Retweet ederken yorumlama fonksiyonu Twitter'ın atmosferini yumuşatabilir mi?

Retweet ederken yorumlama fonksiyonu Twitter'ın atmosferini yumuşatabilir mi?

Twitter'da retweet etmeyi annelerimize bir türlü sevdiremiyorsak bu, fonksiyonun hem isminden hem de garipliğinden kaynaklanıyor. Zira, gerçek hayattaki konuşmalarda, kimse bir başkasının söylediğini, alıntılarken bile birebir kopyala(ya)mıyor. Anladığı kadarını aktarıyor ve doğal olarak yorumlamış oluyor. İyi ki de öyle yoksa dünya nüfusu sürekli haber yayımlayan bir "gazeteci" ordusuna dönüşürdü... Bir saniye bu, halihazırda annelerimizi -istemsiz de olsa- dışlayan, Twitter dünyasının ta kendisi değil mi?

Twitter sonunda bunu değiştirebilecek bir özellik üzerinde çalışıyor. Şirket geç de olsa, "Quote Tweet" yani tweet'i alıntıla fonksiyonunun retweet'e alternatif olmadığını fark etti. Zira, haber akışınızdaki bir tweet'le ilgili söyleyecek birşeyiniz olduğunda, size çözüm olarak sunulan quote seçeneği, tüm tweet'i kullanıcı adıyla alıntıladığı için çoğu zaman yazacak yer bırakmıyordu.

Twitter'ın alternatif olarak denemeye başladığı özellik, "Retweet With Comment" yani yorumla retweet et. Retweet tuşuna bastığınızda alternatif olarak listelenen bu özellik,  alıntılanan tweet'i bir Twitter kartına dönüştürüyor, böylelikle kullanıcılar 140 karakteri yeni söyleyecekleri için kullanabiliyor. Henüz test aşamasında olan bu özelliği ilk olarak Mashable fark etti. Deneye ait ekran görüntüleri bu yeni özelliği şöyle özetliyor:

retweet-with-comment (1)

Twitter'ın yeni fonksiyonla ilgili denediği bir diğer özellik de retweet'lere yapılan yorumların kartların üzerinde mi yoksa altında mı konumlanacağı. Aşağıda görebileceğiniz gibi Twitter şu anda her iki seçeneği de değerlendiriyor:

twitter-experiment

Şunu da belirtelim, Twitter'ın Retweet With Comment'i deniyor olması, bu fonksiyonu  kesin olarak ekleyeceği anlamına gelmiyor, şayet bu bir nabız yoklamasıysa Twitter'ın şimdiye kadar olumlu geri dönüşler aldığını görüyoruz. Bu da fonksiyonunun ilerleyen zamanlarda aktive edileceği olasılığını güçlendirebilir. Buna karşın yorumlu ya da yorumsuz da olsa retweet'i annelerimize açıklama gerekliliği hala geçerli.

Twitter, daha az takipçi sayısına sahip olan kullanıcıların dezavantajlı olduğı bir platform ve bu yapısal bir sorun. Twitter kullanıcılarının çoğunluğunu oluşturan bu kitlenin, birbiriyle etkileşime geçmek ya da kendi düşündüklerini tweet'lemek yerine çoğunlukla "tweet otoritelerini" retweet etme eğiliminde olduğu da bir gerçek. Retweet With Comment, bu sorunları adresleyen bir yaklaşım olmasıyla dikkate değer. Bir diğer önemli amaçsa elbette katılımcılık ve etkileşim, ki bu Twitter'da tek bir tweet'in dünya çapında 2 milyon kere retweet edilmesinden belki daha da önemli bir başarı olabilir.

Twitter ve retweet'ler üzerine birkaç kişisel yorum daha...

Twitter fanı olsanız bile (bu  yazıyı kaleme alan yazar da bir istisna değil) kabul etmek gerekiyor ki, Twitter'ın birçok sorunu var. Twitter'ı kullanmaktan çekinen birçok insandan öğrendiğim, Twitter'ın asla Facebook gibi "casual" ya da rahat hissettirmediği, atmosferinin birçokları için "business" ya da en iyi ihtimalle "business casual" olması. Bunun sebebi ya da sonucu olaraksa retweet oldukça popüler bir fonksiyon.

Biliyorsunuz konuşma ve yazma dili çoğu zaman birbirinden farklıdır. Twitter'ın ise Facebook'tan bu denli farklı olmasının nedeni - ya da sonucu olarak-, Twitter'da ifadeler yazı, Facebook'ta ise konuşma diline yakın. Yeni yorumlama fonksiyonunun, konuşma dilinin Twitter'da yaygınlaşmasına yardımcı olarak bu resmi atmosferi biraz yumuşatma ihtimali de var.

Bir diğer nokta ise Twitter 'ın temelinde herkesin "kendi medya şirketi gibi davranabileceği ya da herkesin hikayelere katılabileceği" felsefesi olması. Bu harika bir fikir ama maalesef henüz gerçekleşmeyen bir fikir. Zira Twitter'da şu anda, kullanıcıların önemli bir çoğunluğu, retweet'ler sayesinde (!) başkasının yayıncısı gibi davranıyor. Bu devam ettiği sürece hem kullanıcıları hem de Twitter  büyük bir yanılgıyı yaşamaya devam edecek. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.