Apple bugün düzenleyeceği WWDC 2016 etkinliğinde neler tanıtacak?

Apple bugün düzenleyeceği WWDC 2016 etkinliğinde neler tanıtacak?

Apple'ın yazılım geliştirici etkinliği Worldwide Developers Conference (WWDC) bu yıl 13-17 Haziran tarihleri arasında San Francisco'daki Moscone West Convention Center'da düzenleniyor. Bu akşam Türkiye saatiyle 8:00'de Bill Graham Civic Auditorium'da açılışı yapılacak etkinliği Webrazzi'de yapacağımız canı bloglamayla takip edebilirsiniz.

iOS 10, Siri, OS X

WWDC 2016'nın en önemli başlıklarından birinin Siri olacağı tahmin ediliyor. Senenin başından bu yana sızan haberler, Siri'nin kapsamının ciddi ölçüde genişleyeceğini işaret ediyor. Apple Watch’ın ardından sesli komut sistemini geçtiğimiz Eylül ayında tanıttığı yeni nesil Apple TV’ye getiren Apple, Siri’yi sonunda Mac bilgisayarlarına getiriyor olabilir. Bundan da fazlası, Apple Siri'yi tüm üçüncü parti uygulamalara açabilir.

The Information yaklaşık bir ay önce, Apple'ın bu yıl Siri SDK'sını yayınlayacağını yazmıştı. Bunun anlamı Siri'nin Spotify'da şarkı çalmaktan Uber çağırmaya kadar farklı uygulamalarla etkileşim gerektiren eylemleri artık halledebileceği. İddiayı bir adım ileri götüren The Information, haberinde Apple'ın Amazon Echo rakibi yeni bir cihaz geliştirdiğini de belirtmişti. Apple'ın Siri'nin yaşayacağı bu tip bir cihaza ihtiyaç duyup duymadığı tartışmalı olabilir ancak şirketin sesli arayüzü etrafında deneyebileceği onlarca yenilik var.

Siri, Mac işletim sistemi OS X 10.12 sürümünün de habercisi aynı zamanda. Apple'ın bu akşam tanıtması beklenen OS X 10.12'de büyük olasılıkla büyük bir tasarım değişikliği olmayacak. OS X'te yeni nesil işletim sistemlerinin adlandırılma çizgisi (tvOS ve watchOS gibi) takip edilerek MacOS şeklinde bir isim değişikliğine gidilebilir.

Gecenin önemli başlıklarından biri ise büyük olasılıkla iOS 10 olacak. Apple, mobil cihazları için işletim sisteminin yeni sürümünde yaklaşık dört yıldır değiştirmediği tasarımı artık yenileyebilir. Bununla birlikte fotoğraflar için geliştirmeler, iCloud özelinde yeni güvenlik özellikleri de iOS 10 ile birlikte gelebilir.

apple music3

Apple Music, Apple Pay

Apple Music henüz ilk yılında bir başarı hikayesi çıkarmış gibi görünüyor ancak Apple'ın müzik servisinde bazı büyük değişikliklere gideceği bir süredir konuşuluyor. Yeni bir tasarımla karşımıza çıkması beklenen Apple Music'in sanatçı ve dinleyicileri bağlantılı hale getiren Connect özelliğini bir kenara bırakması bekleniyor. Apple Music, ister beğenin ister beğenmeyin, tasarım açısından gittikçe daha fazla Spotify'a benzeyecek gibi görünüyor.

Şirketin bir diğer yeni servisi Apple Pay'ın bu yıl web sitelerine entegre edileceği haberi WWDC 2016'da doğrulanabilir. Apple Pay'in Safari'de kullanılmasıyla başlaması beklenen yenilik, ödeme aşamasında sayfaya ekli bir Apple Pay butonunun kullanılmasını ön görüyor. Apple'ın popüler P2P para transferi uygulaması Venmo'ya benzer bir özellik üzerinde çalıştığına dair söylentiler de var. P2P para transferi özelliğinin iMessage'a entegrasyonuyla, Apple Pay müşterileri birbirlerine mesajlaşma uygulaması içinden para gönderebilir. Bunlara ek olarak iMessage'ı Android'e getirmeyi planlayan Apple, bu duyuruyu WWDC 2016'ya saklamış olabilir.

Tüm bunlarla birlikte şirket, Apple TV ve akıllı saati Apple Watch için işletim sistemleri tvOS ve watchOS için yeni güncellemeleri WWDC 2016'da paylaşabilir. Beklentilerin doğrulanıp doğrulanmayacağını ise ancak bu akşam geri sayım bittiğinde görebileceğiz. Bizden ayrılmayın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.