İstanbul'da geliştirilen, çoklu platform 'TestFlight Killer': Tryouts

İstanbul'da geliştirilen, çoklu platform 'TestFlight Killer': Tryouts

İstanbul'da geliştirilen Tryouts için en basit tanımıyla mobil uygulama geliştiricilerin yarattıkları yeni versiyonları test kullanıcılarına gönderip geri bildirim toplayabileceği bir platform diyebiliriz.

Android dünyasında uygulamanın .apk dosyası, yani yazılım geliştiricilerin basit bir işlemle kod üzerinden aldığı çıktı, uygulamanın test versiyonunun başka kullanıcılarda çalışması için yeterli. Ancak özellikle iOS tarafında bu durumun Apple'ın kısıtlamalarından dolayı çok daha karmaşık olması ve yazılım geliştiricilerin test versiyonu yollama işini ortak bir platform üzerine taşımak istemeleri ortaya TestFlight'ın lideri olduğu bir pazar çıkarmıştı: Mobil Uygulama Testi Platformları.

TestFlight da hatırlarsanız 2014'ün başında Apple tarafından satın alınmış, 2014 Eylül'ünde de yenilenen versiyonu tanıtılmıştı.

Tryouts da TestFlight'ın sahip olduğu eksiklikler düşünülerek, Hipo tarafından "kendimizin de kullanmaktan zevk alacağı ve işimize yarayacak bir 'App Distribution System' geliştirmek" amacıyla geliştirilmeye başlanmış.

Hem Android hem de iOS uygulamalar için yazılım geliştiricilerin kullanımına açık olan ve şu an için beta olarak hizmet veren Tryouts'u tryouts.io/welcome/ adresinden hemen şimdi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Şimdilik ücretsiz olarak hizmet veren servis, Mart ayı sonuna kadar beta ve ücretsiz olarak kalacakmış. Ekipten aldığımız bilgiler Tryouts'un Mart ayı sonrasında çeşitli paketler ile bir gelir modeli oluşturacağı yönünde.

tryouts-gorsel

Tryouts'un gelecek planları arasında Mac uygulaması, Xcode plugin'i ve Jenkins gibi 'continuous integration' araçlarıyla entegrasyon yer alıyor

Hipo ekibiyle konuştuğumuzda Tryouts'un 300'ün üzerinde aktif beta kullanıcısı olduğunu öğrendik. Kullanıcılardan gelen tepkilerin oldukça olumlu olduğunu belirten ekip, beta kullanıcılarından gelen istek ve öneriler doğrultusunda ürünün yol haritasını belirlediklerini paylaştı. Bu arada aldığımız bilgilere göre henüz isim veremesek de 1000'in üzerinde test kullanıcı bulunan büyük çaplı uygulamaların da şimdiden Tryouts'u kullanmaya başladığını söyleyebiliriz.

Öğrendiğimize göre Tryouts'un gelecek planları arasında daha kolay test versiyonu gönderimi için Mac uygulaması yayınlamak, Xcode için plugin geliştirmek ve Jenkins gibi 'continuous integration' araçlarıyla entegrasyon yapılması yer alıyormuş. Bu maddeler öncesinde Tryouts ekibinin kısa vadedeki hedefleri ise OSX ile Windows Mobile desteği eklemek, hali hazırdaki 'test kullanıcısı eklemek' ve 'geri bildirim toplama' modüllerini geliştirmekmiş.

Tryouts, test kullanıcılar ve uygulama sahipleri için bazı ek avantajlara sahip

Yazının başında kısaca açıkladığımız Mobil Uygulama Testi Platformları pazarında gördüğü ve hatta bizzat yaşadığı eksiklikleri gidererek daha işe yarar bir ürün yaratmak amacında olan Hipo, Tryouts'un TestFlight ve benzerlerinin aksine test kullanıcıları için kullanımının oldukça kolay ve zahmetsiz olmasına güveniyor.

Örneğin Tryouts üzerinde test kullanıcılarının iOS uygulamaları test edebilmek için iTunes hesap sahibi olmalarına gerek yok, ya da uygulama geliştiriciler de yeni bir versiyon göndermeden önce bunu Apple'ın onayına sunmak zorunda değil. Bunun dışında yine pazardaki büyük oyuncuların eksik kaldığı geribildirim konusuna da önem veren Tryouts, mobil uygulama sahiplerinin test kullanıcılarından daha çok ve daha verimli geri bildirim alabilmelerini hedefliyor.

Kendisini zorlu bir yolculuk bekleyen Tryouts hakkındaki gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.