Spotify 2 milyar doların üzerinde telif ödüyor

Spotify 2 milyar doların üzerinde telif ödüyor

Dünyanın en büyük online müzik dinleme servislerinden Spotify, 50 milyon aylık kullanıcı sayısını geride bıraktı. Spotify CEO'su Daniel Ek'in bugün kaleme aldığı bir blog paylaşımında yer verdiği bilgilere göre servisin kullanıcılarının 12,5 milyonunu ücretli üyeler oluşturuyor.

Online müzik servisinin freemium gelir modelini eleştiren Taylor Swift'in Spotify ile yollarını ayırmasına da cevap niteliğindeki notunda Ek, Swift'in eğer Spotify ile devam etseydi, yılda 6 milyon dolar kazanabileceğini de belirtiyor. Swift'in maddi kaybı belki telafi edilebilir ama müzik endüstrisindeki bütün bu dönüşümün anlam ve önemini anlayamaması asıl kaybı olabilir.

FullSizeRender (2)

Swift'in Spotify gibi servisleri fazla deneysel bulduğunu ve müziğinin bedava sunulup sunulmayacağına sanatçının karar vermesi gerektiğini söylemesiyle  başlayan tartışmalar, online müzik endüstrisiyle ilgili önemli bazı sorunları da gündeme getirdi. Web Summit 2014'ün kapanışına katılan Bono da, sorunun ödenen bedellerden çok kayıt şirketlerinin şeffaf olmamasıyla ilgili olduğunu söylüyordu. Notunda bu soruna değinen Ek, Spotify'ın bugüne kadar 2 milyar doların üzerinde telif ücreti ödediğini belirtiyor ve Spotify'ın endüstri çapında şeffaflığı arttırmak için elinden geleni yapacağını söylüyor. Ek, Spotify'ın müzik ekonomisinin bugüne kadar hiç olmadığı kadar müzisyenlerin lehine çalışır hale getirmek istediklerini de belirtiyor.

Tatrışmaya Web Summit 2014'te katılan Adele'in menajeri Jonathan Dickins de, Spotify'a yönelik eleştirilere, YouTube'u işaret ederek cevap vermişti. En büyük online müzik dinleme servisinin YouTube olduğunu söyleyen Dickins, Taylor Swift, Spotify'dan çıksa bile onu kolaylıkla YouTube'da bulabileceğini ve aynı şekilde biraz reklam izleyerek müziğine bedava erişebildiğini söylemişti. Dickins'e göre müzik endüstrisinin geleceği online dinleme olacak, bunda haksız da sayılmaz.

Telif aracılık şirketi Kobalt, geçtiğimiz haftalarda Spotify'ın Avrupa'da iTunes'u gelirler açısından geride bıraktığını duyurmuştu.

kobalt

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.