Tesla, pil üretimindeki gelişmeyle ekstra 1 milyar dolar kazanabilir

Tesla, pil üretimindeki gelişmeyle ekstra 1 milyar dolar kazanabilir

Bu hafta başında Model X'i tanıtarak dikkatleri yeniden üzerine toplayan ve ön sipariş almaya başlayan Tesla, şimdilerde kârlı bir şirket olmanın hesaplarını yapıyor ve analistler Tesla'nın bu konuda önemli bir virajda olduğuna işaret ediyorlar.

Paypal'ın kurucularından biri olan Elon Musk'ın Tesla ile oldukça farklı bir kategoride girişimciliğe soyunduğu malum. Bununla beraber iyi bir ürün koymayı da başardı. Ancak gelir-gider dengesi Tesla için de önemli bir aşama ve analistler Tesla'nın pil üretimindeki gelişmeye bağlı olarak kârlılığı yakalacağını düşünüyor.

Tesla, bu yıl 50-60 bin arasında araç üretmeyi hedefliyor. Yani fosil yakıtlı araç pazarının yanında çok küçük bir pazara sahip ve pazar hacminin çok hızlı bir şekilde artırması mümkün değil. Yani Tesla, yüksek satış hedefiyle fiyatları düşüremiyor.

Analistlerin bu noktada işaret ettiği nokta ise pil üretimindeki maliyetleri düşürmek. Zira Palo Alto merkezli şirketin en büyük bütçeyi yaptığı pil üretimine harcıyor. Gigafactory adı verilen pil fabrikası da bu noktada öne çıkıyor. Panasonic'in de yatırım yaptığı Gigafactory'de yapılacak daha düşük maliyetli pil üretimi, yatırımcıların oldukça ilgisini çekiyor. Zira maliyetlerin düşürülmesi, hem kârlılık oranının hem de araç fiyatlarının düşmesine bağlı olarak satış hacminin artması anlamına geliyor.

Rakamlarla konuşulduğunda ise Tesla'nın yüzde 50 oranında bir tasarruf yapabileceği söyleniyor. Model S için ilk dönem 90 bin dolara pil üretimi yapan Tesla, bugün aynı pili 36 bin dolara mal ediyor. Hedefte ise 18 bin dolarlık üretim var. Bu da orjinal ekipman üretiminde yüzde 23-33 arasında kâr eden Tesla'nın 50 bin adetlik satışta yaklaşık 1 milyar dolar kâr edebileceğini gösteriyor.

Tabi tüm bu hesaplamalar 2014 yılında 3 milyar doların biraz üzerinde bir gelir elde eden Tesla'nın pazara hakim olacağı anlamına gelmiyor. Nissan, Mercedes, BMW, Porsche ve daha bir çok otomotiv üreticisinin elektrikli otomobiller üzerinde çalıştığı biliniyor.

Tesla'nın işi gelecekte hem daha kolay hem daha zor olacak. Büyük rekabette nasıl bir başarı sağlayacağını da elbette kestirmek zor. Fakat Elon Musk'ın otomotiv devleri gibi geleneksel pazarlamaya para akıtmadan* küçük bir ekiple verimli bir pazarlamaya odaklandığını da şimdiden görebiliyoruz.

*Nissan, Leaf EV için 2012'de 25 milyon dolar reklam bütçesi harcamış.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.