Ücretli müzik servisini açmaya hazırlanan YouTube 'indie' kayıtları yayından kaldırıyor

Ücretli müzik servisini açmaya hazırlanan YouTube 'indie' kayıtları yayından kaldırıyor

YouTube üzerinden dinlediğiniz 'indie' kayıtları arşivlemeye başlayabilirsiniz, çünkü yakında binlerce kayıt YouTube tarafından silinmeye başlayacak. Önce Financial Times tarafından yayımlanan ve ardından YouTube tarafından doğrulandığı belirtilen gelişme, müzik endüstrisinde taşların bir kez daha yerinden oynadığını gösteriyor.

Habere göre, YouTube ücretli müzik servisini açmadan önce, hizmetinden faydalanmak isteyecek indie kayıt şirketleriyle masaya oturdu. Ancak bağımsız kayıt şirketleri - Adele'in kayıt şirketi Beggars Group gibi- YouTube'un açacağı üyelik servisinin lisanslama şartlarını kabul etmediler. Financial Times'a konuşan YouTube İçerik ve Operasyonlardan sorumlu Başkanı, Robert Kyncl, yeni platformdaki bütün içeriğin yeni anlaşma koşullarına göre yönetildiğinden emin olmak istediklerini söylüyor.Bunun sonucunda da binlerce müzik videosunun  YouTube'dan kaldırılması artık an meselesi.

Videoları silinecek şarkıcılar arasında Radiohead, Adele, Arctic Monkeys ve Vampire Weekends gibi popüler isimler de var. Indie kayıtların YouTube'daki toplam müziğin yüzde 5 ila 10'unu oluşturdukları belirtiliyor.

YouTube'un yeni üyelik servisi kullanıcılarına aylık bir ücret karşılığında, istedikleri cihazdan, reklamsız video izleme ya da müzik dinleme imkanı vermesi bekleniyor. Servis offline da çalışacak.

Yakın zamanda Amazon'un Spotify'a gerçekten rakip olabilecek bir müzik servisini açması, Apple'ın aynı modelle çalışan Beats Music'i satın alması gibi gelişmeler üyelik bazlı müzik servislerindeki pastadan YouTube'un da pay almak istediğini gösteriyor.

Kyncl, YouTube'un 2006 yılından bu yana, müzik endüstrisine, lisans anlaşmalarıyla 1 milyar dolardan fazla kaynak akıttığını söylüyor ve yakın zamanda bu sayının ikiye katlanacağı bilgisini veriyor.

Geçtiğimiz yıl, aylık 1 milyar ziyaretçi sayısını geride bırakan YouTube, önümüzdeki günlerde üyelik servisini test etmeye başlayacak. Süreç, servisin kullanıcı deneyimi ve teknik açılardan iyileştirilmesini sağlayacak. Servisin bu yaz sonunda piyasaya sunulması planlanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.