Mobil uygulamalar için etkileşim artırma ve analiz aracı: Capptain

Mobil uygulamalar için etkileşim artırma ve analiz aracı: Capptain

Sizlere bugün mobil uygulama dünyasında engagement (etkileşim) değerini artırmak isteyenlere çeşitli çözümler sunan bir üründen bahsedeceğiz: Capptain.

2008 yılında kurulan Paris/Fransa merkezli şirket, şu an 12'si teknik tarafta olmak üzere 20 kişilik bir ekibe sahip. Merkez Fransa'ya ilaveten Almanya, Ingiltere, Rusya, Singapur ve Çin'de operasyonlarını yürüten Capptain için en kısa tabiriyle 'mobil uygulamalar için etkileşim arttırma aracı' diyebiliriz. Detaylı anlatım içinse gelin bir mobil uygulamanın yayına girme ve sonrasında kullanıcı kazanımı süreçlerine değinelim.

Ciddi hedefleri bulunan -örneğin indirilme sayısı, aktif kullanıcı sayısı ve gösterim rakamı gibi- bir mobil uygulamanın yaşadığı serüvene kısaca değinmek gerekirse; mobil uygulama sahibi olmak isteyen şirketlerin -ya da kişilerin- önlerindeki ilk engel kuşkusuz yazılım ve arayüz tasarımı. Bu süreçleri atlatan şirketler; son dönemin 'moda' kavramlarından biri olan App Store Optimization (ASO) başlığı altında bir takım çalışmalar yapıyor ve organik yollarla kullanıcılarına ulaşmaya çalışıyorlar.

Uygulama hazırlandı, ASO sürecinden de geçerek yayına girdi diyelim. Sırada uygulamanın daha çok kişiye ulaşması için ücreti karşılığında çeşitli mecralardan reklam satın almak var. İşte bu noktada uygulamanın indirilme sayısı kadar değerli olan başka kavramlar -aktif kullanıcı sayısı gibi- da ortaya çıkıyor ve uygulama içinde kullanıcıyı hedefleyerek iletişime geçme gibi ihtiyaçlar doğuyor. Aksi taktirde ücret karşılığı verilen reklamla kullanıcı kazanmak, uzun vadede geçerliliği olan bir model değil.

Sizlere bu yazıda tanıtacağımız Capptain de bu noktada devreye giriyor ve hem organik hem de ücretli yollarla uygulamanızı indiren kullanıcıların, daha aktif ve istediğiniz gibi hareket eden 'müşterilere' dönüşmesine yardımcı oluyor.

Capptain, her ay 1 milyar push mesaj gönderiyor

Capptain; yukarıda bahsettiğimiz aşamaya geçen uygulamalara çözüm sunmak isteyen bir etkileşim (engagement] aracı. Aynı zamanda içinde 'analytics tool'u da bulunduran Capptain; dünya üzerinde 160 milyonu aşkın cihazda kullanılıyor, aylık 1 milyar push mesaj gönderiyor. Platformun aylık aktif kullanıcı sayısının da 35 milyonun üzerinde olduğunu belirtelim. Capptain'i şu an iOS, Android, Windows Phone ve mobil sitelerde kullanabiliyorsunuz.

Capptain'in müşterilerine yardımcı çok sayıda özelliği bulunuyor. Yukarıda da yer verdiğimiz gibi içerisinde 'analytics' özelliği de bulunan Capptain, kullanıcılarına buradan elde ettiği verileri kullanarak push mesaj gönderme fırsatı sunuyor. Bu duruma örnek olarak; haber okuma uygulamalarının 10'un üzerinde içeriğe bakan kullanıcıları için özelleştirilmiş bir mesaj göndermelerini gösterebiliriz.

capptain-push-notification-ornegi-2 Capptain ile gönderilen örnek bir push mesaj - 1

Bünyesinde çok sayıda farklı tipte push mesajı bulunduran Capptain'de; push mesajları içinde link verebilir, ses ekleyebilir, cihazın native özelliklerini çalıştırabilir, tamamen dışarıda hazırlanmış HTML bir sayfayı açabilir ya da anket gösterebilirsiniz.

Capptain'in öne çıkan özelliklerinden biri de 're-targeting' ile push mesaj gönderebiliyor olmanız. Bu da; sayfa gezme kriterleri doğrultusunda ve yeni eklenen içerik olduğunda push mesaj gönderimi gibi şeyler demek. Ayrıca push mesaj gönderimi sırasında kullanıcının operatörüne, kullandığı cihazın markasına telefonunun diline, işletim sisteminin versiyonuna ve kullanıcının lokasyonuna göre de push mesaj gönderimi yapabiliyorsunuz.

Diğer yandan Capptain'in oturumları, ekranlara göre gösterim rakamlarını, hata raporlarını, iki 'event' arasında geçen zamanı ve kullanıcıların 'flow'larını takip edebildiğiniz 'analytics' özelliği de ilgi çekici. Capptain'de; yukarıda değindiğimiz gibi 'analytics' tarafında kullanıcıları segmente edip daha sonrasında push mesaj gönderimi ile farklı kullanıcı segmenlerine ulaşmanız da mümkün.

capptain-push-notification-ornegi Capptain ile gönderilen örnek bir push mesaj - 2

Capptain kullanımını daha da detaylandırmak için gerçek hayatta platform kullanılarak yapılan projelere bir örnek vermek gerekirse; en akılda kalıcı örneklerden bir tanesi olarak; uygulama sahiplerinin, uygulamalarını indiren kullanıcılar için hazırladıkları ve ilk 3-4 güne yayılan 'welcome packet'ları söyleyebiliriz.

Şirketin 2014 hedeflerinden biri de Türkiye

Capptain ekibinden Emrah Yüce ile konuştuğumuzda şirketin henüz Türkiye'den bir müşterisi olmadığını, ancak kendi dikeyinde lider konumda olan bazı firmalarla görüşmelerin devam ettiğini öğrendik. Bu arada Capptain'in 2014 hedefleri arasında Türkiye'nin önemli bir yerde durduğunu, hatta yerel bir satış ve destek ekibi için planların sürdüğünü de belirtelim. Eğer siz de Capptain ile görüşmek istiyorsanız [email protected] e-posta  adresini kullanabilirsiniz.

Bunun yanında Demo uygulamalar üzerinden marketing dashboard'a göz atmak, ayrıca API ve SDK'leri incelemek isteyenler app.capptain.com/#signup adresinden platforma ücretsiz olarak kayıt olabilir ve fikir sahibi olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.