YouTube, bağımsız müzik üreticileriyle anlaşarak ücretli servisi için bir adım daha attı

YouTube, bağımsız müzik üreticileriyle anlaşarak ücretli servisi için bir adım daha attı

Ücretli online müzik dinleme servisini açmaya hazırlanan YouTube, bağımsız (indie) kayıtlarla bir süredir devam eden pazarlıklarında ilk önemli kazanımını sağladı. Anlaşmaya yanaşmadıkları gerekçesiyle bağımsız müzisyenleri platformundan çıkarmakla tehdit ettiği söylenen YouTube, 39 ülkeden 20 bin bağımsız kayıt şirketini temsil eden Merlin ile sonunda anlaşmaya vardı. Merlin'in küresel ağında Adele, The XX ve Arctic Monkeys gibi çok sayıda tanınmış sanatçı da bulunuyor.

The Financial Times'ın haberiyle paylaşılan gelişme, YouTube'un, ismi büyük ihtimalle YouTube Music Key olacak olan yeni müzik servisini açmasının önündeki en önemli engellerden birinin kalktığını gösteriyor. Zira YouTube  yeni servisi için Universal, Sony ve Warner olmak üzere üç büyük kayıt şirketiyle halihazırda anlaşmıştı. Indie kayıtlara sunduğu anlaşma daha önce basına sızan YouTube'un teklifini değiştirerek, anlaşma koşullarını bağımsız kayıtlar için daha elverişli hale getirmiş olması da muhtemel.

Dünyanın en büyük online video servisi olan YouTube'un ücretli müzik servisinin büyük gelir potansiyeline sahip olduğu da ortada. Aylık 1 milyarın üzerinde tekil kullanıcısı olan YouTube'un, dün 50 milyon kullanıcıya ulaştığını duyuran Spotify başta olmak üzere iTunes, Amazon, Deezer gibi online müzik dinleme servislerine karşı önemli bir avantaja sahip.

YouTube Music Key

Daha önce incelediğimiz gibi, YouTube'un aylık 9,99 dolardan piyasaya sunması beklenen servisi YouTube Music Key’in rakiplerinden en önemli farkının, YouTube içeriği sayesinde kullanıcılarına konser kayıtları, coverlar ve remiksler gibi farklı türevler sunabilmesi olduğu söyleniyor. Buna ek olarak kullanıcıların beğendikleri video ve müzikleri kayıt edip, offline’ken oynatabilmesinin de mümkün olacağı da notlar arasında.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.