Bir vakum tüpü içinde yüksek hızlı ulaşım teknolojisini tanımlayan hyperloop yani hiperdöngü ulaşım teknolojisinin öncülerinden Hyperloop Technologies, adını Hyperloop One olarak değiştirdi ve 80 milyon dolar yatırım aldığını açıkladı.
Hemen belirtelim Hyperloop One, Elon Musk'ın kurucusu olduğu hiperdöngü girişimi değil. Musk'ın öncülük ettiği girişim Hyperloop Transportation Technologies yani kısaca HTT. Her iki girişimin de Los Angeles merkezli olması da bir diğer ortak noktaları.
HTT, dün manyetik yükselme teknolojisine dair bir lisans anlaşması duyurmuş ve Los Angeles ile San Francisco arasındaki 6 saatlik mesafeyi, 750 mil/saat yani saatte 1207 kilometre hıza ulaşarak sadece yarım saate indirilebileceğini açıklamıştı. Yeni yatırım haberi ise Hyperloop One'ın boş durmadığını gösteriyor.
Sherpa Ventures, EightVC, ZhenFund ve Caspian Venture Partners gibi mevcut yatırımcıların yanında 137 Ventures, Khosla Ventures, French National Rail Company gibi yeni yatırımcılar da Hyperloop One'ın finansal destekçileri arasına katılmış. GE Ventures'ın adını ise özellikle ayırmak istiyorum çünkü GE, Avrupa ve Çin'de yüksek hızlı trenlere yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor.
Hiperdöngü modelini anlatan kısa bir video:
Yeni ve önemli iş ortakları
Diğer yanda yeni küresel anlaşmalar da duyuran Hyperloop One, Deutsche Bahn Engineering & Consulting, Cargo Sous Terrain gibi farklı ulaşım/kargo şirketlerini de iş ortakları arasına eklemiş. Zira Hyperloop One, ABD ve dünyada hiperdöngü araçlarıyla kargo taşımacılığını odak noktasına koymuş durumda ve yeni anlaşmalar bu konuda müşterilerin hazır olduğu izlenimini veriyor.
Shervin Pishevar ve Brogan BamBrogan, 2013'te Elon Musk'ın hiperdöngü planlarını duyurmasından kısa süre sonra kurulmuş ve şu anda şirketin CEO koltuğunda Rob Lloyd oturuyor.
Hiperdöngü araçlarının günümüzün ulaşım araçlarının yerini alması ne zaman mümkün olur bilmiyorum ama lojistik alanındaki ilk örnekler için fazla beklemeyeceğimizi tahmin ediyorum.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap