Bulut bilişimin bireysel tarafta katlanarak büyümesi Amazon'un aslında çok da üzerinde durulmayan bir silaha sahip olduğunu gösteriyor; Amazon Web Services. İş modeli ve müşteri potansiyeliyle 'dijital dünyada saklı bir krallık' olan Amazon, AWS tarafındaki gelirlerini giderek artırıyor. Son çeyrekte 2,09 milyar kaydeden AWS, bu perspektifle yıllık 8 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmış oluyor ki bu geçen yıla göre yüzde 78 oranında bir büyüme demek.
The Wall Street Journal'nin finansal editörü Dennis Berman, AWS'nin tek başına 70 milyar dolarlık bir şirket olabileceğini söylüyor ancak kazanç çarpanı açısından tekrar düşünüldüğünde bu değerlemenin daha da yüksek olabileceği görülüyor.
If you valued Amazon Web Services' billion in revenue at prevailing multiples, you'd have a billion standalone company. $AMZN
— Dennis K. Berman (@dkberman) October 22, 2015
Örneğin Buddy Media ve Successfactors gibi SaaS girişimleri 20 ve 10 kat çarpanlarla satılmıştı ve Facebook ve Twitter içinde de bu çarpan sırasıyla 24 ve 14 kat olarak göze çarpıyor.
Yani AWS'nin değerinin 70 milyar doların daha fazla olduğunu düşünmek işten bile değil. Bu da AWS'yi HP (53 milyar dolar) ve SAP (92 milyar dolar) gibi önemli teknoloji devlerine denk olduğunu gösteriyor.
Aslında Microsoft gibi kurumsal bulut bilişime yönelen şirketlerin de AWS'den farklı bir yanı yok. Microsoft'un Azure gelirleri de katlanarak büyüyor. Ancak bulut bilişimde son kullanıcıya dönük pazarın büyümesi dikkat çekici ve AWS bu alanda yakaladığı öncü rol önümüzdeki yıllarda daha da değerli olacak gibi gözüküyor.
Kindle gibi en önemli ürünü için bile Türkiye'yi dikkate almayan Amazon'un AWS'nin Türkiye'de daha hızlı büyümeyi hedefliyor olması da bu gidişat için verilebilecek iyi örneklerden biri diye düşünüyorum.
Amazon'un (AMZN) şu anki değerinin 280 milyar doların üzerinde olduğunu da eklemeden geçmeyelim.