Softbank, mobil ticaretin Asyalı harika çocuğu Coupang'a 1 milyar dolar yatırım yaptı

Softbank, mobil ticaretin Asyalı harika çocuğu Coupang'a 1 milyar dolar yatırım yaptı

Japonya'nın telekomünikasyon ve internet devi Softbank gözünü budaktan sakınmıyor. İki gün önce mobil oyun devi Supercell'deki hisse orannı yüzde 73'e çıkaran Softbank, bu kez Koreli e-ticaret sitesi Coupang'a tam 1 milyar dolar yatırım yaptı.

Kore'nin Amazon'u olarak adlandırılan Coupang, 2014 sonunda farklı yatırımcılardan 300 milyon dolar yatırım aldıktan sonra geçtiğimiz Mayıs ayında Amerikalı Sequoia Capital'dan 100 milyon dolar yatırım alarak değerini 1 milyon dolara yükseltmişti.

Çinli seyahat rezervasyon sitesi Qunar'a yapılan yarım milyar dolarlık yatırımdan da hatırlayacağımız gibi Asya'da mobil kullanıcı kazanımı belki de ABD ve Avrupa'dan daha çok önemseniyor. Coupang'ın yatırımında da bu detay dikkat çekiyor.

Coupang'ın gelirlerinin yüzde 75'i mobilden

E-ticaret devinin mobil uygulamaları, 50 milyonluk ülkede 25 milyon kez indirilmiş.  Mobil kullanıcılar şirketin gelirlerinin yüzde 75'ini sağlıyor ve toplam trafiğin de yüzde 85'ini.Batı'ya bakıldığında Amazon, 2014 Noel tatilinde alıcı aktivitelerinin yüzde 6'ının mobilden geldiğini açıklamıştı.

Coupang Softbank Eticaret

Kore'nin Zappos'u da denilebilir

Kendi lojistik ağına da sahip olan Coupang, teslimat süreçlerini kendi başına yönetmesiyle de öne çıkıyor. 2014'ün başından bu yana hızlı teslimat hizmeti sunan ve müşteri memnuniyetine önem verdiği belirtilen şirketin aylık gelirlerini bu sebeple geçtiğimiz 6 ay içinde 3'e katlanmış. Bu açıdan bakıldığında Coupang'a Kore'nin Zappos'u demek pek de yanlış olmayacak gibi.

ABD'de ve Asya'da toplam 4 AR-GE merkezi bulunduran Coupang, eski Google üst düzey yöneticisi ve yeni Softbank Başkanı Nikesh Arora tarafından 'dünyanın en hızlı büyüyen ve yıkıcı etkiye sahip girişimlerinden biri' olarak tanımlanıyor.

Softbank, bu yatırımla Endonezya'da Tokopedia, Hindistan'da Snapdeal yatırımlarından sonra önemli bir pazarın en öenmli oyuncusunu da renklerine bağlamış oluyor. Mobil rüzgar enerjisi gibi yatırımları bir yana,  Softbank özellikle internet tarafındaki yatırımlarla teknolojik ve ekonomik açıdan bir basamak geriden gelen rolü Japonya'yı bir üst lige taşımak konusunda oldukça iddialı görünüyor. Darısı başımıza mı diyelim?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.