Yemeksepeti satışından kim ne kadar kazandı?

Yemeksepeti satışından kim ne kadar kazandı?

Dün Türk internet ekosistemi için hafızalardan silinmeyecek günlerden birini yaşadık. Sabah erken saatlerde gelen Yemeksepeti'nin 589 milyon dolarlık satış haberi gün boyu sohbetlerin ana konusunu oluşturdu. Üç yıl önce General Atlantic'ten 44 milyon dolar yatırım alan Yemeksepeti sonrasında bölgesel satın almalar yapmış, dikey e-ticaret işlerine adım atmış ve markasını Türkiye'de daha da sağlamlaştırmıştı.

Dünkü satın alma haberinin şoku geçtikten sonra ilk akla gelen kimin ne kadar kazandığıydı. Türkiye internet ekosisteminin en büyük satışı gerçekleşti ve şirketin kurucularının çoktan aktif yatırımcılığa başlamış olması ekosistemi oldukça heyecanlandırdı. Kurucu ortakların şirketteki hisse oranlarının yıllar içinde azaldığı bir gerçek ama büyük bir şirketi ayağa kaldırmak için gereken finansal kaynak ihtiyacı da gözden kaçırılmamalı.

Peki şirket ortaklarının ne kadar hissesi var. Bu sorunun yüzde 100 cevabını vermek mümkün değil, çünkü arada yapılan hisse devirleri, hisse bazlı satışta hisse başına değerden doğan farklar olabiliyor. Resmi olarak şu andaki Yemeksepeti hisse durumlarına bakarak ve hisse başı değerlerini eşit görerek şirketin girişimci ve yatırımcılarına ne kadar kazandırdığını yaklaşık olarak görebiliyoruz.

Özellikle 2012'de 44 milyon dolar gibi Türkiye ekosisteminde görülmemiş bir yatırım miktarıyla pazara giren General Atlantic'in satıştan elde ettiği kazanç yaklaşık 216 milyon dolar seviyesinde görünüyor. Tüm diğer kazançların ötesinde General Atlantic'in elde ettiği bu geri dönüş yabancı yatırımcıların dikkatinin belki tekrar Türkiye'ye dönmesini sağlayabilir.

Yemeksepeti'nin 2008'de yüzde 20 hissesini o zamanki söylentilere göre 3 milyon dolar gibi bir fiyatla satın alan European Founders Fund, Rocket Internet'in kurucusu Samwer kardeşlerin kendi fonu. Dün yapılan satın almayla Samwer kardeşler bugün çok farklı bir noktaya taşıdıkları fonlarına yüksek oranda bir geri dönüş de sağlamış oldu. Tabii ki bu alışveriş bir cepten alıp diğer cebe koymak olarak da anlaşılabilir.

Aşağıdaki döküme rağmen kurucu ortakların kazançlarını tam olarak hesaplayamamamızın başlıca sebebi Silver Asset Management ve Yemeksepeti Elektronik'in elindeki hisselerin sahiplerini tam olarak bilemememiz. Yine de diğer bireysel hisseler, General Atlantic ve son yatırım turunda yüzde 1'le dahil olan Endeavor'un kazancının oldukça dikkat çekici olduğunu söyleyebiliriz.

yemeksepeti-satis-sonrasi-pay

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.