FT: Apple, NFC özelliğiyle gelecek iPhone 6 için Hollandalı NXP ile birlikte çalışıyor

FT: Apple, NFC özelliğiyle gelecek iPhone 6 için Hollandalı NXP ile birlikte çalışıyor

Apple'ın 2012 yılında NFC (Near Field Communications) tabanlı mobil ödeme patenti almasından bu yana hemen her iPhone lansmanında önce duyduğumuz NFC'li mobil ödeme özelliği bu kez gerçekleşiyor olabilir. Önce 28 Ağustos tarihli haberiyle iPhone 6'nın NFC entegrasyonuyla geleceğini söyleyen The Wired dergisi kendi kaynaklarıyla gelişmeyi doğruladığını duyurdu. Bugünse, Financial Times, Apple'ın yeni iPhone'da NFC'li ödemeleri mümkün hale getirecek çipler için Hollandalı üretici NXP ile birlikte çalıştığını iddia etti.

Financial Times'a göre güvenli çipler, iPhone'un ödeme terminalleri ve biletleme sistemleriyle bağlantı kurmasını sağlarken, nesnelerin interneti uygulamaları için de yeni bir açılım sağlayacak.

Haberde Apple'ın bu hamlesinin uzunca bir süredir beklenen, akıllı telefonlarla ödeme pazarını ayağa kaldırabileceği yönündeki analist yorumlarına da yer veriliyor.

Apple'ın iPhone ile mobil ödeme konusunda Touch ID teknolojisinin rol oynayacağı olasılığından uzunca bir süredir söz ediliyor. Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz Ocak ayında Tim Cook, Touch ID'nin geliştirilmesinde mobil ödemeler fikrinin de etkili olduğunu söylüyordu.

Apple, bugün App Store ve iTunes sayesinde 800 milyondan fazla kullanıcısına ait kredi kartı bilgisini elinde bulunduruyor. Bunun şirket için rakiplerine karşı bir avantaj olacağı ortada ancak Apple'ın haberleri doğrulayıp, NFC'li bir iPhone piyasaya sunması durumunda bile, bunu ilk deneyen şirket olmadığını hatırlamak gerekiyor. Zira, Hollandalı NXP, Samsung'un Galaxy S5'ine de NFC çipleri tedarik eden şirket.

Google'ın Samsung Galaxy üzerinden NFC ödemeleri yaygınlaştırma çabaları ise 2011 yılına kadar gidiyor. Ancak bugüne kadar pazarın "acı çeker" durumda olması, Apple'ın konuya mesafeli yaklaşması ve hatta iBeacon gibi alternatifleri tercih etmesine neden olmuştu denilebilir. (Apple ve mobil ödemelerle ilgili John Dawson'ın ilgili makalesini görmenizi tavsiye ederiz. )

apple-special-event-inline

Apple tarafından beklendiği gibi konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Ancak şirket iPhone 6 lansmanıyla ilgili bir tür doğrulama yaptı. Apple, 9.9.2014 tarihli gizemli bir etkinlik için basına davetiyeler göndermeye başladı. "Keşke daha fazlasını söyleyebilseydik" şeklinde bir notla paylaşılan davetiyeler en azından Apple'ın bu tarihte bir lansman yapacağını doğruluyor.

Gizemli hava da en çok Apple'a yarıyor gibi görünüyor. iPhone 6'nın ardından iWatch haberinin yayılmasıyla birlikte Apple'ın hisseleri Eylül 2012'den bu yana gerçekleşen yeni bir rekoru geride bıraktı ve 102,25 dolara ulaştı.

Apple hisse

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.