Açık kaynak döküman ve kitap editörü: AsciidocFX

Açık kaynak döküman ve kitap editörü: AsciidocFX

Dilerseniz GitHub’ta yer alan başarılı ve popüler yerli repo’ları incelediğimiz yazı dizimizin (Yerli GitHub) tamamına göz atabilirsiniz.

asciidocfxlogoAsciidocFX'i en kısa haliyle online bir doküman ve kitap editörü olarak tarif edebiliriz. Ağırlıklı olarak yazılımcılara hitap eden bir ürün olan AsciidocFX, teknik bir bilgi gerektirmediği için online olarak doküman veya kitap hazırlamak isteyen herkes tarafından kullanılabilir.

Rahman Usta ve Hakan Özler tarafından 2014 Mayıs'ında açık kaynak olarak GitHub üzerinde geliştirilmeye başlanan AFX'in ortaya çıkışı ise gerçek bir ihtiyaca dayanıyor.

Şöyle ki; Rahman Usta, basılı bir yayın haline gelecek olan bir kitap hazırlarken MS Word ve benzeri programların yeterizliği üzerine farklı alternatiflere göz atmaya başlıyor. Sonrasında araştırmaları sonucunda GitBook'u keşkefen Usta, bu aracın da bazı yetersizlikleri dolayısıyla AFX'i geliştirmeye karar veriyor.

Asciidoc işaretleme dilini kullanan AFX, çoklu platform desteği, gerçek zamanlı önizleme, zengin çıktı seçenekleri, tablo üreticisi, MathJax uyumluluğu ve kaynak kod renklendirme gibi özellikleriyle öne çıkıyor. AFX hem Windows hem OS X hem de Linux ortamlarında çalışabiliyor.

Bugüne kadar GitHub'ta 100 kez 'star' alıp 10 kez 'fork' edilen proje, aktif olarak geliştirilmeye devam ediyor. Proje sayfasını aylık ortalama 3 bin kişi ziyaret ediyor.

asciidocfx-gorsel

Bugüne kadar çok sayıda akademisyen tarafından kullanılan AFX, aynı zamanda alanlarında oldukça tanınan yazılım geliştiricilerden de övgüler almış.

"kodcu.com ailesinden biri olarak, açık kaynak kültürüne ve yazılım komünitelerine büyük değer veriyoruz. İnsanlara fayda sağlayan ve gerçek çözüm üreten açık kaynaklı projelerin, çok geniş kitlelere hızla erişebileceğini biliyoruz.

AsciidocFX’i genel mahiyette ticari bir proje olarak görmedik, bu sebeple açık kaynaklı olarak insanlığa faydalı olmasını tercih ettik.AsciidocFX projesi genel olarak Java, JavaScript, JavaFX ve XML bazlı teknolojiler üzerine kurulu." diye konuşan Rahman Usta, GitHub'ta dikkat çekmenin formülünü de yazılım geliştiricilerin açık kaynaklı proje yazmaktan ya da hali hazırdaki projeleri destek vermesinden korkmamaya bağlıyor ve ekliyor: 'kullandığınız bir projede issue açmak bile bir destektir'.

AsciidocFX hakkındaki gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.