Scode: Kurgulanmış hikayelerle kodlama öğreten mobil uygulama

Scode: Kurgulanmış hikayelerle kodlama öğreten mobil uygulama

Scode ile ilgili söylememiz gereken ilk şey uygulamanın ikisi lise, biri de ortaokul öğrencisi 3 genç tarafından geliştirilmiş olması.

'Kurgulanmış senaryolarla yazılım öğrenimi' sağlamak isteyen kurucu ortaklar Scode'u geliştirmiş ve kısa bir süre önce Android platformunda 'beta' olarak yayınlamış.

Scode üzerinde şimdilik 5 farklı senaryo bulunuyor: savaş, futbol, makyaj, medya ve mutfak. Kullanıcıların bu 5 senaryonun her birinde ilerlemeleri için içerisinde programlama bilgisi de barındıran sorulara doğru yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Bu sorular vasıtasıyla hem değişken tanımlama gibi kodlamanın en temel konularından birini kullanıcılarına aktaran Scode; hem de kodlamaya dair herkesin kavraması gereken 'akış mantığını' da oturtmaya çalışıyor.

scode-ekran-goruntusu
Scode 'beta' olarak Android platformu üzerinde yayınlandı

Henüz beta olarak yayın hayatına başlayan Scode için eksikleri bulunsa da değerli bir pazarda yer alıyor ve kullanıcılarına giriş seviyesin için katkı sağlayabiliyor diyebiliriz. Scode'un hemen yukarıda bahsettiğimiz eksiklerine örnek olarak uygulamadaki soru ve hikayelerin okunabilirlik açısından biraz zayıf kaldığını söyleyebiliriz. Bunun dışında uygulama ilk açıldığında özel tasarlanmış ekranlarla hem Scode'un çalışma mantığı hem de kodlamayla ilgili bir genel bir giriş yapılabilirdi. Tabii Scode'un geliştiricileri tarafından beta sürümünden çıkıp iOS platformunda da kendine yer bulana kadar bu eksiklerinin giderileceğini tahmin ediyoruz.

Scode uygulaması Kadir Can Kirkoyun, Kaan Kırkoyun (17 ve 14, Çorlu Ticaret Borsa Anadolu Lisesi ve Çorlu Furtuni ve Isak Pinhas Ortaokulu) ve Barış Ceviz (19, Adana Akif Palalı Anadolu Lisesi) tarafından düşünülmüş ve geliştirilmiş. Ionic ve Microsoft Azure altyapısıyla 'cross platform' olarak geliştirilen Scode'un; ekipten öğrendiğimize göre kısa bir süre içinde hem Windows Phone hem de iOS uygulamalarının da yayında olacağını ekleyelim.

"Yüz yüze eğitimler kısıtlı kişiye ulaşıyordu, bu yüzden mobil uygulama yapmaya karar verdik"

Diğer yandan Scode'un yaratıcılarından Kadir Can Kirkoyun ile konuştuğumuza kendisi Scode'un hikayesini oldukça içten ve net bir şekilde cümlelere döktü: "Programlamaya başladığımdan beri çevreme de yazılım üretme isteğini aşılamak istedim. Bununla ilgili öğrenci kulübü kurduk, yazılım eğitimleri verdik. Ancak hem yüz yüze eğitimler kısıtlı kişi ile sınırlı kaldığı hem de mobil cihaz kullanımı gençlerde çok yüksek olduğundan dolayı bir mobil uygulama geliştirmeye karar verdik.

Fikir aslında zaman geçtikçe olgunlaştı diyebiliriz. Örneğin en başta sadece metin halinde yazılım eğitimi veriyordu, ancak bu durum gerçekten sıkıcı bir hal almaya başlamıştı. Bunu eğlenceli kılmak istedik ve sıradan oyunlaştırma tekniklerinin biraz dışına çıkarak kurgulanmış hikayeler üzerinden eğitim vermeye karar verdik. Aslında bir anlamda oyun yaptık da diyebiliriz."

Yine geliştirici ekipten aldığımız bilgiye göre Scode (Scode'un Android uygulamasıilk 36 saatte 200'den fazla indirilmeyi başarmış. Scode ve genç geliştiricilerini takip etmeye devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.