikle IBM Watsons projesinde oynadığı rol ile adından söz ettiren Cognea, bu projede kullanıcılarına kişisel sanal asistanlar sunuyor.
Jetpac
2014 yılında Google satın aldı.
2012 yılında kurulan şirket, yine Jetpac adını taşıyan bir seyahat uygulamasıyla App Store ve Google Play’de yer alıyordu. Harita, fotoğraf arşivleme gibi hizmetler sunan uygulama Google tarafından 3,2 milyar dolara satın alındıktan sonra mağazalardan kaldırıldı ve Google maps bünyesinde hizmet vermeye başladı.
Madbits
2014 yılında Twitter satın aldı.
Üst düzey resim arama motorları üzerinde çalışan Madbits, 2013 yılında New York’ta kurulmuş. Geniş alan kaplayan resimleri organize etme, arama, düzenleme, sahne algılama fonksiyonlarını taşıyan ve aynı zamanda pratik bir uygulamanın üzerinde yoğunlaşan şirket, çalışmalarına Twitter ile devam ediyor. Bootstrap içerisindeki arama şablonlarına da kod desteği veren Madbits için işin bu kısmı çerez gibi görünüyor.
Dark Blue Labs
2014 yılında Google satın aldı.
Kurucuları Karl Moritz Herrman ve Phil Blunsom olan Dark Blue Labs, 2013 yılında kurulmuş. Kuruluşundan kısa bir süre sonra Google tarafından fark edilen şirket, Google’ın DNNResearch ve DeepMind’ın ardından satın aldığı 3. şirket. Derin öğrenme ve doğal anlama metotları üzerine çalışıyorlar.
Wit.ai
2015 yılında Facebook satın aldı.
Wit.ai 2013 yılında, Y Combinator gibi dünyanın en ünlü girişim hızlandırıcısının desteği ile piyasaya atılmış bir yapay zekâ şirketi. Program geliştiriciler ve internet siteleri için, iOS’taki Siri benzeri araçlar üreten şirket, Siri’den farklı olarak farklı dilleri destekleyen bir konuşma programı üzerinde çalışıyor. Şirketin tasarladığı eklenti sayesinde, şu anda 50 farklı dili anlık çevirme özelliği Facebook’ta yer alıyor.
Incredible Labs
2014 yılında Yahoo satın aldı.
2014 yılında kurulan şirket, kuruluşunun hemen ardından Yahoo tarafından satın alındı. Dikkatleri bu denli üzerine çekip, kısa sürede satılmasını sağlayan Donna isimli uygulama, Khosla Ventures gibi bir şirketin dikkatini bile çekmişti. Khosla dışında Maynard Web, CrunchFund, Ashton Kutcher gibi isimlerden yatırım alan şirket, şimdilerde 5 kişilik bir ekip ile Yahoo bünyesinde hizmet veriyor.
Vision Factory
2014 yılında Google satın aldı.
2014 yılının Temmuz ayında kurulan şirket, kuruluşundan sadece 3 ay sonra Google tarafından fark edilmiş ve Ekim ayında satın alınmış. Yazılım alanında projeler üreten Vision Factory, Karen Simonyan’ın fikri ile oluşmuş.
Vocal IQ
2015 yılında Apple satın aldı.
Cambridge merkezli olarak 2011 yılında kurulmuş olan şirket, yapay zekâ projelerinin yanı sıra; otomotiv, mobil cihazlar ve ses sistemleri üzerine çalışmalar yapıyor. Robotlar üzerine projeler yürütüyor ve her elektronik cihazın sesle kontrol edilebilmesi için çeşitli yazılımlar üretiyorlar. 1,28 milyon dolara Apple şirketine satılmış, ancak merkezi Cambridge’de konumlanmaya devam ediyor.
Desti
2014 yılında Nokia satın aldı.
2011 yılında kurulan Desti yapay zeka teknolojileriyle ürettiği seyahat uygulaması Desti ve 360.here.com ile adını duyurmuş. Yazdığı uygulama ile mesajlaşma veya sesle yanıt ile tatil planı yapma imkanı sunan şirket, kendini “gezgin dostu” olarak tanımlıyor.
Orbeus
2015 yılında Amazon satın aldı.
Orbeus, 2012 yılında Kaliforniya’da kurulmuş olan, Phototime uygulamasının ve şu an Twitter’a ait olan image.net in yaratıcıları olarak tanınan bir yapay zekâ şirketi. CRCM VentureCapital şirketinin sağladığı fon ile iş hayatına başlayan şirket, Amazon’a satıldığından bu yana sadece Amazon adına projeler üretiyor. İnternet sitesinde de, müşteri kabul etmediğini duyuran şirket, şu aralar video indeksleme ve görüntü-metin analizi üzerine projeler yürütüyor.
Nexidia
2016 yılında NICE Systems satın aldı.
Nexidia 2000 yılında Atlanta’da kurulmuş şirket etkileşim analizleri ve ses ve video içeriği arama üzerine projeler yürütüyor. 2016’da NICE Systems tarafından satın alınan şirket, bu tarihe kadar 9 farklı yatırımcıdan 40 milyon dolara yakın yatırım desteği almış.
Perceptio
2015 yılında Apple satın aldı.
Smoothie fotoğraf uygulamasının üreticisi olarak tanınan Perceptio, 2015’te Apple bünyesine katılmış. Yapay zekâ teknolojilerini kullanarak mobil uygulamalar tasarlıyorlar ve son günlerde yüz tanıma yazılımlarına eğiliyorlar.
Emotient
2016 yılında Apple satın aldı.
Emotient, Kaliforniya Üniversitesinde fikir olarak doğduktan sonra, 2012 yılında Intel Capital’in yatırımıyla San Diego’da kurulmuş. Geçtiğimiz aylarda 6 milyon dolara Apple tarafından satın alınan şirket, insanların yüz ifadelerini okuyan bir proje üzerinde çalışıyor. Emotient görüntülerdeki yüzleri algılayıp, ruhsal durum analizi yapabiliyor. Apple aracılığıyla, yakın zamanda doktorlar ve hastaneler tarafından test edileceği dile getiriliyor.
Expertmaker
2006 yılında kurulan Expertmaker, makine öğrenmesi (machine learning) ve yapay zeka teknolojilerine odaklanan bir girişim. Dünyanın en büyük pazar yeri girişimlerinden biri olan eBay, İsveçli Expermaker’ı kuruluşunun 10. yılında satın aldı. Expertmaker perakendeden nesnelerin interneti alanına kadar farklı alanlarda uygulamalar geliştiriyor.
Whetlab
2015 yılında Twitter satın aldı.
Yapay zekâ öğrenme metotları ile ilgili projeler yürüten Whetlab Twitter’ın gözünden kaçmamış. Özellikle son zamanlarda yapay zeka alanında çok sayıda yatırımı yapan Twitter, bootstrap, ve manageflitter gibi ücretsiz hizmetlerinde Whetlab’ın büyük desteğini almış.
Mentio
2016 yılında Lendified satın aldı.
2014 yılında kurulan Mentio yazılım teknolojileri ile yapay zekâyı birleştirerek ekonomi dalında mobil yazılımlar hazırlıyor.
Saffron Technology
2015 yılında Intel satın aldı.
Saffron, USAA Investments’den aldığı yatırım ile 1999 yılında kurulmuş. Listede yer alan şirketlerin en köklülerinden olan Saffron, bilgi bankası olarak nitelendirebileceğimiz bir veri arşivi projesi sunuyor. İnsanların internette paylaştığı herkese açık verileri derleyip depolayan bir bot sistemi üzerinde çalışan platform, istihbarat merkezlerinin gözdesi olabilecek cinsten. Finans, risk yönetimi, sosyal medya, sağlık ve güvenlik alanlarında çalışan şirket, 26 Ekim 2015 yılında Intel tarafından satın alınmış.
Coinalytics
2014 yılında Century Links satın aldı.
2014 yılında Kaliforniya merkezli kurulan Coinalytics, Bitcoin ile ilgili çalışmaları ile adından söz ettirmiş ve kuruluşunun hemen ardından Century Links tarafından satın alınmış. Şimdilerde Skry Tech ile ortak projeler yürütüyorlar.
Kasisto
2016 yılında DBS Bank satın aldı.
2013 yılında Kaliforniya’da kurulan Kasisto, kendini masaüstü ve mobil alanda yazılım geliştiriyor. Yapay zeka alanında takip edilmesi gereken girişimler listemize de girmeyi başaran şirket 2016 içerisinde 2,25 milyon dolara DBS Bank bünyesine katıldı. DBS Bank için digibank uygulaması yazan şirketin DBS Traveller Shield, DBS IDEAL, Smiley Town gibi çeşitli mobil uygulamaları bulunuyor.
Zoyo
2015 yılında MagicTiger satın aldı.
2015 Temmuz ayında Hindistan merkezli kurulan Zoyo, 2 ay içerisinde MagicTiger tarafından satın alındı. Mesajlaşma botu ile satın alma tavsiyeleri sunuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap