Türkiye, kişiden kişiye araç kiralama işinde Avrupa'yı fethedebilir mi?

Türkiye, kişiden kişiye araç kiralama işinde Avrupa'yı fethedebilir mi?

Uber'in şehir içi taşımacılıkta yıkıcı etkisi artık sıradanlaşmaya başladı ve Uber'i yıkacak yeni bir Uber bekleniyor. Avrupa pazarındaki hareketlilikse kişiden kişiye araç kiralama girişimlerinin bu potansiyeli taşıyabileceği izlenimi veriyor.

Avrupa pazarında kişiden kişiye araç kiralama bir çok kişiden kişiya araç kiralama girişimi var ve sadece finansal hareketliliğe baktımızda bile dikkat çeken bir tablo karşımıza çıkıyor;

  • Paris/Fransa merkezli Drivy, şimdiye kadar yaklaşık 20 milyon dolar yatırım topladı ve yine Paris merkezli Buzzcar'ı satın aldı.
  • Utrecht merkezli Snappcar, İsveçli rakibi FlexiDrive'ı satın aldı.
  • Copenhag/Danimarka merkezli GoMore 2 milyon dolar yatırım toplarken Madrid/İspanya merkezli Amovens'i satın aldı.
  • Son olarak da Oslo/Norveç merkezli Nabobil, 600 bin dolar tohum yatırımı aldı.

Az nüfuslu ve araç sahibi olmanın nisbeten kolay olduğu Avrupa ülkelerinde bile dikkat çeken bu model, aslında bundan 3-5 yıl önce uygulanması zor bir model olabilirdi. Ancak günümüzde hem prosedürler, hem de uygulanabilirlik açısından oldukça iyi bir konumdayız.

Paylaşım ekonomisinde önemli bir model

Kişiden kişiye araç kiralamanın en önemli  çevresel ve ekonomik etkisi ise Airbnb ile daire kiralamaktan çok daha yüksek. Keza kullanıcı algısının paylaşım ekonomisi özelinde geliştiği de artık herkesçe malum. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte sadece esneklik ve fiyat rekabetinin kullanıcı tercihlerini yönlendireceği söylenebilir.

Türkiye'de henüz Garajyeri gibi bir kaç tane girişimi olsa da bu modelin Türkiye ve keza Avrupa için önemli bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Özellikle İstanbul, nüfus yoğunluğu açısından çok ciddi bir konumda. Yani önümüzdeki dönemde sadece Türkiye'ye değil, Avrupa'ya öncülük edebilecek bir potansiyele sahip olduğumuz söylenebilir.

Türkiye'de yasal prosedürlerin aşılması gerektiği gibi konular gündeme getirilse dahi genel itibarıyla bu detaylara takılmadan bu işin başarılabileceği ortada. Yemeksepeti başarısından ilham alarak ama yurtdışından talip olunan değil, yurtdışına talip olan girişimleri bu dikeyde çıkarabileceğimiz inancındayım.

Yorum sırası siz değerli okuyucularımızda.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.