Türkiye, mobil bankacılık ve ödeme hizmetlerinin hızlı büyümesiyle dikkat çeken bir pazar ve Monitise'ın son araştırması bu ilginin devam edeceğini gösteriyor. Zira Haziran 2014 ve 2015 arasındaki dönemi kapsayan araştırmaya göre, Türkiye'de mobil bankacılık hizmetlerini kullananların sayısı son bir yılda iki katına çıkarak 15 milyona ulaştı.
Söz konusu dönemde 2,7 milyar adet bankacılık işleminin mobil üzerinden gerçekleştiğini söyleyen Monitise'a göre, mobilden en sık yapılan işlem olan para transferlerinde, yapılan toplam EFT işlem hacmi 112 milyar lira; havale işlem hacmi ise 92 milyar liraya yükseldi.
Mobil finansal işlemlerin yarattığı toplam işlem hacmi 361,9 milyar lira
Yapılan 2,7 milyar mobil işlemin adet bazında dağılımında ise finansal olmayan işlemlerin ağırlıkta olduğu göze çarpıyor. Son bir yılda kredi kartı başvurusu, kredi başvurusu, fatura ödeme talimatı ve düzenli ödeme talimatı gibi finansal olmayan işlemlerin sayısı 2,52 milyar; finansal işlemlerin sayısı ise 198,8 milyon adet olarak gerçekleşti. Finansal işlemlerde ilk sırada para transferleri (%40) yer alıyor onu;kredi kartı işlemleri (%31), ödemeler (%15) ve yatırım işlemleri (%6) izliyor.
Mobilde finansal işlemlerin yarattığı toplam işlem hacmi ise 361,9 milyar lira büyüklüğe ulaşmış durumda. İşlemler, yarattıkları toplam finansal işlem hacmine göre ise, para transferi ( % 57), yatırım işlemleri (%31), kredi kartı işlemleri (%7), diğer işlemler (%3) ve ödemeler (%2) şeklinde sıralanıyor.
İstatistiklerin gösterdiği gibi mobil bankacılıktan en sık kullanılan ve en çok hacim yaratan işlem para transferleri. İkinci sırada ise kredi kartı işlemleri var. Monitise'ın araştırmasına göre Haziran 2015'te biten son bir yıllık dönem içinde, mobil bankacılık kullanıcıları toplam 26,1 milyon adet kredi kartı borcu ödemesi işlemi yaptı ve bu işlemlerin toplam tutarı 20,7 milyar liraydı. Başkasının borcunu ödemek için 1,6 milyon işlem yapan kullanıcılar 1,9 milyar liralık işlem hacmi yarattılar. 1,3 milyon işlemde ise 901 milyon liralık nakit avans çekimi yapıldı.
Mobil bankacılık üzerinden 30 milyar lira tutarında 1 milyon vadeli hesap işlemi yapıldı
Mobil üzerinden en sık gerçekleştirilen işlemler arasında üçüncü sırada ödemeler var. Belirtilen sürede mobil bankacılık kullanıcıları 3,2 milyar lira değerinde 37,6 milyon işlem ile fatura ödemesi gerçekleştirilirken; 5,2 milyon işlemde yine 3,2 milyar lira değerinde kredi ödemesi yaptılar. Mobil bankacılık üzerinden yapılan yatırım işlemleri ise hacmiyle dikkat çeken bir diğer kalem. Araştırmaya göre, 30 milyar lira değerinde 1 milyon vadeli hesap işlemi yapılırken 4 milyon döviz işleminin değeri 29 milyar dolar oldu. Mobil üzerinden ayrıca 28 milyar lira değerinde 4,4 milyon hisse senedi ve 15 milyar lira değerinde 2,5 milyon yatırım fonu işlemi gerçekleştirildi.
Tüm verilerle ilgili bir diğer önemli notu ise Monitise MEA COO’su Fırat İşbecer paylaşıyor: “Mobil bankacılığın Türk ekonomisine 1 yılda sağladığı tasarrufun milyar dolarlar seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz" diyen İşbecer, mobil üzerinden yapılan işlemlerin, tüm kanallar içerisinde yüzde 20’den fazla bir paya sahip olduğunu belirtiyor.
Verileri kıyaslamak isterseniz Türkiye Bankalar Birliği'nin 2014 yılı sonuçları için bağlantıyı takip edebilirsiniz. Monitise'ın verileri özetleyen infografiği ise aşağıda:
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap