İşte Windows 10'la gelenler: Cortana, Windows 10 Mobil, Hololens ve Project Spartan

İşte Windows 10'la gelenler: Cortana, Windows 10 Mobil, Hololens ve Project Spartan

microsoft windows 10 yenilikleriWindows 10'un çıkacağını Eylül 2014'te duyuran Microsoft, bugün düzenlediği basın toplantısıyla merakla beklenen yeni işletim sistemine ait yenilikleri ve Project Spartan olarak adlandırılan yeni tarayıcısını resmen tanıttı.

Kullanıcılarını yeni bir mobilin ve bulutun öncelikli olduğu daha kişisel bir döneme davet eden Microsoft CEO'su Satya Nadella, Windows 10'a geçişlerin Windows 7, Windows 8.1, ve Windows Phone 8.1 için ücretsiz olacağını açıkladı.

Windows 9'u atlayarak Windows 10'a geçiş yapan Microsoft, bu açıklamayla güncellemelerin nasıl olacağı konusundaki soru işaretlerini de kaldırmış oldu. Sözü fazla uzatmadan açıklanan yeniliklere göz atalım.

Cortana akıllı asistan Windows 10 ile masasüstüne geliyor

microsoft windows 10 yenilikleri  (1)Microsoft'un dijital assistan uygulaması Cortana, Windows 10 ile artık bilgisayarlar ve tabletlerde de kullanılabilecek. Microsoft'un Apple'ın Siri'sine bir yanıt olarak ilk kez mobilde tanıttığı Cortana, kullanıcılarına akıllı hatırlatmalar yapan ve bilgiye daha hızlı ulaşmalarını sağlayan bir uygulama.

Yazıyla veya sesle iletişim kurulabilen Cortana'nın şimdiye dek ne kadar kullanıcısı olduğunu bilemiyoruz ama Windows 10 ile masaüstünde milyonlarca kullanıcıya ulaşacağını tahmin etmek zor değil.

Windows Phone ve Windows RT yerine Windows 10 Mobil 

microsoft windows 10 yenilikleri  (2)Windows 10, tek bir işletim sistemiyle tüm cihazlarda yerini almak istiyor ve bu nedenle Windows Phone ve Windows RT mobil işletimlerinin yerini de Windows 10'un mobil sürümü alıyor.

Microsoft, ikinci kez ve daha güçlü bir şekilde geliştirdiği hibrit işletim sistemiyle daha etkili bir çıkış yapmak istiyor. Eğer Microsoft başarılı olabilirse bu alanda rakiplerinin önüne geçecek, zira Apple ve Google halen ayrı işletim sistemleri arasında uygulama tabanlı senkronizasyonla işlerini yürtüüyor.

Project Spartan: Yeni Internet Explorer için yepyeni özellikler

microsoft windows 10 yenilikleri  (4)Microsoft'un Project Spartan kod adıyla yeni bir internet tarayıcısı üzerinde çalıştığı biliniyordu. Microsoft bu gizli projenin perdesini kaldırdı ve birlikte çalışabilirlik, dayanıklılık ve keşfedilebilirlik açısından daha iddialı bir web deneyimi sunan yeni tarayıcısını tanıttı.

Yeni bir tasarıma da sahip olan tarayıcının getireceği yeniliklerden en önemlileri web sitelerinde gezinirken not alma (tuş takımı veya kalem üzerinden), web sayfalarını kolayca başkalarıyla paylaşma ve okuma modu özelliği olacak.

Okuma moduna aktarılan içeriklere çevrimdışı da erişilebilecek ve farklı cihazlar arasında senkronize olacak. Diğer yandan Cortana buradaki bildileri de değerlendirmelerine katacak.

'Universal' uygulamalar

microsoft windows 10 yenilikleri  (3) Artık Windows'u bir hizmet (servis) olarak gören Microsoft, masaüstü ve mobil ayrımını kaldırmaya kararlı. Windows 10'da 'universal' uygulamalar her cihazda aynı deneyimi sunacak. Word, Excel, PowerPoint, OneNote ve Outlook uygulamalarının başını çektiği Windows 10 güncellemesi zamanla diğer uygulamaları da kapsayacak.

Windows 10 Office uygulamaları tüm cihazlarda 'dokunmatik' bir deneyim sunacak.  PowerPoint’te sunulan yeni imza özelliği ile kullanıcılar gerçek zamanlı not alabilecek. One Drive içerik eşitliğinin taşıyıcısı olacak.

Xbox Live ve yeni Xbox oyunları da Windows 10'da

Microsoft platform eşitlemesine Xbox tarafında da el atıyor. XBox Live ve yeni XBox uygulamaları da Windows 10 ile uyumlu olacak. Yani Windows 10 üzerinden  XBox Live ve yeni XBox oyunlarına erişebilecek.

Game DVR özelliği ile oyuncular oyun anlarını kaydedebilecek ve yeni oyunları arkadaşları ile paylaşabilecek. Üstelik farklı cihazlar arasında da bu paylaşımı yapabilecek. Microsoft bu yeniliklerle oyunseverlerin heyecanını üst seviyeye çıkaracak.

HoloLens ile Holografik deneyim karşınızda

Windows 10, sadece hibrid bir işletim sistemi olmakla kalmıyor dünyanın ilk holografik bilgi işlem platformu olarak da tarihte kendine ayrı bir sayfa açıyor. Geliştiricilerin holografik deneyimler tasarlamasını sağlayan bir dizi API içeren bu özellik Windows 10 uygulamalarının hologram olarak çalışmasını sağlayacak.

Kısacası Microsoft 10 uygulamaları cihazlardan çıkarak fiziksel dünyamızda 3 boyutlu şekilde görünür olacak. Hololens ile ayrıntılı bilgiyi diğer yazımızda bulabilirsiniz.

Süreklilik (Continuum) modu ile hibrid deneyimi iyileşecek

microsoft windows 10 yenilikleri  (7)Windows 10 kullanıcıları süreklilik (continuum) modu sayesinde 2'si 1 arada (hibrid) cihazlarda, klavye-fare-dokunmatik geçişlerini kolayca yapabilecek.

Yeni Microsoft Surface Hub

Surface Hub da yeniliklerden nasibini alıyor. Artık ekiplerin birlikte daha verimli çalışmasını sağlayacak. Dahili kamera, sensör ve mikrofonlarla birlikte çok noktalı dokunma ve dijital mürekkep kullanımı gibi donanımsal yenilikler öne çıkacak.

55 inç ve 84 inç olmak üzere iki boyutta tasarlanan Surface Hub'ın dijital beyaz tahta özelliği ile uzak konferans görüşmesi, birden çok cihaz üzerinden paylaşım gibi özellikler gelecek.

Windows 10 için 800 bin geri bildirim

Windows 10'u geliştirirken 1.7 milyon kullanıcıdan 800 bin geribildirim alan ve bunları değerlendiren Microsoft, sonuç olarak aşağıdaki yenilikleri pazara sunmaya hazır hale getirmiş.

Microsoft, kişisel bilgisayar için önümüzdeki hafta Windows 10'u, Şubat ayında ise Windows 10 Mobil'in teknik önizlemeye açacak.

Windows hakkında aşağıdaki videoyu izleyebilir ve insider.windows.com adresinden detaylara erişebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.