Microsoft denizin altına veri merkezi kurmayı deneyecek

Microsoft yeni duyurduğu ve Project Natick adını taktığı projesiyle veri merkezlerini (data center) denizin altına taşımayı amaçlıyor.
Microsoft denizin altına veri merkezi kurmayı deneyecek

microsoft-veri-merkezi-deniz-altiMicrosoft yeni duyurduğu ve Project Natick adını taktığı projesiyle veri merkezlerini (data center) denizin altına taşımayı amaçlıyor.

Microsoft'un deneysel olarak test ettiği bu çalışmanın asıl amacı veri merkezlerinde kesintisiz çalışan sunucuların açığa çıkardığı sıcaklığın soğutulma maliyetlerini düşürebilmek. Facebook ve Google gibi devlerin de veri merkezlerini kuzeye yakın soğuk ülkelere kurmak istemelerinin nedeni de esasen soğutma maliyetlerinden kısmak ve doğal ısı düşüklüğünü kullanmak.

Örnek vermek gerekirse Facebook, İsveç'in kuzey kesimlerinde yer alan Luleå adlı bir kasabada veri merkezlerini barındırıyorken, Google Hollanda'da yaptığı, Facebook ise İrlanda'da yapmayı planladığı yatırımlarda yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmayı gözetmek istiyor. Microsoft ise Project Natick sayesinde bambaşka bir alana yönelmiş ve veri merkezlerini denizlerin soğuk derinliklerine indirmeyi projelendirmiş.

2013 yılında kağıt üstünde fikir olarak doğan proje bugün Microsoft tarafından AR-GE faaliyetleri safhasında ve prototip üzerinde denenmeye devam ediyor. Denizin altında çalışan sunucular aslında sular altında değil, bulutların üstünde bulut teknolojisine hizmet verecek şekilde konumlandırılmış. Project Natick projesiyle ilgili tanıtım videosunu ise hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.