Twitter'da kapsamlı değişiklikler yakında!

Twitter'da kapsamlı değişiklikler yakında!

Twitter baştan aşağı değişiyor. Dün düzenlenen Analist Günü'nde duyurulan birçok yeniliği kısa sürede hayata geçirmeyi planlayan Twitter kapsamlı bir dönüşüm sürecinde (evet, bir kez daha). Twitter'ın bu yeni sezonunda yeni ürünler, zaman akışında değişiklikler, mesaj, video özellikleri, dış kapı ziyaretçileri için geliştirmeler ve daha birçok yeni özellik var. Her biri Twitter'ın genişleyen kullanıcı tabanından daha fazla gelir yaratmayı ve elbette platformun potansiyelini daha güçlü şekilde ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

Yeni Zaman Akışı Deneyimleri 

Twitter'ın dün tanıtılan yeniliklerinin başında zaman akışındaki değişiklikler geliyor. Bugüne kadar zaman akışınızı, Facebook'un aksine, müdahalesiz bir şekilde gösterme iddiasında olan Twitter'ın algoritmaları da kullanıcıları için tweet'leri az da olsa filtrelemeye başlayacak. Yeni eklecek olan  "Timeline Highlights" yani "Zaman Akışında Öne Çıkanlar" özelliğiyle zaman akışınıza ilgilenebileceğiniz içerikler de eklenecek. Bunlardan  "Siz Uzaktayken" diye Türkçe'ye çevirebileceğimiz "While You Were Away" özelliğiyle birlikte Twitter'a bir süredir giriş yapmayan kullanıcıların kaçırdıkları tweet'ler için zaman akışında yüzlerce tweet geri gitmesine gerek kalmayacak.

twitter timeline highlights

Twitter'dan uzak kaldığınız süre içindeki en önemli tweet'leri zaman akışınızın tepesine taşıyacak olan özellikle Twitter, zaman akışının kronolojik  olarak düzenlenme sırasını da bozmuş olacak. Bu elbette radikal bir adım ancak Twitter'da iki günde bir milyar tweet'in atıldığını düşündüğünüzde gerekli olabilecek bir özellik.

twitter son dakika

Zaman akışında konum bilgisi de daha etkili biçimde kullanılacak. Konum bazlı uyarı ve haberleri de ekleyen Twitter, anlık konumunuza göre önemli son dakika gelişmeleri zaman akışınızda size göstermeye başlayacak. Twitter'ın konum üzerinde çalıştığı bir diğer özellik de Foursquare'vari bir değişiklik. Öncelikle yapılacak geliştirmelerle sizin anlık konumunuzu tam olarak belirleyecek olan Twitter, check-in olduğunuz mekan, bölge hakkında başka kullanıcılara ait tweet'leri de size göstermeye başlayacak.

twitter konum

Kendine has özellikleriyle daha önce bir kaç kez gündeme getirdiğimiz gibi, yeni başlayanlar için karmaşık ve etkileşimi zor bir platform olan Twitter, bu sorunu da adresliyor yeni sezonunda. Yeni başlayanlar için "Instant Timeline" yani "Hazır Zaman Akışı"nı tanıtan Twitter, platformuna yeni üye olan kullanıcıları kimi takip etsem derdinden kurtarmayı amaçlıyor. İlk açtığınızda size Twitter ile ilgili ufak bir tanıtım yapan uygulama, ilgi alanlarınızı belirleyen bir anket gösteriyor ve seçimlerinize göre, size hesaplar öneriyor. Yeni başlayanlar grubuna, Twitter hesabı olan ancak platformu ayda yılda bir ziyaret edenler de dahil edilmiş.

Mesajlaşma ve Video İçin Yeni Özellikler 

Önümüzdeki haftadan itibaren direkt mesaj fonksiyonuna yeni özellikler ekleneceğini duyuran Twitter, kullanıcıların herhangi bir tweet'i doğrudan özel mesaj olarak paylaşabilmesine izin verecek.

twitter direkt mesaj

Bununla birlikte zaman akışındaki medya zenginliğini arttırmak isteyen Twitter, bu yönde de önemli bir değişikliği önümüzdeki yılın ilk yarısında devreye alacak. Özellik, kullanıcıların Twitter üzerinden kendi videolarını kaydetmelerini, paylaşabilmelerini ve düzenlemelerini sağlayacak. Twitter'ın video deneyimini Vine'ın dışına çıkarması, platformun halihazırda güçlü olduğu anlık gelişmeleri aktarma yönüne katkı sağlayabilir.

Bütün Ziyaretçilerden Gelir Yaratma 

Twitter'ın kendi blogunda ve Josh Constine'ın TechCrunch'taki detaylı analizinde yer verdiği bir diğer önemli geliştirme ise Twitter'ın bir süredir çok konuşulan dış kapı ziyaretçileriyle ilgili. Önemli bir bölümü web'deki arama sonuçlarından (75 milyon) Twitter'ı ziyaret eden ancak kullanıcısı olmayan 125  milyonun üzerindeki kişiden gelir sağlamak CEO Dick Costolo'nun da dilinden düşürmediği konulardan biriydi. Bu yönde hangi adımlarını atacağını da açıklayan Twitter, öncelikle zaman akışına gelen bu ziyaretçilere farklı öneri sunmaya başlayacak.

twitter profiller

Aylık 200 milyon kişinin şöhret profillerini ziyaret ettiğini belirten Twitter, ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek farklı içeriklerle etkileşimi artırmayı ve bu kişilerin platformda kalmasını sağlamayı istiyor.

Web ve mobil aramalar, yeni potansiyel kullanıcıları Twitter'a getiren öneli bir kanal ve  bu kanalı kendi lehine kullanmak da Twitter'ın planları arasında. Arama motorlarında en popüler 50 bin hashtag (#)'in endekslenmesini sağlayarak ziyaretçilere Twitter arama sonuçlar sayfasını göstermeyi planlıyor şirket.

Dünya genelinde daha fazla kullanıcıya ulaşmak ve elbette Facebook gibi 1 milyar kullanıcı sayısını geride bırakmak Twitter'ın hedeflerinden biri. Bunun için daha fazla ülkede daha fazla yerel içeriğe odaklanacak olan Twitter, Dünya Kupası deneyimini önümüzdeki yıl aralarındaki ulusal organizasyonların olduğu 25 farklı etkinliğe uyarlayacak.

twitter click-to-call card

Bunların yanında, yeni pazarlama stratejileri ve reklam araçları geliştirmeye devam eden Twitter, reklam kartlarını daha etkileşimli ve reklam verenler için kullanışlı hale getirmeyi amaçlıyor.

twitter polling card

Yeni reklam kartları arasında, kullanıcıların doğrudan bir kampanya için ilgili işyerini aramasını sağlayan Click-to-Call Cards, kendi ürünlerini (otomobil gibi) tasarlayıp fiyat alabilecekleri Configurator ve reklam verenlerin kullanıcılardan oylamayla anında geri dönüş almasını sağlayacak Poll Cards var.

twitter configurator

Twitter'ın gerek (potansiyel) kullanıcıları gerek reklam verenleri yakından ilgilendiren bütün bu yenilikleri bir arada açıklamasının ardında ise büyük ölçüde son dönemde aldığı eleştiriler var. Özellikle büyüme/gelir yaratma potansiyeli, vizyonu ile ilgili yatırımcıları ikna etmekte zorlanan Twitter'ın üst yönetimindeki isimleri şirkette tutmaktaki başarısızlığı da tüm bunların üzerine tuz biber olmuştu. Bunlara bir tür cevap niteliğinde de olan Twitter'ın Analist Günü duyuruları, kuşkuların bir kısımını yok etmiş gibi görünüyor zira açıklamalarla birlikte Twitter hisseleri dün, yaklaşık yüzde 7 oranında yükseldi.

Twitter'ın geleceği hakkında Web Summit 2014'te konuşan Twitter’ın Küresel Gelir ve Ortaklıklardan Sorumlu Başkanı Adam Bain, Twitter'ın yeni, ayrı mobil uygulamalar ve veriye odaklı ürünleri gibi planlardan bahsetmişti. Twitter dün yaptığı duyuruda, bu planları da doğruladı.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi için Analist Günü sayfasını ziyaret edip, Twitter üst yönetimine ait sunumları indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.