Adblock Plus, içerik üreticiler için bağış toplamaya hazırlanıyor

Adblock Plus, içerik üreticiler için bağış toplamaya hazırlanıyor

Dijital yayıncıların reklam geliri kazanmasında en büyük engellerden(!) biri olan Adblock Plus (ABP),  dijital bağış girişimi Flattr'a yatırım yaptı ve yayıncılara yeni bir gelir kapısını aralayacaklarını duyurdu.

ABP'nin çatı şirketi Eyeo, söz konusu yatırımın finansal detaylarını açıklamıyor ancak içerik üreticileri için önemli bir işbirliğinin haberini veriyor. Buna göre yayıncılar, herhangi bir zahmete girmeden ABP kullanıcılarından nakit desteği alabilecek. Bunun için kullanıcıların Flattr Plus alt altyapısıyla belli bir bağış tutarı belirlemesi yeterli olacak.

Söz konusu bağış tutarı kullanıcıların en çok etkileşime geçtiği siteler arasında paylaştırılacak. ABP'nin bu noktada 'etkileşim' dediğine dikkati çekmek istiyorum zira sadece sayfa görüntüleme sayısına bağlı bir paylaşım olmayacak. Muhtemelen Medium'un TTR (total time reading - toplam okuma süresi) metriği gibi bir metrik üretilecek ve buna göre paylaşım yapılacak.

Flattr Üyelik Sayfasından Bir Görüntü
Flattr Üyelik Sayfasından Bir Görüntü

Daha önce 'Acceptable Ads' yeniliğini getiren ve büyük reklamcılık şirketlerinin reklamlarını belli bir komisyon karşılığında beyaz listeye alan ABP, Interactive Advertising Bureau (IAB) tarafından ağır sözlerle eleştirilmişti.

Eyeo CEO'su Till Faida, gelecek yeni eleştirilerin farkında ama pek kulak astığı söylenemez. Faida, ortalama bir kullanıcının her ay 5 dolar bağış yapmasını beklediklerini paylaşıyor ve ABP 10 milyon kullanıcıya ulaştığında içerik üreticilerine 500 milyon dolar kazandırabileceklerini ekliyor.

Kısa süre önce Avrupa Birliği'ndeki yayıncıların reklam engelleme eklentisi kullanımının engellenmesine karşı bir adım atıldığını hatırlarsak, bu dikeyin hararetini bir süre daha koruyacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.