Teknoloji girişimleri geleneksel otelcilik endüstrisini nasıl dönüştürüyor?

Teknoloji girişimleri geleneksel otelcilik endüstrisini nasıl dönüştürüyor?

Otelcilik ya da daha geniş bir tanımla konaklama endüstrisi teknolojik dönüşümden en hızlı etkilenen endüstrilerden biri. Otelcilik sektörünün 2016'da küresel çapta büyümeye devam ederek 550 milyar dolar gelir yaratması bekleniyor. Bu, inovasyonun süreceği ve girişimler tarafından yapıbozumunun devam edeceği anlamına da geliyor.

Otelcilik denilince akla ilk gelen isim Airbnb olsa da, girişimlerin yaptığı yalnızca alternatif konaklama imkanları yaratmak değil. Bir süre öncesine kadar oteller tarafından sağlanan rezervasyondan concierge hizmetlerine, etkinlik ve toplantılara kadar farklı ürün ve servisler de teknoloji girişimleri tarafından yenilikçi alternatifleriyle değiştiriliyor. CBInsights'ın Unbundling the Hotel: The 52 Startups Marriott and Hilton Should Be Watching, endüstrisinin dönüşümüne farklı yönlerden öncü olduğu düşünülen 52 girişimin iyi bir özetini sunuyor.

otel unbundle donusum

Yukarıdaki infografikte gördüğünüz 52 girişimin, otelciliği dönüştürdüğü altı ana kırılım var:

Bütçeye Uygun Otel Ağları: Hindistan merkezli OYO Rooms ve Treebo Hotels, ülkedeki düşük fiyatlı motel ve otelleri belirli standart ölçülerine göre sertifikalayıp, bir araya getiriyor. Otel odaları bu girişimlerin markaları altında online listeleniyor.

Alternatif Konaklama: Airbnb, Couchsurfing, konukların ev sahiplerinin yanında kaldığı Homestay ya da tüm bu alternatifler için arama motoru Tripping gibi çok sayıda örnek, özellikle uluslararası seyahatlerde ve tatillerde konukların oteller yerine apartman, ev ya da devremülk gibi konutlarda kalmalarını sağlıyorlar. Türkiye'de bu alanda faaliyet gösteren Hemenkiralık.com akla gelen ilk örneklerden.

Etkinlik ve Toplantılar: Otel salonları etkinlikler ve toplantılar için en popüler mekanlar arasında. ABD'de faaliyet gösteren ve etkinlik alanlarını listeleyerek, fiyat kıyaslamayı sağlayan eVenues ve EVENTup; ya da Breather gibi talebe göre saatlik mekan kiralama girişimleri var bu alanda hizmet veren.

tripping.com

Otel Rezervasyonu: Fiyat kıyaslayan ana akım girişimlerle birlikte, Splendia gibi lüks otelleri iyi fiyattan almayı sağlayan; HotelTonight gibi son dakika otel rezervasyonu yapmak isteyenleri hedefleyen ve saatlik otel odası kiralayan ByHours gibi girişimler yeni dikeyleri oluşturuyorlar bu alanda. Otel rezervasyonuyla ilgili bir diğer önemli notsa, en ucuz fiyat rekabetinin bir çok alanda olduğu gibi bu alanda da doygunluğa ulaşması. Otellerin kendi online rezervasyon sistemlerine ekledikleri hizmetlerle yeniden bu sitelerle rekabet etmeye başladığını görüyoruz.

Concierge Hizmetleri: Otellere özgü concierge hizmetini otellerin dışına çıkaran bu girişimler, müşterilerinin isteklerini yer ve zaman sınırı olmadan yerine getirmeyi amaçlıyor. Metin mesajlarıyla bu taleplere cevap veren Magic; Uber kurucu ortağının Operator girişimi ve seyahat ettiğiniz konumdaki eğlenceli aktiviteleri bulmanızı sağlayan HeadOut gibi girişimler bu alanda faaliyet gösteriyorlar. Türkiye'de getir ve kapgel son dönemde benzer hizmetler sunmaya başlayan girişimler arasında.

Hindistan otel rezervasyon OYO Rooms

Düğünler: Otel salonları profesyonel etkinlikler kadar düğün organizasyonları için de popüler olarak kullanılıyor. Listelenen düğün odaklı girişimler, Türkiye'de Düğün.com'un yaptığı gibi düğün mekanı arama sonuçlarına otelleri de dahil ediyor.

Listede yer almayan daha onlarca girişim var ve otelciliğin dönüşümü devam ediyor. Zira otelcilik, temizlikten yeme içmeye hatta araç kiralamaya farklı hizmetleri kapsıyor. Bu hizmetlerden esinlenen ya da bunları dönüştüren girişimlerin günlük hayata getireceği çok sayıda yenilik olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.