TBB: 2015'te internet bankacılığı müşteri sayısı 43 milyona ulaştı

TBB: 2015'te internet bankacılığı müşteri sayısı 43 milyona ulaştı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), üç aylık periyotlar halinde düzenli olarak paylaştığı İnternet Bankacılığı ve Mobil Bankacılık İstatistikleri'nin Aralık ayı sonuçlarını bugün yayınladı. İnternet bankacılığının yıl boyunca gösterdiği performansı ortaya koyan sonuçlara göre Türkiye'de internet bankacılığı bireysel müşteri sayısı Aralık 2015 itibariyle 42 milyon 917 bine ulaştı. Bu bir önceki yılın aynı dönemine göre 3,1 milyon yeni müşterinin sisteme katıldığı anlamına geliyor.

TBB aktif kullanıcıyı son üç ay içinde internet bankacılığına en az bir kez giriş yapmış müşteriler olarak tanımlıyor. Buna göre aktif internet bankacılığı kullanıcıların sayısının 16 milyon 170 bine ulaştığı belirtiliyor.  Son bir yılda internet bankacılığına en az bir kez giriş yapmış kullanıcılarının sayısı da 23 milyon 900 bine çıktı sonuçlara göre.

internet bank tr 2015

Artış kurumsal müşteriler tarafında da devam ediyor. Zira TBB'ye göre internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış kurumsal müşteri sayısı Aralık 2015 itibariyle, 2 milyon 766 bin kişiye ulaştı. Bunların 1 milyon 251 bini (yüzde 45’i) Ekim-Aralık 2015 döneminde sisteme en az bir kez giriş işlemi yapmış. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış kurumsal müşteri sayısı ise 1,5 milyon kişiye ulaşmış.

Mobil bankacılık aktif kullanıcı sayısı 10 milyon 435 bin

İnternet bankacılığındaki büyümenin mobil bankacılık kullanımına yansıdığı da görülebiliyor. Mobil bankacılık yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve sisteme en az bir kez giriş işlemi yapmış müşteri sayısı Aralık 2015 itibariyle yaklaşık 17 milyon kişi. Bunların 10 milyon 435 bini (yüzde 63’ü) son üç aylık dönemde en az bir kez mobil bankacılık kullanmış durumda. Son bir yılda en az bir kez giriş işlemi yapmış mobil bankacılık müşteri sayısı ise 19 milyon 12 bin kişi.

internet bank tr

Ekim-Aralık 2015 dönemi itibariyle, mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 87 milyon 461 bin, tutarı ise 174 milyar TL'ye ulaştı. Aynı dönemde internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemlerin tutarı 770 milyar TL'ye ulaştı.

Verileri kıyaslamak isterseniz Türkiye Bankalar Birliği’nin 2014 yılı sonuçları için bağlantıyı takip edebilirsiniz. Dilerseniz Monitise’ın 2015 yılı mobil bankacılık istatistiklerini de görebilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.